LARS & LARS I REVIRET #8 - RØYEKVELD

LARS & LARS I REVIRET #8 - RØYEKVELD

Det er tid for røyefiske - på isen over gytevarpene og i Reviret i Oslo Sentrum.

LARS & LARS I REVIRET #8:RØYEKVELD
TIDSPUNKT:15. NOVEMBER KLOKKEN 19.00
STED:REVIR OSLO - HOTELL FOLKETEATERET
PRIS: 100,-
BILLETTER: KLIKK HER
FØLG ARRANGEMENTET PÅ FACEBOOK

Den kaldtvannselskende røya var den første fisken som koloniserte norske ferskvannsområder etter siste istid. I dag finnes den både høyt og lavt obver hele landet; i dype lavlandsjøer, mellomstore sjøer, mørke skogsvann og grunne fjellvann.

røye i reviret lars nilssen

Det finnes mange unntak, men de fleste populasjonene er preget av overbefolkning og dominert av magre småfisker. De siste årene hevdes det at røya er på tilbakegang i Sør-Norge. Endret klima og sur nedbør får skylda, men hva vet vi egentlig?

Professor Asbjørn Vøllestad ved Instituttet for biovitenskap ved Universitetet i Oslo vil kåsere rundt temaet. Han arbeider primært med å forstå dynamikken i fiskebestander, hovedsakelig i ferskvann.

Ulike forvaltningstrategier
22. februar ble 86 tonn spesialtilpasset gytegrus fraktet med helikopter ut på isen over gytegrunnene på vannet Øyangen i Hurdal. Tiltaket skal kompensere for ustabil vannkvalitet slik at andelen røyerogn/yngel som overlever skal øke. Målet er å styrke bestanden og på ny gjøre vannet til et attraktivt isfiskevann.

I Oslomarka har man valgt en annen strategi. Her satses det på utsettinger. I brev til beslutningstakerne i Oslo og Akershus Fylkeskommune skriver OFA:

”Vi ønsker å få samme aksept til å sette røye som for ørret. I prinsippet er det ingen forskjell å supplere eksisterende røye‐ eller ørretbestander når det kultiveres på profesjonell basis i området slik det gjør her.”

røye lars og Lars lars nilssen

Aksepten fikk de 10. april og røyeunger er satt i fire vann i Østmarka hvor arten enten er påstått forsvunnet eller kraftig redusert. I Nordmarka har OFA satt tusenvis av røyeunger fra kunstig befruktet rogn fra Elvann de siste årene.

Vi jobber med å få representanter for de to ulike forvaltningstrategiene til å komme og fortelle.

Det tapte paradis
Journalist i Jakt & Fiske Vegard Veberg har fisket og fotografert Finnmarksrøyer i en årrekke. På Revirkvelden viser han oss noen av blinkskuddene sine og gjør sine betraktninger rundt det han kaller det tapte paradis.

Nysgjerrig på hovedforedragsholderen? 
LES MER

 

 


Også i SISTE FRA MAGASINET

Hvem er denne karen, med skjegg og lue på?
Hvem er denne karen, med skjegg og lue på?

Siden ny-åpningen av Revir i Hegdehaugsveien har tusenvis av kunder spurt seg følgende spørsmål: «Hvem i all verden er den staute, blide karen som tar imot her denne trivelige sjappa?» Fortvil ikke lenger alle dere som spør, vi er glade over endelig å kunne presentere vår butikksjef VEGAR RUUD for venner av Reviret.
Les mer
HARRFISKE: Men fluefiskesesongen var ikke over!
HARRFISKE: Men fluefiskesesongen var ikke over!

Norske fluefiskere har det som regel ganske greit. Fra isen sprekker til midten av september kan man stort sett vime rundt i skog og mark med fluestanga parat og treffe på en vakende ørret uten å måtte ha Fetter Anton-aktig flaks eller spesielle egenskaper.
Les mer
TOPPKNYTT MEITESTANG 6,3m
TOPPKNYTT MEITESTANG 6,3m

I en tid hvor alt går på høygir og i en verden hvor teknologien har kommet milevis er det ofte deilig å finne tilbake til det enkle. Det nostalgiske. Og hva er vel da bedre enn å ta med seg en toppknytt meitestang og føle litt på den barnslige gleden ved å kjenne et napp for så å dra opp en fisk?
Les mer