29 mars, 2020

Kaffe, enten den er laget på bål bak en knaus i Jotunheimen, eller på en La Marzocco Strada på Grünerløkka, er langt mer enn det daglige skuddet koffein.

Det er en pust i bakken på vei mot toppen, et stille øyeblikk med ei bok, et hastig shot en hektisk dag i storbyen. Det er varme i kroppen under en gapahuk i høstskogen, eller i en termokopp bakpå hundesleden i -20°C. Det er storbyweekend, kontortid, trønderfest og Hardangervidda. Det er minner om mormor, lange nattevakter, og frosne soloppganger.

Det er lukt, smak, tekstur, rituale, presisjon, kultur og tradisjon.

HÅNDBRYGGET ER VELBRYGGET
Vi på Revir legger vekt på god kaffe både i butikken, på kontoret, hjemme og på tur. Og vi mener den beste kaffen er den enkleste, minst kompliserte versjonen. Den rene, klare sorte kaffen du håndbrygger en kopp eller to om gangen.

Men selv den krever litt av bryggeren. 

turkaffe

TO VARIANTER AV SAMME METODE
Vi gir deg her to varianter for å lage en utmerket kopp kaffe. De er basert på samme metode, men den ene er for oss vanlig kaffetørste, mens den andre er basert på halvnerdens tilnærming til kaffebrygging. Fullnerden vil naturligvis fnyse over lettvintheten og banaliteten i også denne metoden.

håndbrygget turkaffe

FREMGANGSMÅTE 1
Forvarm koppen, og skyll filteret med litt vann, dette fjerner papirrester og smak. På tur er det grenser for hva man kan dra med seg, men den ekte kaffenerden brygger gjerne kaffen stående på vekt. For enkelhetsskyld anbefaler vi ca 20g kaffe for en 3dl Revirkopp, men dette er smak og behag.

KAFFEBRYGGING TURKAFFE

Ha nykvernet kaffe i filteret og hell forsiktig over vann. Igjen har nerden naturligvis en helt særegen hellestrategi, med innøvde bevegelser, vekt og stoppeklokke, men om du gir kaffen litt tid til å svelle etter første helling, og så passer på at all kaffen blir fuktet skal du være good to go. Bruk ganske god tid på hellingen.

kaffebrygging turkaffe

FRAMGANGSMÅTE 2
Men, la oss fordype oss litt i dette, noen kan sikkert ha glede av å utforske kaffebryggingen noen hakk videre. 
Det morsomme med nerding er jo når du kan fjerne variablene og få kontroll over prosessene slik at du kan leke med de ulike bestanddelene. 

 • Kvern kaffen til filtermalt grovhet. Med en maskinkvern har du innstillinger å gå etter, med håndkvern anbefaler vi å prøve seg fram.
 • Forvarm koppen eller kannen.
 • Skyll ut filteret med varmt vann, da fjernes smak av papirrester.
 • For å få mest konsistent kaffebrygging gjelder det å eliminere flest mulig variabler. Setter du hele sulamitten på en digital vekt får du høyest mulig presisjon og forutsigbarhet i hver kopp. Gjør du dette noen ganger på hjemmebane har du det i fingrene på tur.
 • Hell nykvernet kaffe i filteret. For en Revirkopp på tre desiliter bør kaffemengden ligge rundt 20g, men dette er smak og behag.
 • Nullstill vekten, og om du skal nerde helt ut her nå så starter du stoppeklokka også.

turkaffe

 • Hell forsiktig vann over kaffen inntil vekta viser 60g. Pass på at all kaffen blir fuktet, så bruk sirkulære bevegelser. Ikke vær redd for aksentuere bevegelsene med dramatiske fakter og egenartet stil. Aller helst bør du ha ei kanne med lang, tynn helletut (sa brura).
 • Ved 60g skal du la kaffen svelle/blomstre i tretti sekunder. Her vil noen velge å røre litt i kaffen med en teskje, for å tilføre oksygen, tror vi.
 • Så heller du på med vann til vekten viser 200g før du lar kaffen synke.
 • Hell videre til du når 300g og koppen er full.
 • Helleprosessen skal gjerne vare etpartre minutter, avhengig av hvor kaffetørst og desperat du nå er blitt av dette jævla fjaset. Men, gi koppen en liten snurr slik at kaffen blandes og den koppen du nå har skal være bortimot så bra som du kan få den.

turkaffe

NÅ BEGYNNER UTFORSKNINGEN
Men, når du har gjort denne prosessen anbefaler vi å eksperimentere med alle leddene i den. Test litt mindre kaffe, eller litt mer. Så kan du teste kverningsgrad, det er moro når du kan smake forskjellen når det eneste du har forandret er grovheten på kaffen. Og så må du naturligvis teste med ulike bønner og brenningsgrader. 

