SMÅVILTJAKTA LIKE OM HJØRNET

SMÅVILTJAKTA LIKE OM HJØRNET

Startskuddet for den tradisjonelle småviltjakten på rype, skogsfugl og hare går 10. september. Tusenvis av jegere gir seg skogen og fjellet i kast, og går flotte naturopplevelser og spennende jaktsituasjoner i møte.

HALVERT RYPEBESTAND
Den urovekkende halveringen av rypebestanden de siste 10-15 årene har gjort det mer aktuelt enn før å heller prioritere jakt på skogsfuglene, eller skogshønsene, som de også kalles. Det er tre arter i Norge, nemlig storfugl (tiur og røy), orrfugl og jerpe. Hos storfugl og orrfugl er det stor forskjell på kjønnene, både i størrelse og fjærdrakt. Hanene er betydelig større enn hønene og har svarte og hvite partier framfor brunspraglete fjærdrakt. Hunnene kalles ofte "brunfugler", og slike er fredet av mange grunneiere, på grunn av deres betydning for å holde bestanden oppe i kommende år.

SMÅVILTGUIDEN RYPEJAKT

Illustrasjonene i Småviltguiden er malt av Øivind Egeland, en del av dem er tilgjengelige i Revirs nettbutikk. 

KJENN TERRENGET DITT GODT
I den første delen av jakttiden finner du ofte familiegrupper samlet, der mor med ungeflokk ofte støkkes opp samtidig. Ut over høsten vil kjønnene søke sammen på tvers av familier, slik at du eksempelvis kan finne rene flokker med tiurer. Kjønnsforskjellen i størrelse gjør at kjønnene utnytter ulike deler av et terreng og trives i litt ulike typer habitat. Ved å kjenne terrenget ditt godt, og samtidig vet hva slags habitat de ulike skogsfuglene foretrekker, vil du i større grad kunne målrette jakten og derved også øke sjansene dine til å lykkes.

 

skogshøns jakt

 

NYTTIG FOR BÅDE ERFARNE OG NYE JEGERE
Dette og mere til kan du lese om i den praktfulle og nyttige boken Småviltguiden. De livaktige illustrasjonene er malt av Øivind Egeland, en av Skandinavias mest begavede naturkunstnere. Bjørn Olav Tveit er blant våre ledende eksperter på artskunnskap og feltkjennetegn. Sammen har de laget en pedagogisk og lettfattelig guide til hvordan skille alle jaktbare arter fra sine fredete forvekslingsarter, nyttig enten du skal ut på jakt eller er på vei til å ta jegerprøven.

God jakt!


Også i SISTE FRA MAGASINET

Hvem er denne karen, med skjegg og lue på?
Hvem er denne karen, med skjegg og lue på?

Siden ny-åpningen av Revir i Hegdehaugsveien har tusenvis av kunder spurt seg følgende spørsmål: «Hvem i all verden er den staute, blide karen som tar imot her denne trivelige sjappa?» Fortvil ikke lenger alle dere som spør, vi er glade over endelig å kunne presentere vår butikksjef VEGAR RUUD for venner av Reviret.
Les mer
HARRFISKE: Men fluefiskesesongen var ikke over!
HARRFISKE: Men fluefiskesesongen var ikke over!

Norske fluefiskere har det som regel ganske greit. Fra isen sprekker til midten av september kan man stort sett vime rundt i skog og mark med fluestanga parat og treffe på en vakende ørret uten å måtte ha Fetter Anton-aktig flaks eller spesielle egenskaper.
Les mer
TOPPKNYTT MEITESTANG 6,3m
TOPPKNYTT MEITESTANG 6,3m

I en tid hvor alt går på høygir og i en verden hvor teknologien har kommet milevis er det ofte deilig å finne tilbake til det enkle. Det nostalgiske. Og hva er vel da bedre enn å ta med seg en toppknytt meitestang og føle litt på den barnslige gleden ved å kjenne et napp for så å dra opp en fisk?
Les mer