TELTSESONG - HEIMPLANET

TELTSESONG - HEIMPLANET

Heimplanet-spiren ble sådd på en surfetur til Portugal i 2003. Stefan og Stefan, to tyske surfere, var lei av å sette opp og ta ned teltene hver gang de flyttet fra spot til spot langs kysten. Det måtte da vel være mulig å konstruere et telt som er kjappere å sette opp enn det som var tilgjengelig på markedet. 

HEIMPLANET - EN HISTORIE FOR SEG SELV
Etter en lang testrunde har den innledende skepsisen mot Heimplanets oppblåsbare telt blitt byttet ut med en entusiasme som bikker mot nyfrelsthet. Oppslått telt på 29 sekunder (se video) når du er sulten, sliten og trøtt etter en lang tur er vanvittig rått. Såpass må det være lov å si.

OPPBLÅST SKEPSIS
Noen ganger må man tøyle sin begeistring for å fremstå troverdig. For ikke å fremstå som en sånn overivrig Elixia-selger på Storo-senteret, eller en nyfrelst gladkristen eksnarkoman (ingen sammenlikning forøvrig, gladkristne eksnarkomane har vi ingenting imot). Men, litt sånn har vi det når vi skal prate om Heimplanet-teltene, særlig med tanke på skepsisen vi selv følte da vi for første gang hørte om disse opplåsbare teltene.

heimplanet fistral

SURFETUR I 2003
Heimplanet-spiren ble sådd på en surfetur til Portugal i 2003. Stefan og Stefan, to tyske surfere, var lei av å sette opp og ta ned teltene hver gang de flyttet fra spot til spot langs kysten.

Det måtte da vel være mulig å konstruere et telt som er kjappere å sette opp enn det som var tilgjengelig på markedet. Noen år senere, i 2008 tok de tak i idéen og startet utviklingen av det som tre år senere ble lansert som Heimplanets første telt, The Cave.

heimplanet stefan og stefan

BUCKMINSTER FULLER - DEN GEODETISKE DOMEN
Under utviklingen av teltet snublet de over arkitekten Richard Buckminster Fuller. Fuller er ikke oppfinneren av den geodetiske domen, det tilskrives Walther Bauersfeld, men Fuller navnga den, og gjorde den allment kjent. Og det var Buckminster som ledet Stefan og Stefan inn på sporet av det som skulle bli strukturen til The Cave.

Mest mulig volum, minst mulig overflate og en svært stabil konstruksjon. Inuitenes iglo hadde/har nok noe for seg. Selv om flere av teltmodellene til Heimplanet ikke er dome-formet, har den bærende strukturen elementer av det geodetiske. IDG (Inflatable Diamond Grid) technology er betegnelsen de bruker på kombinasjonen av de geodetiske prinsipper og Heimplanets oppblåsbare teknologi.

buckminster fuller heimplanet

HEIMPLANET – TESTET AV REVIR
Men, funker det i praksis? Og her kommer vi tilbake til den nyfrelste entusiasmen. Revir-crewet har nå testet Heimplanet i de fleste situasjoner, gjennom flere år, og er definitivt overbevist.

heimplanet nias

Vår tidligere medarbeider Janne brukte Nias på skitur over Hardangervidda og The Cave på vårtur, og tatt tiden på oppsettingen. John Harald har hatt Fistral i (og utav) hundesleden på bikkjetur og han har vært på festival med Backdoor. Emilie bruker The Cave på sine turer med hundespannet, sommer som vinter. Og Ola har vært på fisketur i høljende regnvær med Fistral, uten sovepose, kunne han oppgitt meddele påfølgende mandag. Han har også brukt Fistral på høsttur på Hardangervidda.

TRESESONGERS TELT - MEN FUNKER HELT GREIT PÅ SNØ
Vi har altså testet disse teltene nok til å kunne fastslå at vi med tøylet entusiasme og troverdigheten i behold kan selge dem til hvem det skulle være. Materialvalg er åpenbart fra øvre sjiktet. Konstruksjonen er solid, med et nøye øye for detaljer. Både ift vekt, størrelse og pris ligger teltene omtrent jevnt med andre telt det er naturlig å sammenlikne med.

Heimplanet hører hjemme i øvre sjiktet av gode telt, men de er ikke små og lette nok for den vektbevisste gram-jeger. Det er likevel ikke til å komme bort i fra at verdien av å ha et oppslått telt på 29 sekunder når man er sliten og trøtt etter en lang tur og skal påan igjen for å komme seg videre neste dag, er helt uvurderlig.

Skulle man være uheldig å punktere en kanal går den greit å lappe. I tillegg er den bærende konstruksjonen delt inn i lukkede kanaler, så teltet står selv om det går hull på en.

Bortsett fra nykommeren Backdoor så er Heimplanet-teltene i utgangspunktet tresesongs, men vi på Revir har jo testet dem vinterstid, og tenker at de funker bra også da. Dette er ikke teltvalget for de drøyeste ekspedisjonene vinterstid, og de har noen åpenbare begrensninger i forhold til vinterbruk, men materialer og konstruksjon har ingen problemer med å tåle utfordringene noen rufsete vinternetter kan by på.

