Fri frakt ved bestilling over 1000,-
Fri frakt ved bestilling over 1000,-
Norske fluefiskere har det som regel ganske greit. Fra isen sprekker til midten av september kan man stort sett vime rundt i skog og mark med fluestanga parat og treffe på en vakende ørret uten å måtte ha Fetter Anton-aktig flaks eller spesielle egenskaper.
Men så er det denne vintersesongen da.
Noen fluehuer legger pliktskyldig bort flueboksen i September og begynner med andre aktiviteter som fluebinding, maraton løping / tv-titting eller kritisk samlivsterapi for å redde stumpene av husfreden etter en lang sesong.
Andre gjør som trekkfuglene og søker seg til eksotiske steder som Tasmania, New Zealand, Cuba eller Florida og anerkjenner verken begrepet «fiskesesong», «klimakrise» eller «økonomisk edruelighet» i jakten på neste fisk.
Men, midt mellom disse alternativene lurer det en annen variant. Ikke like anerkjent, omtalt eller opphauset i sosiale medier som gjeve ørretfangster – men for den ihugga fluefisker: et MYE bedre alternativ til økonomisk ruin eller depresjon. Nemlig: HARRFISKE!
Thymallus thymallus som luringen heter på latin er en ferskvannsfisk som trives i elver og finnes over (nesten) hele landet. Mest utbredt er den i Trysilvassdraget, Glomma og Gudbrandsdalslågen med Mjøsa. Den har greid å surre seg opp i Lesjaskogen og videre vestover ned i Rauma og finnes i Trøndelag, Nordland og Finnmark.
Den mangler ørretens karakteristiske aggressive utras på fluefiske og har følgelig en litt lavere status som sportsfisk. Men, i motsetning til ørreten som bruker høsten på å gyte og blir dermed fredet (og uinteressert i stort annet en å formere seg) har harren sin gytetid på våren. Så når elva er «tom» for spisende ørret kan harren fremdeles by opp til dans for den ivrige fisker. Iskalde soloppganger (uten å måtte stå opp 04:00), skumringslys gjennom morgendisen, vakende fisk, knitrende bål på elvebredden og folketomme elver som leverer - er det egentlig noe å lure på??
OM FISKE ETTER HARR
Harren står gjerne i vann med litt bevegelse. Den trives godt «i strømmen» og kan være vrien å få øye på da den vaker litt mer forsiktig enn ørret. Fiske etter harr har lange tradisjoner i Norge og det finnes tusenvis av såkalte «sikre tips» for å få fisk. Noen sannheter er riktignok mer sanne enn andre: det er perioder med hugg / vak og masse fisk, men så kan det brått være bom stille i perioder med tilsynelatende like forhold. Ingen vet med sikkerhet hvor, når eller hvorfor det er sånn. Dette er noe av grunnen til at det heter «fisking» og ikke «henting». Harren spiser det meste. Den elsker fargerike nymfer og hugger etter store tørrfluer, men prøv kast skrått oppstrøms (8-10 meter ovenfor en vakende fisk) med en gullhodenymfe og hev stangen forsiktig idet snøret flyter over der du mener fisken står. Den “stigende nymfen” trigger ofte til hugg. Mindre vrient og minst like effektivt: bind på en «superpuppan» og la den drifte nedstrøms, idet den svinger når snøret strammer seg hugger det ofte til rett under overflaten.
Høstfisket etter harr er som regel åpent i elver der den bor og gjennomførbart like lenge som du orker å stå i rennende vann eller isen legger seg.
5 tips til hvordan du gjør harrfiske spennende, behagelig og ikke minst matnyttig:
Rens harren og skrap den ren for skjell ved elva. Dette er noe klin som ikke hører hjemme på kjøkkenet! Beregn ca én fisk a 4-500 gram per person. Du trenger også rødløk 1litt salt, pepper (rosé er best, men sort / hvir går fint) 1dl fløte pr. person 1 ss fransk sennep pr. person + litt krydder (persille eller koriander er godt) og gjerne litt sitron og kapers om mulig. Fremgangsmåte: Bland fløte, sennep og hakket rødløk og la det koke i noen minutter, sleng i noen kapers om du har. Fileter fisken eller fjern hode, hale og finner og salte / pepre i buken. Legg i den fileterte og krydrede fisken og la alt trekke i ca. 10 minutter. (Tiden kan variere noe av fiskens størrelse, den er ferdig når kjøttet slipper taket i beina). Smak til på slutten med litt sitron og mer salt. Server denne retten med kokte poteter og dill og gjerne noen kokte erter.
Skitt fiske!
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV
Vi sender også jevnlig ut andre eksklusive rabatter, nyttig turstoff og arrangementer.