17 desember, 2019

Du trenger ikke fryse på føttene, selv når gradestokken kryper ned mot rekordkulde. Her får du triksene som brukes av de fremste ekspertene på å holde tærne varme og komfortable.

varme føtter

ERFARNE FRYSEPINNER
Isfiskere og hundekjørere (og foreldre på skitrening med den unge, håpefulle) er blant de fremste eksperter på å holde seg varme på beina når kulda virkelig biter. Revirs egen hundekjører har satt sammen en liste over gode råd, både til deg som er publikummer på femmila og deg som skal på noe mer utfordrende eventyr.


1. Varm opp kjernen først
Når kroppen nedkjøles reagerer den med å holde de aller mest vitale organene varme, mens blodomløpet ut til de ytre kroppsdelene reduseres. Øreflipper, hender og føtter ofres. Det er derfor man gjerne fryser på hender og føtter først. Så, den mest effektive måten å holde tærne varme på er å holde kroppen varm. Et godt tips kan dermed være å ta på seg en isolerende vest. Enten en ull/fleece innenfor jakken, eller en større dunvest utenpå som kan tas av og på etter behov.

VARME FØTTER

2. Ull
Ull er ett av naturens mange magiske produkter. Ullfibrene er både vannavstøtende og og absorberende og de holder på varmen selv om de blir fuktige. Stikkordene er hydrofobisk og hygroskopisk, men fordypning i dette kan vi ta en annen gang. Det du trenger å vite er at ull er magisk. Og at høyere ullprosent gir bedre isolering, men noe dårligere holdbarhet. Gå for minimum 70% ull.

varme føtter

3. Romslige sko
Dersom du er trang i skoa hjelper det ikke om sokkene er tjukke, tvert imot. Om blodsirkulasjonen hemmes fryser du. Du skal kunne vrikke og vri, løst og ledig, på tærne inni skoene, så velg heller litt tynnere sokker om skoa dine er litt trange. Skoene må være dimensjonert for antall sokker du har tenkt å ha på deg.

varme føtter

4. Isolering i bunn
Tjukke såler holder kulda ute. Vårt heteste tips er å klippe ut innlegssåler av et gammelt militært liggeunderlag. Du tar bare ut den opprinnelige sålen og tegner den av på underlaget, så klipper du den ut. Over denne anbefaler vi en såle i ullfilt eller saueskinn.

varme føtter

Ullfiltsåle er billig og veldig bra, fluffy saueskinn er ubeskrivelig komfortabelt. For en enda billigere løsning, bruk avispapir. Om man skal stå ute på ett sted over lang tid kan man isolere bakken med en isoporplate eller restene av liggeunderlaget etter at familien har klippet ut såler. 

varme føtter

5. Lag på lag
Om nå skoene dine er romslige nok bruker du en supertynn innersokk innenfor en tjukkere raggsokk. Luftlaget mellom sokkene isolerer godt. Bruk gjerne merino-ull innerst og grovere ragg utenpå. To lag sokker vil også hjelpe mot gnagsår. Er det sjukt kaldt kan man steppe opp til tre lag. En supertynn liner som trekker fukten bort fra kroppen, en medium ullsokk, og en tovet kartank for eksempel.

varme føtter

6. Fotposer
Fotposer utenpå skoene vil også fange et lag med isolerende luft på de kaldeste dagene, og forhindre snø ifra å komme innenfor skoen. Det samme gjelder gamasjer.

varme føtter7. Blokker fukten
Fryser du fortsatt? Om du tar plastposer innerst, eller mellom innersokken og mellomsokken vil du forhindre at svette kommer ut i mellomlagene, og holde varm luft inn mot huden. På denne måten holdes isolasjonen tørr. Tærne vil føles fuktige, men holde seg varme.

Noen bonustips
Aktivitet øker blodomløpet og gjennomstrømmingen av blod ut i kroppens ytterpunkter. Ta med ekstra sokker på tur, tørre sokker om morgenen gir en god start på dagen. Om det er veldig kaldt på tur kan du frysetørke våte klær, mer om dette en annen gang. Dropp koffeinholdige drikker...

...ikke faen, om jeg må droppe kaffen på kan jeg like gjerne drite i turen.

Adrian Björge
Adrian BjörgeOgså SISTE FRA MAGASINET

KRISEAVVERGINGSSALG - 30% TIL 70% RABATT
KRISEAVVERGINGSSALG - 30% TIL 70% RABATT

23 januar, 2020

Det graves utenfor sjappa, og vinteren 2020 glimter med sitt fravær - situasjonen er prekær og vi må ta grep. Vi må rett og slett pisse litt i buksa for å holde på varmen, og gir 30% - 70% rabatt på nesten alt vinterutstyret.
Les Mer
VI TRENGER LITT HJELP FOLKENS
VI TRENGER LITT HJELP FOLKENS

16 januar, 2020

Nå gjennom høsten som var, utover vinteren og hele våren fram til sommeren driver vi butikk midt i en uframkommelig anleggsplass. Storgata pusses opp og blir fin og fjong til sommeren, men nå i det sure vinterværet går det ikke en kjeft forbi her. Dette innebærer at vi mister alle kundene som tilfeldigvis snubler innom oss på vei et sted.
Les Mer
FERSKVANNSFISKENS MATFAT DEL I : KREPSDYR, FETT OG FARGE.

FERSKVANNSFISKENS MATFAT DEL I : KREPSDYR, FETT OG FARGE.


16 januar, 2020

På årets første Lars og Lars -kveld i Reviret skal vi ut i de frie vannmassene og se nærmere på basisføden til laksefisker og andre arter; insekter og småkryp som fiskere sjelden snakker om, selv om de kan være ørretens viktigste byttedyr.
Les Mer

Bli med i vårt nyhetsbrev