av John Harald Knutsson 13 desember, 2021

Det er gjennom årene blitt en slags førjulstradisjon her på Revir at skaugubben lager en juleinspirert drink som vi deler med folket.

Foto: Lise von Krogh

Dessverre er han ikke særlig etterettelig på måleenhetene, så dette er mer til inspirasjon og egen utforskning enn strikt instruksjon.

skau morgenstund

INSPIRERT AV GLØGGOPPSKRIFT
... men denne gang er inspirasjonen hentet fra en konkret oppskrift fra en som nok i større grad kan faget, nemlig Karel Varga fra Svanen Cocktailbar. Sjekk artikkelen om gløgg hos Godt.

I grove trekk er dette en slags lys gløgg med klementiner, vår mann har laget den med økologisk Skauhonning fra egen gård i stedet for sukker, og bourbon i stedet for rom.

En Revirkopp med hvitvin
En halv Revirkopp med vann
To toppede spiseskjeer Skauhonning
En oppdelt vaniljestang
10 nellikspiker
Juicen av to clementiner
En hel clementin skåret i biter, med skall
En neve sort te
En god klunk bourbon
En skvett Cointreu
Noen dråper Angostura bitter

skau morgenstund

KOK OPP OG SIL
Først kokes de ikke-alkoholholdige (minus teen også) ingrediensene i ti, femten minutter. Deretter tilsettes alkoholen og teen – og mixen varmes forsiktig opp mot kokepunktet, men det skal ikke koke denne gang.

Så siles faenskapen gjennom en finmasket sil.

skau morgenstund

KAN NYTES BÅDE VARM OG KALD
Drikken kan nytes både varm og iskald. Vi gjentar at dette ikke er presise mål, og at gubben i skogen ikke er noen bartender å skryte av, så her er det mulig (les: anbefalt) å leke med elementene.