ETHOS PÅGÅR HELE SOMMEREN

Juni 27, 2017

ETHOS PÅGÅR HELE SOMMEREN

Utstillingen Ethos med syv av snowboard-kunst sjangerens fremste internasjonale representanter ruller og går på Revir gjennom sommeren. 

Tekst: John Harald Knutsson Foto: Tom Greenhill / Aaron Schwartz / Petter Foshaug

STOR BREDDE REPRESENTERT
Kunstner og kurator Peter-John de Villiers har satt sammen et sjumannslag bestående av både aldrende legender og yngre fremadstormende som sammen representerer noe av sjangerens bredde. De sju utvalgte har hatt stor innvirkning på snowboardings visuelle identitet fra sportens obsternasige ungdom tidlig på nittitallet, til i dag.

Bryan Iguchi og Jamie Lynn. Foto: Tom Greenhill

Der snowboardings eldre søsken, skateboard og surf, allerede har etablerte gallerier, coffetable-bøker og dedikerte dokumentarer har kunst i snowboarding ikke kommet like langt. Ethos-utstillingen er et bidrag for å gi snowboard-kunst sjangeren et fortjent løft.

 

ARTCAMP
I uken før utstillingen samlet kunstnerne seg på gården til Peter-John de Villiers og jobbet med helt unike samarbeidsprosjekter som vises på utstillingen. Den eneste kunstneren som ikke kunne komme til Oslo for åpningen var Scott Lenhardt. 

Lynn, Schophield, de Villiers og Schwartz uken før utstillingsåpning. Foto: Petter Foshaug

ÅPNING
Til åpningen kom både legender, veteraner og entusiaster. Olympiere og anti-olympiere i tilbakelent forbrødring. Mange var ikke rent lite starstruck av særlig Jamie Lynn og Bryan Iguchis tilstedeværelse. Voksne menn ble som usikre tenåringspiker i møte med sine største idoler, men etter etpar utvekslede setninger var det som å henge ut med gamle venner. Sånn blir det fort når man har så mange felles referanser.

Peter-John de Villiers og Jamie Lynn trekker lodd til stor entusiasme. Foto: Tom Greenhill

LODDTREKNING
De heldige som hadde kjøpt lodd gjennom ettermiddagen fikk en ekstra spennings-boost på tampen av kvelden. Vimana Snowboards loddet bort tre brett til stor entusiasme, og da brettene var bort-loddet dro selveste Jamie Lynn frem tre orginalarbeider fra surfbaggen og slengte i potten. Peter-John skulle ikke være dårligere, så han bidro med etpar prints. Det ble endel romslige smil før festen flyttet seg bort på John Dee og release-festen til Laarhöne.

 

 

Ethos artcamp. Foto Petter Foshaug

ETHOS er:

JAMIE M. LYNN
Jamie M. Lynn er snowboarding. Som en av historiens mest ikoniske snowboardere og som kunstner er det få, om noen, som har hatt så stor innflytelse på hvordan snowboarding ser ut i dag. 


Jamie Lynn henger utenfor Revir. Foto: Aaron Schwartz


SCHOPH
Briten Schoph Schophield har levert kunst til noen av de aller mest innflytelsesrike merkene i sporten, fra Mervin MFG til Dragon Optics via Rythm og Elm. Og han har utstillinger i Berlin, Beverly Hills, New York og San Fransico på CV´en.


Schoph Schophield. Foto: Aaron Schwartz

 

BRYAN IGUCHI
Bryan Iguchi inntok snowboarding tidlig på nittitallet som den erketypiske SoCal newschool-ripperen med breie stance, baggy bukser og tilsvarende holdning. Utover karrieren har han utviklet seg fra parkrotte til storfjells-guru med Jackson Hole, Wyoming som hjemmebane. Nærheten til fjellet er åpenbar i hans kunstneriske uttrykk.

Aaroon Schwartz og Bryan Iguchi. Foto: Tom Greenhill

 

SCOTT LENHARDT
Det er nok gjennom hans arbeider for Burton Snowboards at Scott Lenhardt er mest kjent. Han står bak noen av deres aller mest ikoniske design siden tidlig på nittitallet. Men, han har også gjort kommersielle arbeider for Nike, Adidas og Vice Magazine, ved siden av en rekke soloutstillinger. 

 

DANNY LARSEN
Tidligere svært respektert snowboard-pro, nå stadig mer anerkjent som kunstner. Danny Larsen bor i randen av Krokskogen, noe kunsten hans bære tydelig preg av. Der andre brettkunstnere åpenbart er inspirert av åttitallets skate-art ser man et nærmere slektskap med Theodor Kittelsen i Danny Larsens arbeider. 

Danny Larsen. Foto: Aaron Schwartz

 

AARON SCHWARTZ
Canadieren Aaron Schwartz bor i Sveits og jobber med grafisk design, illustrasjon og kalligrafi. Det er han som har gjort logoen for Ethos-utstillingen. Hans arbeider har preget noen av snowboardsportens mest toneangivende europeiske publikasjoner. 

Aaron Schwartz med Ethos Pale Ale fra St. Hallvards bryggeri. Foto: Tom Greenhill

 

PETER-JOHN DE VILLIERS
Født i Sør-Afrika nå bosatt i bygdenorge. P-J er kurator og initiativtager til Ethos-utstillingen.  Hans kommersielle klienter spenner fra Mercedes Benz til Vimana Snowboards, men bikker så ofte som mulig i retningen brettsport og musikk. Han har også hatt utstillinger i NYC, San Francisco, Mexico City, Oslo og Gold Coast, Australia. 

Peter-John de Villiers foran sitt eget bilde. Foto: Tom Greenhill

Ethos er å finne på Revir Oslo i Folketeaterpassasjen fra 16. juni til 16. august.

Legg igjen en kommentar


Også i SISTE FRA MAGASINET

VUDD - NYE MODELLER
VUDD - NYE MODELLER

Juli 21, 2017

Vudd-teamet har i år sluppet to nye modeller av sine solbriller. En ren trebrille inspirert av skateboardets konstruksjon, og en instant klassiker i kombinasjonen tre og metall. 

Vis hele artikkelen →

Ny ladning Amok Draumr 3.0
Ny ladning Amok Draumr 3.0

Juli 19, 2017

Norske Amok seiler opp som en internasjonal storfavoritt i hengekøyeverden, og vi har akkurat fått inn en ny ladning av denne ubegripelig komfortable hengekøya. Skynd deg mens lageret varer.

Vis hele artikkelen →

Sigrid Ekran - Klätterism 003
Sigrid Ekran - Klätterism 003

Juli 19, 2017

To ganger verdensmester og Iditarod Rookie of the Year. Den norske hundekjøreren Sigrid Ekran har i over ti år hevdet seg i den absolutte toppen av hundekjøringsporten.

Vis hele artikkelen →