HVORDAN HOLDE FØTTENE VARME I VINTERKULDA

HVORDAN HOLDE FØTTENE VARME I VINTERKULDA

Du trenger ikke fryse på føttene, selv når gradestokken kryper ned mot rekordkulde. Her får du triksene som brukes av de fremste ekspertene på å holde tærne varme og komfortable.

varme føtter

ERFARNE FRYSEPINNER
Isfiskere og hundekjørere (og foreldre på skitrening med den unge, håpefulle) er blant de fremste eksperter på å holde seg varme på beina når kulda virkelig biter. Revirs egen hundekjører har satt sammen en liste over gode råd, både til deg som er publikummer på femmila og deg som skal på noe mer utfordrende eventyr.


1. Varm opp kjernen først
Når kroppen nedkjøles reagerer den med å holde de aller mest vitale organene varme, mens blodomløpet ut til de ytre kroppsdelene reduseres. Øreflipper, hender og føtter ofres. Det er derfor man gjerne fryser på hender og føtter først. Så, den mest effektive måten å holde tærne varme på er å holde kroppen varm. Et godt tips kan dermed være å ta på seg en isolerende vest. Enten en ull/fleece innenfor jakken, eller en større dunvest utenpå som kan tas av og på etter behov. Eller en heavy parkas, for den saks skyld.

2. Ull
Ull er ett av naturens mange magiske produkter. Ullfibrene er både vannavstøtende og og absorberende og de holder på varmen selv om de blir fuktige. Stikkordene er hydrofobisk og hygroskopisk, men fordypning i dette kan vi ta en annen gang. Det du trenger å vite er at ull er magisk. Og at høyere ullprosent gir bedre isolering, men noe dårligere holdbarhet. Gå for minimum 70% ull.

WOOLPOWER

Sjekk ut Woolpowers fantastiske ullfrotté, den er både robust, holdbar, komfortabel og svært isolerende.

varme føtter

3. Romslige sko
Dersom du er trang i skoa hjelper det ikke om sokkene er tjukke, tvert imot. Om blodsirkulasjonen hemmes fryser du. Du skal kunne vrikke og vri, løst og ledig, på tærne inni skoene, så velg heller litt tynnere sokker om skoa dine er litt trange. Skoene må være dimensjonert for antall sokker du har tenkt å ha på deg.

Oppsettet som bildene viser her er en tynn liner-sokk, så en tjukk raggsokk, deretter en kraftig Tova kartank, så Polarlobben. Utenpå det kan man ha overtrekksko for å holde fuktigheten ute. Dette er et oppsett som brukes av hundekjørere på de aller kaldeste dagene.

varme føtter

4. Isolering i bunn
Tjukke såler holder kulda ute. Vårt heteste tips er å klippe ut innlegssåler av et gammelt militært liggeunderlag. Du tar bare ut den opprinnelige sålen og tegner den av på underlaget, så klipper du den ut. Over denne anbefaler vi en såle i ullfilt eller saueskinn.

varme føtter

Ullfiltsåle er billig og veldig bra, fluffy saueskinn er ubeskrivelig komfortabelt. For en enda billigere løsning, bruk avispapir. Om man skal stå ute på ett sted over lang tid kan man isolere bakken med en isoporplate eller restene av liggeunderlaget etter at familien har klippet ut såler. 

varme føtter

5. Lag på lag
Om nå skoene dine er romslige nok bruker du en supertynn innersokk innenfor en tjukkere raggsokk. Luftlaget mellom sokkene isolerer godt. Bruk gjerne merino-ull innerst og grovere ragg utenpå. To lag sokker vil også hjelpe mot gnagsår.

Er det sjukt kaldt kan man steppe opp til tre lag. En supertynn liner som trekker fukten bort fra kroppen, en medium ullsokk, og en tovet kartank for eksempel.

varme føtter

6. Fotposer
Fotposer utenpå skoene vil også fange et lag med isolerende luft på de kaldeste dagene, og forhindre snø ifra å komme innenfor skoen. Det samme gjelder gamasjer.

varme føtter7. Blokker fukten
Fryser du fortsatt? Om du tar plastposer innerst, eller mellom innersokken og mellomsokken vil du forhindre at svette kommer ut i mellomlagene, og holde varm luft inn mot huden. På denne måten holdes isolasjonen tørr. Tærne vil bli våte, men holde seg varme. Dette er et tips for viderekomne, som brukes på polare ekspedisjoner og er sjelden noe de fleste turfolk begir seg ut på. Sjekk gjerne ut podcasten Uteliv med Randulf Valle der han intervjuer Børge Ousland, da berører de dette temaet.

Noen bonustips
Aktivitet øker blodomløpet og gjennomstrømmingen av blod ut i kroppens ytterpunkter. Ta med ekstra sokker på tur, tørre sokker om morgenen gir en god start på dagen. Om det er veldig kaldt på tur kan du frysetørke våte klær, mer om dette en annen gang. Dropp koffeinholdige drikker...

...ikke faen, om jeg må droppe kaffen på kan jeg like gjerne drite i turen.


Også i SISTE FRA MAGASINET

Utforsk Nye Stier med ROARKs Run Amok-kolleksjon
Utforsk Nye Stier med ROARKs Run Amok-kolleksjon

Hos Revir handler friluftsliv om mer enn prestasjon og konkurranse. Vi tror på å være til stede i øyeblikket, nyte naturen og ta del i de små eventyrene som omgir oss hver dag.
Les mer
Nå skal vi klare oss en uke på egenhånd
Nå skal vi klare oss en uke på egenhånd

Med dagens råd fra myndighetene om å kunne klare oss selv i en uke, er det en perfekt anledning til å utforske hva vi har i skuffer og skap.
Les mer
Når bjørka har fått museører våkner ørreten
Når bjørka har fått museører våkner ørreten

“Når bjørka har fått museører våkner ørreten” er en sannhet like innarbeidet i fiskeres mentale cortex som “det biter mens du driter” og “det står en granbusk i bakslengen din du ikke har sett” - og nå, nå for pokker har “bjørka fått museører”.
Les mer