LARS OG LARS I REVIRET – OSLOFJORDEN

LARS OG LARS I REVIRET – OSLOFJORDEN

Er det virkelig så lite sjøørret i fjorden som mange hevder, eller har den funnet andre mer utilgjengelige beiteområder? Tirsdag 9. november setter vi søkelyset ikke bare på problemene, men også på hva som skal til for å rette opp den skakkjørte Oslofjorden.

Dato: Tirsdag 9. november 2021
Sted: Revir Oslo/Hotel Folketeateret (lounge 7.etg)

Klokken: 19.00

Pris: 100,-
Billetter: KJØP HER

Før vi reiste til Argentina og lagde de første episodene av ”Bård og Lars på fisketur” gjorde vi prøveopptak på Snarøya like ved Fornebu. Novemberdagene var omtrent som nå, kanskje litt kaldere. Men det var en betydelig forskjell; vi kunne fiske målrettet etter tvilende torsk mellom to og fire kilo; flotte fisker som sto med hodet i tangen og halen over vann og beitet krabber på grunt vann.

oslofjorden

I dag – 25 år senere – er det knapt en torsk verken å se eller få – ikke her og heller ikke andre steder i fjorden. Helt ute ved Færder og langt nede på Sørlandskysten er torsken også borte. Riktignok har havabboren dukket opp og makrellen er gjerne lenger i fjorden enn et par sommermåneder, men hva har skjedd med de tradisjonelle fiskeartene som lever stasjonært i Oslofjorden hele livet?

Hvert år høres klagene fra sjøørretfiskere. Dag ut og dag inn uten nevneverdig fiskeglede eller fangst. Er det virkelig så lite sjøørret i fjorden som mange hevder, eller har den funnet andre, for oss fiskere mer utilgjengelige, beiteområder?

sjøørret

Mange spørsmål, mye uvisshet, men også klare meninger og tydelige svar.

Tirsdag 9. november setter vi søkelyset ikke bare på problemene, men også på hva som skal til for å rette opp den skakkjørte Oslofjorden.

Foredragsholdere:

oslofjorden

Even Moland
Even Moland er seniorforsker ved Havforskningsinstituttet og førsteamanuensis II. ved Universitetet i Agder. Hans forskning fokuserer på økologi og evolusjon hos marine arter, og teamet han er en del av som jobber med kontrasten mellom høsting og bevaring av marine arter, og hvordan de to tilstandene påvirker individer og bestander.

Even er interessert i fiskeripåvirkninger i marine økosystemer og effekter av å restaurere bred alders- og størrelsessammensetning i høstede bestander. Han er medlem av Havforskingsinstituttets dykkerlag og ser på vitenskapelig dykking som et verdifullt og allsidig forskningsverktøy innen marin økologi.

Mer om Even Moland fra Havforskningsinstituttet og fra Reserchgate

Sjekk også hans TED-talk om fiskens personligetMats Walday
Seniorforsker på seksjon for marin biologi hos NIVA, hvor han også var leder i perioden 2006-2021. Han satt i faggruppen for ”Helhetlig forvaltningsplan Nordsjøen” og har siden 2007 vært prosjektleder for eutrofiovervåkingen av Ytre Oslofjord. Han har skrevet ca 150 NIVA-rapporter, en rekke artikler og fagrapporter og har publisert flere artikler i internasjonale tidsskrift.

sel oslofjorden

Sondre Breian
Sondre Breian ble nylig ansatt som sportsfiskekonsulent i Norges Jeger og Fisker Forbund (NJFF). Han er også mastergradstudent ved NMBU med fokus på forvaltning av fisk og vann.

isfiske bunnefjorden


Også i SISTE FRA MAGASINET

FRYSETØRKET TURMAT FRA LYO
FRYSETØRKET TURMAT FRA LYO

«LYO dyrker idag frukter og urtene på sine egne åkre. Andre ingredienser kommer fra bønder som de personlig kjenner og følger opp. De blir nøye verifisert for å sikre at produktene deres oppfyller de høyeste kvalitetsstandardene.»
Les mer
Podkasten Uteliv på LP – med Moddi som gjest
Podkasten Uteliv på LP – med Moddi som gjest

– Det er selvsagt en total selvmotsigelse å gi ut en podkast på LP, innrømmer Randulf Valle, stemmen bak Podkasten Uteliv som nettopp har sluppet episode 200 eksklusivt på vinyl – med Moddi som musikalsk gjest og samtalepartner.
Les mer
Podkasten Uteliv Live på Revir – hør podkastene!
Podkasten Uteliv Live på Revir – hør podkastene!

I forrige uke ble det spilt inn to live podkast med Randulf Valle og Podkasten Uteliv her på Revir. Den første episoden handler om Grønland og Nordvestpassasjen med polarguide Bengt Rotmo. Den andre om Roald Amundsens verste år, med Tor Bomann-Larsen og Anders Bache. Nå kan du høre opptakene!
Les mer