Så er det bare å gjøre alt enklere før du skal ut og lage kaffen på brenner eller bål.

 

KAFFEBRYGGING TURKAFFE

NØDVENDIG KAFFEUTSTYR
Vi har her samlet en del nyttig og nødvendig utstyr for kaffe på tur, alt fra selve kaffen til kvern, kopp og kjeler. Vi lager kaffen vår hos brenneriet Zucasa, de bruker økologiske bønner i all hovedsak fra Colombia, men innimellom andre steder. Kaffen vår vil altså variere fra hver leveranse, men vi kan så langt si at den alltid har vært fortreffelig. 

GSI KAFFEKVERN
Av øvrig anbefalt utstyr har vi tatt fram GSI´s turkvern. Denne gjør kvernejobben godt, men er en forholdsvis rimelig kvern. Vi har etter noen års bruk konkludert at den er midt i blinken for oss, men for den strengeste kaffe-feinschmecker er det andre alternativer.

EAGLE PRODUCTS TOPPMONTERT BRENNER
Vi er utrolig begeistret for den ultralette, ukompliserte brenneren fra Eagle Products. Det skal godt gjøres å få mer value for money enn med akkurat denne. I tillegg passer den som hånd i hanske oppi titankjelen til MSR sammen med en liten gassbeholder. Dette er en nydelig kombo for den vektbevisste som skal passe sekken eller tursykkelen. 

EMALJEKOPPER
Ellers er det emaljekopper det går i hos oss. Våre varianter er produsert i Spania og har holdt utrolig godt gjennom de fire årene vi nå har solgt dem. Emaljekoppens svakhet er at den blir veldig varm, og fort kald. Styrken er at den er forholdsvis lett, utrolig robust og kan settes rett oppå varmekilder som brennere og bål. Den er godkjent for matlaging. Og så er de jo veldig fine. 

TERMOKOPPER OG TERMOSER
Trenger du holde kaffen varm en stund anbefaler vi våre Eco Vessel termokopper, de holder innholdet varmt fra før frokost til godt etter lunch, bare du forvarmer koppen godt i forkant. Lokket håndteres lett med en hånd, og kaffen kan nytes stående på sleden på vei innover vidda. Eller i lesesalen for den saks skyld. 

Vi har også noen veldig gode termoser fra GSI som gir mye oppvarmet drikke til en fornuftig pris. 

Sjekk ut utvalget nedover her, eller stikk innom sjappa for en hyggelig kaffeprat over en kopp ... kaffe.

 

 

John Harald Knutsson
John Harald KnutssonOgså SISTE FRA MAGASINET

BÅLSESONG – HVORDAN LAGE DET PERFEKTE TURBÅLET
BÅLSESONG – HVORDAN LAGE DET PERFEKTE TURBÅLET

15 september, 2021

Bålet er en essensiell del av den gode turopplevelsen, og fungerer som et samlingspunkt, et sted for matlaging og ikke minst en behagelig varmekilde.
Les Mer
SUEZ-SALG
SUEZ-SALG

14 september, 2021

I mars satte baljen Ever Given seg fast i Suez-kanalen og forsinket ikke bare sin egen gigantiske last, men de 400 skipene som kom bak også. På grunn av dette har vi fått utstyr levert i september som skulle vært her i april.
Les Mer
KELLY KETTLE - IRSK RASJONALITET
KELLY KETTLE - IRSK RASJONALITET

08 september, 2021

Kelly Kettle ble utviklet av Patrick Kelly i 1890 til bruk for fiskere langs den vest-irske innsjøen Lough Conn. Firmaet er fortsatt drevet av samme familie, men nå omfavnet av kajakkpadlere, turfolk og dommedagspreppere verden over.
Les Mer

Bli med i vårt nyhetsbrev