HVEM VAR FØRST PÅ K2 I SOMMER?

HVEM VAR FØRST PÅ K2 I SOMMER?

Etter en lang og krevende dag med kraftig vind og dyp snø nådde Pasdawa Sherpa, Chhiring Namgyal Sherpa, Siddhi Ghising, Dorjee Gyelzen Sherpa, og Rinji Sherpa toppen av K2 21. juli klokken 10:45 pm Pakistansk tid, og var dermed de første klatrerne som besteg det krevende fjellet i år.

Det var altså ikke Frank Løke og guiden hans Pemba Tashi som var først opp i år, slik bl.a. VG, NRK og magasinet Klatring skriver. Løke var først av de betalende kundene som sherpaene guider til toppen av fjellet hvert år. 

FRANK LØKE FJELLKLATRING

Klatring er ikke det fagområdet vi på Revir er aller sterkest i, men vi klødde oss litt i hodet etter sommerens overskrifter rundt norske klatreres fantastiske prestasjoner på K2. I følge flere artikler fremsto det som om nordmannen Frank Løke (og guiden hans Pemba, nevnt i en bisetning) var den første klatreren til toppen i år, og hakk i hæl kom Kristin Harila.

«– Frank melder om at han var først på toppen av samtlige klatrere i år. Både Frank og Pemba er i god forfatning og melder om tilstrekkelig med oksygen, sier han, sier Haabeth.»

Dette skriver altså VG.

Men da vi leste Outside Online kunne vi lese at fem klatrere – Pasdawa Sherpa, Chhiring Namgyal Sherpa, Siddhi Ghising, Dorjee Gyelzen Sherpa, og Rinji Sherpa allerede hadde vært på toppen for å klargjøre ruta for de hundrevis av betalende klatrerne som står i kø lenger nede i fjellet.

Frank Løke er altså først i køen av klatrere som Sherpaene guider opp til toppen. En imponerende prestasjon, for all del, men om fem sherpaer var på toppen før Løke så var han vitterlig ikke først.

Og en annen ting vi bet oss merke i …

«– Skandale-boraten fra Skal vi danse henger forresten igjen på toppen av K2.»

VG 👆

En av Sherpaenes oppgaver, i tillegg til å guide velstående vestlige klatrere til toppene, er å rydde søpla etter dem når klatresesongen er over.

«Although the climbing season is short, often only a single week in mid-May, Sherpas look after the mountain for a total of three months. As well as fixing ropes and ladders before climbers arrive, they also undertake a huge clean-up operation, clearing the tonnes of rubbish left behind on the mountain.»

BBC 👆Outside Online 👇

On July 21 at 10:45 P.M. Pakistan time, five climbers stood on the summit of 28,251-foot K2.

They were the first mountaineers to reach the peak’s top during the 2022 summer climbing season, after spending more than 24 hours battling their way to the summit.

For Pasdawa Sherpa, Chhiring Namgyal Sherpa, Siddhi Ghising, Dorjee Gyelzen Sherpa, and Rinji Sherpa, turning around wasn’t an option, as hundreds of climbers further down on the mountain were relying on their work.

This team of elite high-altitude workers from Nepal had fixed a series of ropes that would be later used by climbers waiting in cramped tents at Camp 4 …

frank løke k2 fjellklatring

FLOTT Å LEVE UT KLATREDRØMMEN

Bare så det er sagt, vi synes det er imponerende å klatre K2, og kult at folk lever ut klatredrømmen, men dersom fem klatrere er før «vår mann» så bør vi gi dem kred’en og ikke han som får hjelp av dem til å komme seg opp.

Og det med å legge igjen søppel er vel heller ikke noe å skryte av, tenker vi, selv om det var et kostyme han sikkert er forferdelig stolt av. 

For vår del bøyer vi oss i støvet for teamet som besteg K2 først i år, alle guidene som hjelper klatreturistene til toppen, og dem som må dra med seg Borat-drakten til Frank Løke ned igjen fra fjellet.

OBS
Etter vi skrev denne artikkelen har vi registrert at flere har bitt seg merke i det samme som oss – media har fått velfortjent kritikk og flere har lagt til ekstra informasjon i artiklene om de fem klatrerne som var først oppe.
Også i SISTE FRA MAGASINET

Utforsk Nye Stier med ROARKs Run Amok-kolleksjon
Utforsk Nye Stier med ROARKs Run Amok-kolleksjon

Hos Revir handler friluftsliv om mer enn prestasjon og konkurranse. Vi tror på å være til stede i øyeblikket, nyte naturen og ta del i de små eventyrene som omgir oss hver dag.
Les mer
Nå skal vi klare oss en uke på egenhånd
Nå skal vi klare oss en uke på egenhånd

Med dagens råd fra myndighetene om å kunne klare oss selv i en uke, er det en perfekt anledning til å utforske hva vi har i skuffer og skap.
Les mer
Når bjørka har fått museører våkner ørreten
Når bjørka har fått museører våkner ørreten

“Når bjørka har fått museører våkner ørreten” er en sannhet like innarbeidet i fiskeres mentale cortex som “det biter mens du driter” og “det står en granbusk i bakslengen din du ikke har sett” - og nå, nå for pokker har “bjørka fått museører”.
Les mer