OPPSKRIFT - ENERGIBARS

OPPSKRIFT - ENERGIBARS

Rå energibarer har blitt populært snack. Mange av disse skryter av at de er «raw», «organic», at de er naturlige og har protein. Felles for dem er at de er svindyre. Vi gir deg oppskriften, gratis.

ERNÆRINGSBIOLOG OG REVIRVENN
Hundekjører, "doomsday prepper", ernæringsbiolog og Revirvenn Lise von Krogh driver med sitt, dypt inne i de Akershuske skoger. En liten kennel, en stadig utvidende grønnsakshage, litt bier og noen søte kaniner som innimellom blir til søndagsmiddag for familien. En familie bestående av junior på åtte og Revirs egen John Harald Knutsson.

LISE VON KROGH ERNÆRING

LISE VON KROGH ERNÆRING
Der ute i skogen driver Lise sitt lille ernærings-imperie som leverer tjenester til alt fra små oppstartsbedrifter til store konsern som trenger veiledning rundt Mattilsynets regler og rådgiving rundt kommunikasjonen av matvarene sine.

Hun foreleser også for firmaer og høyskoler,  samt gjør kommunikasjon-, video-, foto- og designoppdrag innen mat og ernæring.

Vi anbefaler alle å sjekke bloggen hennes for ernæringsbiologens skråblikk og meninger om mat, kosthold og ernæring. Oppskrifter og inspirasjon til enkel, litt sunnere og god hverdagsmat.

LISE VON KROGH ENERGIBAR

TURMAT-OPPSKRIFTER
Vi kommer til å publisere enkelte oppskrifter som kan være ekstra relevante for Revirs målgruppe, og først ut er denne utrolig snæxy oppskriften på hjemmelagde mineral- og fiberrike energibarer...

ENERGIBARS - GJORT BEDRE, OG BILLIGERE
Rå energibarer og -kuler har blitt populært snack, som du kjøper med god samvittighet (tror jeg). Mange av disse skryter av at de er «raw» (fancy med engelsk ikke sant?), «organic» (altså økologisk på godt nok), at de er naturlige og har protein.

LISE VON KROGH ENERGIBAR

Noen her i huset har fått dilla på slike energibarer og kjøper dem på både titt og ofte i kiosker på hjemveien. I stedet for å bruke litt for mye penger på å kjøpe disse, har vi nå prøvd å lage dem hjemme på kjøkkenbenken. Like «raw» og «organic» som du får i kiosken, uten at jeg skal gjøre et stor poeng av det. Derimot jeg beregnet næringsinnholdet for å se hva de er gode for:

Energisammensetningen
Dette er tettpakket energi. Tre-fire energibarer (til sammen 100 gram) gir like mye energi (428 kcal) som i et helt måltid. Perfekt hvis du du trenger litt ekstra i forbindelse med trening, i matpakken, på tur eller har litt dårlig appetitt på morgenkvisten. En slik energibar er også fint som et lite mellommåltid i stedet for annet salt og søtt snacks.

Men ikke overdriv inntaket, det kan fort bli for mye energi fra disse fristelsene og da er det ikke fullt så sunt lengder.

ENERGIBAR LISE VON KROGH

Ser vi på makronæringsstoffene i disse så kjennetegnes de av et høyt innhold av kostfiber og umettet fett. De har også et høyt innhold av sukkerarter (selv om de ikke innholder hvitt sukker). Det sunne fettet kommer først og fremst fra valnøtter og cashewnøtter. Kostfiberet kommer fra dadlene, men også litt fra nøttene. Og sukkeret, ja det er det dadlene som tilfører med litt bidrag fra honningen.

Energibarene har også litt protein (9 E%), men proteininnholdet må være høyere for at vi kan kalle dette en proteinkilde (q2 E%). Neste gang skal jeg øke andelen nøtter og redusere på dadler og honning, slik at proteinandelen øker.

TURMAT ENERGIBAR

Vitaminer og mineraler
Når vi lager energibarer med nøtter og tørket frukt så blir ikke dette bare tom energi, men energi sammen med vitaminer og mineraler. Disse er rike på mineralene kalium, magnesium, fosfor og kobber og en kilde til jern og sink samt en kilde til vitamin K og B-vitaminene tiamin, vitamin B6 og folat.

Men energibarene inneholder små mengder av andre vitaminer og mineraler også, bortsett fra vitamin D, B12 og C – og vitamin A-innholdet er så godt som null.

ENERGIBAR ERNÆRING

Rom for forbedring
Dette var første forsøk og de var kjempegode. Men jeg ser også rom for forbedring i oppskriften. Ved å erstatte noe av cashewnøttene med mandler så kan proteininnholdet heves. Høyere andel valnøtter vil gi høyere innhold av den flerumettede, omega-3-fettsyren alfa-linolensyre. Jeg har også lyst å bytte ut noe av dadlene med de mer næringsrike fikenene.

Jeg må også prøve med tørket frukt, men da gjelder det å finne tørket frukt og bær som ikke er tilsatt sukker – fordi går du i en vanlig butikk så har de stort sett bare tørket ananas, blåbær, tranebær som inneholder nær 50 % tilsatt sukker. Rosiner og tørket fersken er unntaket her.

ENERGIBARS ERNÆRING

Hvis du har noen næringsrike tips til hvordan jeg kan forbedre energibarene (uten at det går på bekostning av smaken), så er det bare å komme med det!

PS. Espresso var supergodt i – så den kommer jeg nok til beholde i oppskriften.

Oppskrift:
Energibar med nøtter, dadler og espresso
Du trenger følgende til ca. 18 energibarer:

1 pose (200 g) dadler
2,5 dl (150 g) cachewnøtter
1,5 dl (50 g) valnøtter
2 ss kakao
1/2 ts salt
2-3 ss espresso
1-2 dråper vaniljeessens eller frøene fra 1 vaniljestang
Slik gjør du det:

Ha nøtter, dadler, kakao og salt i en blender og kjør den til en grovkornet masse. Ha i espresso og vanilje og kjør den litt til.

Ha massen på en fjøl og elt den til en jevn deig. For til passe store biter (eller kuler). Du kan rulle dem i kakao og i kokos om du vil eller bare har dem helt «nakne». Avkjøles og oppbevares i kjøleskapet.

 

IVRIG UTSTYRSTESTER FOR REVIRKONSERNET
Lise er også en ivrig utstyrstester for Revir, og bruker flere av våre produkter i hennes virke som hobbybonde, friluftsfant og skauberte. Her er noen av hennes favoritter fra Revirbutikken. Grundig testet og anbefalt.


Også i SISTE FRA MAGASINET

Nå skal vi klare oss en uke på egenhånd
Nå skal vi klare oss en uke på egenhånd

Med dagens råd fra myndighetene om å kunne klare oss selv i en uke, er det en perfekt anledning til å utforske hva vi har i skuffer og skap.
Les mer
Når bjørka har fått museører våkner ørreten
Når bjørka har fått museører våkner ørreten

“Når bjørka har fått museører våkner ørreten” er en sannhet like innarbeidet i fiskeres mentale cortex som “det biter mens du driter” og “det står en granbusk i bakslengen din du ikke har sett” - og nå, nå for pokker har “bjørka fått museører”.
Les mer
Revir Introduserer Blundstone Boots
Revir Introduserer Blundstone Boots

Vi er glade for å introdusere et ikonisk merke til vårt sortiment: Blundstone.
Les mer