Opplev et fengslende dykk inn i natur, eventyr og historiefortelling den 16. februar. Fra den historiske Brattalid – Helge og Anne Stine Ingstads hjem, strømmes festivalen live, med et begrenset antall plasser tilgjengelig i selve stua (for de heldige).
I år blir det et ekstraordinært program med Norges mest kjente eventyrere og fortellere, samt et unikt innblikk i Helge Ingstads arv gjennom barnebarnet Eirik Sandberg Ingstad. Ikke gå glipp av denne unike blandingen av eventyr, kulturhistorie og personlige fortellinger.
NB! Det er kun et fåtall fysiske billetter tilgjengelig, men hele kvelden streames live.
DATO: 16. FEBRUAR 2024
STED: BRATTALID OG STREAMING PÅ INTERNETT
BILLETTER TIL BRATTALID: KJØP HER
LINKER TIL STREAMING: KJØP HER
Årets program er delt i to, slik at flere får muligheten til å kjøpe fysiske billetter til Brattalid (del 2 er dessverre allerede utsolgt).
PROGRAM – DEL 1:
18:30-18:45 – «Min bestefar Helge Ingstad»
18:45-19:30 – «Norges Koier»
19:30-20:00 – Filmvisning «I Helge Ingstads fotspor gjennom Canada» – NB! Kun tilgjengelig via strømming. Opplev 1998-ekspedisjonen som utforsket Canadas villmark for å finne Helge Ingstads legendariske hytte ved Elgsjøen.
PROGRAM – DEL 2:
20:00-21:30 – Odd Eliassen og Stein P. Aasheim: «Den siste eventyrer»
«DEN SISTE EVENTYRER»
ODD ELIASSEN OG STEIN P. AASHEIM
Odd Eliassen (t.v) er en eventyrer av den gamle sorten, fra den gang man kjørte 6000 kilometer i en folkevognbuss for å bestige det høyeste fjellet Afghanistan eller klatre et fjell i Afrika.
Odd var første nordmann på Mt. Everest, han var den første til å bestige Trollveggen, han var den første på ski gjennom Dronning Maud Land i Antarktis, og han har utallige førstebestigninger i norske fjell og fjellvegger. Men aldri har han skrevet et ord om ekspedisjonene sine, aldri har han holdt et foredrag.
På Ingstadfestivalen får vi høre hans fantastiske historie i samtale med Stein P. Aasheim.
CARINE ROSENVINGE
På slutten av siste istid, for ca.11.000 år siden, kom de første menneskene til kysten av Norge. Disse gruppene kom padlene langs kysten fra Sør-Skandinavia. Noen kilometer fra den store brefronten slo de leir, i et nakent landskap med kalde gufs fra innlandsisen og store isfjell som gled nedover fjorden. Hva drev dem nordover mot iskanten? Var det nødvendighet? Eller var det nysgjerrighet og eventyrlyst?
Carine Rosenvinge er arkeolog ved kulturhistorisk museum og har ledet flere store steinalderundersøkelser på Østlandet. Noen utgravninger gjør ekstra inntrykk og er en kilde til undring og kunnskap i lang tid etterpå. Undersøkelsen av Elgsrudboplassene i Østmarka var en slik uforglemmelig opplevelse. Carine vil fortelle om hva de fant, og hva det kan fortelle oss om vår fjerne fortid.
«NORGES KOIER»
MARIUS NERGAARD PETTERSEN OG THOR GOTAAS
I århundrer har tømmerkoier vært boliger for skogsarbeidere, eneboere, røvere og andre mennesker med tett tilknytning til skogen. I dag er de samme koiene en levende del av historien og noen av landets beste utgangspunkt for friluftsliv.
Forfatterne Thor Gotaas og Marius Nergård Pettersen utga i høst 'Koieboka' om koienes kulturhistorie og alt du kan bruke dem til, og de kommer til Ingstadfestivalen for å ta oss med inn mellom grove tømmervegger.
Visste du for eksempel at du har hundrevis av koier til (nesten) fri disposisjon spredd utover i mange av de flotteste naturområdene i landet? Det får du vite mye mer om her.
MIN BESTEFAR HELGE INGSTAD
EIRIK SANDBERG INGSTAD
Ingstads barnebarn gir et nært og ærlig portrett av et nasjonalt ikon.
Bli med på reisen til en skoletrøtt gutt som fant meningen med livet som pelsjeger i den Kanadiske villmarken, og som til slutt endret verdenshistorien ved å løse mysteriet med vikingenes oppdagelse av amerika, sammen med sin kone arkeologen Anne Stine Ingstad.
Bilder fra Ingstadfestivalen 2021 – alle foto: Einar Pfeiffer / @tindefant1
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV
Vi sender også jevnlig ut andre eksklusive rabatter, nyttig turstoff og arrangementer.