Aften i Reviret: Podkasten Uteliv Live – Roald Amundsens verste år

Aften i Reviret: Podkasten Uteliv Live – Roald Amundsens verste år

I 2024 starter vi opp igjen med «Aften i Reviret», etter en real pause. Vi har fått med ossRandulf Valle, som kommer til å spille inn flere live podkasts på Revir gjennom året som kommer. Første innspilling skjer allerede 25. januar, og flere datoer blir lansert etterhvert.


Stedet for disse kveldene blir butikken i Hegdehaugsveien (vi rydder plass og setter ut stoler til alle). Det blir servert alkoholfri drikke og snacks. NB! Vi kan ikke tilby toaletter, så derfor kan det være lurt å tømme blæra før du kommer.


STED: Grønnegata 1b, 0350 Oslo
DATO: 25.01.2024
KLOKKESLETT: 19.00 - 21.00-ish
PRIS: 290 kr 
KJØP BILLETTER (begrenset antall – ordrebekreftelse på mail vises i døra).


Podkasten Uteliv går nye veier og slipper sin episode 200 eksklusivt på LP. Dagen før kan du oppleve episode 199 live på Revir. Etterpå kan du kjøpe et av de nummererte og eksklusive eksemplarene av jubileumsepisoden.

Med Tor Bomann-Larsen og Anders Bache som gjester blir episoden en start på 100-årsmarkeringen for Roald Amundsens mest kaotiske år. Et år hvor han nådde bunnpunktet, men også la grunnlaget for å gjenoppstå som nasjonalhelt.


I 1924 måtte Amundsen gi opp forsøket på å drive over Polhavet med skuta Maud, han brøt forholdet til broren Leon som i mange år hadde styrt hans forretninger, sendte tilbake to jenter han hadde tatt med seg fra Sibir og gikk til slutt personlig konkurs.


Men året bar også i seg et vendepunkt, for et tilfeldig møte under en foredragsturne i USA åpnet muligheten for et nytt fremstøt mot Nordpolen. Denne gangen skulle han ikke kjempe seg frem over isen, men se ned på den fra lufta. Det ble starten på den kanskje mest dramatiske av alle Amundsens ekspedisjoner.


Denne perioden i Amundsens liv ble grundig belyst gjennom Tor Bomann-Larsens fantastiske biografi fra 1995 som baserte seg på nytt og svært interessant kildemateriale. Senere har Anders Bache jobbet med og tilgjengeliggjort det samme materialet – blant annet en helt unik dagbok. Med begge to til stede dykker vi ikke bare dypt i Amundsens livshistorie. Vi tar også en nærmere titt på det som ikke hendte og det som kunne ha hendt...

Roald Amundsen
Foto: Museene i Akershus, brukt med tillatelse.

Tor Bomann-Larsen er forfatter og tegner. Han har gitt ut en lang rekke tegneserier og bøker. Mest kjent er kanskje seksbindsverket om den norske kongefamilien og biografien om Roald Amundsen fra 1995.


Anders Bache er arkeolog og fagkonsulent ved Roald Amundsens hjem på Svartskog. Der dukker stadig nye puslespillbiter opp og utfyller vårt bilde av både polarforskeren og mennesket Amundsen.

Foto: Cappelen Damm
Foto: Yina Chan/Gyldendal

Podkasten Uteliv (www.randulfvalle.no) er en uavhengig podkast om tur og natur produsert av Randulf Valle. Podkastens varemerke er å virkelig gå i dybden. Randulf mener nemlig at en podkast hverken kan bli for lang eller for smal.


Også i SISTE FRA MAGASINET

Utforsk Nye Stier med ROARKs Run Amok-kolleksjon
Utforsk Nye Stier med ROARKs Run Amok-kolleksjon

Hos Revir handler friluftsliv om mer enn prestasjon og konkurranse. Vi tror på å være til stede i øyeblikket, nyte naturen og ta del i de små eventyrene som omgir oss hver dag.
Les mer
Nå skal vi klare oss en uke på egenhånd
Nå skal vi klare oss en uke på egenhånd

Med dagens råd fra myndighetene om å kunne klare oss selv i en uke, er det en perfekt anledning til å utforske hva vi har i skuffer og skap.
Les mer
Når bjørka har fått museører våkner ørreten
Når bjørka har fått museører våkner ørreten

“Når bjørka har fått museører våkner ørreten” er en sannhet like innarbeidet i fiskeres mentale cortex som “det biter mens du driter” og “det står en granbusk i bakslengen din du ikke har sett” - og nå, nå for pokker har “bjørka fått museører”.
Les mer