LA OSS TA NOEN STIKKORD OM DE ULIKE MODELLENE

FISTRAL (1 - 2 PERS)
Oppkalt etter surf-spot´en Fistral Beach i Cornwall, England. Det er et enmannstelt, med plass til to gode venner. Designet er kompakt og det veier 2,5kg. Det er vesentlig mer robust enn mange andre telt i den klassen. Teltet er pakket med smarte løsninger og blåses opp på et øyeblikk, selv med den minste pumpa. To innganger med to “vestibyler” til bagasje og stæsj. Det er altså plass nok til to personer som kjenner hverandre godt, ettersom man kan ha bagasjen i hvert sitt ytterrom. Brillefint om du skal på tur med junior. Suvverent alene.

heimplanet fistral

"En ting jeg ikke kommer til å bytte ut, er det oppblåsbare tomannsteltet Fistral fra Heimplanet, som mange vil si veier og bygger litt for mye (2,5kg), men som er så lett å sette opp og har så god plass at det veier opp og vel så det. To innganger med romslige vestibyler er helt genialt. Det lumske viddaværet med tidvis kraftig vind og regn var absolutt ingen utfordring - teltet sto fjellstøtt selv om jeg ikke festet bardunsnorene, kun stroppene på bakken”.

Ola Ødegaard på Vidda

THE CAVE (2 - 3 PERS)
Oppkalt etter The Cave i Ericeira, Portugal. Kjent som den mest krevende bølgen i Portugal. Et passende navn for det mest ikoniske Heimplanet-teltet.

heimplanet the cave

Det er når du ankommer camp, litt seint, etter en lengre etappe enn planlagt at du kjenner på frustrasjonen over å fomle med å sette opp teltet. Du er sulten, våt og trøtt og vil bare innomhus så fort rå er. På godt under minuttet har du rullet ut og pumpet opp The Cave. Enklere kan det ikke gjøres. The Cave var navnet på det første oppblåsbare teltet fra HEIMPLANET. På under minuttet har du satt opp dette vidunderet av et telt. Ekstremt stabilt, laget av solide høykvalitetsmaterialer med en nærmest nerdete tilnærming til detaljer. Den geodesiske strukturen gir en framifrå stabilitet selv i svært kraftig vind.

NIAS (4 - 6 PERS)
Øyen Nias er et legendarisk surf spot utenfor vestkysten av Sumatra, Indonesia. Teltet er en romslig og komfortabel familiebolig med to rom og kjøkken.

heimplanet nias

Perfekt for familieturer med mor, far og to til tre barn. Eller turer der man har behov for endel plass til bagasje. Et ekstremt fleksibelt telt der man har god plass under tak til de fleste gjøremål, enten det er godvær eller rufsete forhold.

BACKDOOR (4-5 PERS)
Det nye oppblåsbare firemannsteltet til Heimplanet kommer både som 3-og 4-sesongstelt. Forskjellen ligger i innerteltet (mer mesh/ luftig i 3-sesong) - ytterteltet går helt ned til bakken på begge varianter.

Vestibylen i inngangspartiet har god plass til en del oppakning, og som navnet antyder, har Backdoor også en bakre inngang med et lite ytterrom som kan brukes til sko eller mindre utstyr. Teltet har en rekke finesser og smarte detaljer, blant annet et avansert ventilasjonssystem.

MAVERICKS
Mavericks 3km utenfor Pillar Point Harbour i Nord-California er kjent som en vinterdestinasjon for de drøyeste av verdens beste stor-bølge surfere.

Ekstremteltet Mavericks ble utviklet for Red Bull Storm Chasers og er et base camp-, eller gruppetelt for de aller drøyeste forhold. Teltet er 13 kvadratmeter med en takhøyde på to meter. Det geodetiske designet gjør at teltet tåler en vindstyrke på 180km/t.

heimplanet mavericks

Skal du arrangere frikjøringskonkurranse på høyfjellet, windsurfing camp på Nordvestlandskysten, bilrace i Sahara eller bare har en sjukt svær familie du skal huse på campingtur så kan dette være teltet for deg. Skal du kjøre ulike events eller demoer i mer urbane strøk vil Mavericks utvilsomt være en iøynefallende base. Revir har brukt Mavericks som basecamp på Den store sjøørretnatten.

Mavericks er bygget på samme lest som de andre Heimplanet-teltene, det er bare “skrudd til” en hel del ekstra hakk. En person setter lett opp Mavericks på et øyeblikk. Er du interessert i å bestille Mavericks må du kontakte oss sporenstreks da disse beista produseres på bestilling.

KOM INNOM REVIR, ELLER BESTILL I NETTBUTIKKEN
Er du fortsatt nysgjerrig på Heimplanet så kom innom sjappa for en prat og en demonstrasjon over en kopp kaffe. Vet du at Heimplanet er noe for deg så kan du bestille det teltet som passer for deg i nettbutikken, så ses vi der ute på stranda, ved elva, i skogen eller i fjellheimen og deler ut high-fives ved et ferdig oppblåst telt, mens de andre fortsatt fomler med stenger og duk.


Også i SISTE FRA MAGASINET

Den første vårnatta ute
Den første vårnatta ute

For å sikre en vellykket natt under stjernene, er det viktig å ha riktig utstyr med seg. Her er noen essensielle ting å huske på:
Les mer
FRYSETØRKET TURMAT FRA LYO
FRYSETØRKET TURMAT FRA LYO

«LYO dyrker idag frukter og urtene på sine egne åkre. Andre ingredienser kommer fra bønder som de personlig kjenner og følger opp. De blir nøye verifisert for å sikre at produktene deres oppfyller de høyeste kvalitetsstandardene.»
Les mer
Podkasten Uteliv på LP – med Moddi som gjest
Podkasten Uteliv på LP – med Moddi som gjest

– Det er selvsagt en total selvmotsigelse å gi ut en podkast på LP, innrømmer Randulf Valle, stemmen bak Podkasten Uteliv som nettopp har sluppet episode 200 eksklusivt på vinyl – med Moddi som musikalsk gjest og samtalepartner.
Les mer