Lixada Titanium Hobo Stove er en ultralett portabel bålplass - perfekt til koking og steking på tur. Kvist og kvast blir brensel til matlaging, den etterlater ingen spor i naturen og gir effektiv rask varme.

SJEKK HOBO STOVE I NETTBUTIKKEN

lixada hobo stove revir

ENKEL, MEN EFFEKTIV KONSTRUKSJON
Det sies at hobo-stoven har sin opprinnelse fra the Great Depression, og at de gjerne ble laget av hermetikkboksen No. 10 som i tiden før depresjonen var blitt standard oppbevaring for matvarer som kaffe og frukt, og dermed var et lett tilgjengelig over alt.

Selve Hobo-begrepet dukket opp i nordvestlige USA på 1890-tallet og beskrev hjemløse, reisende arbeidere som jobbet på jernbanen eller tilbød sine tjenester som sesongarbeidere i landbruket.

HOBO, TRAMP ELLER BUM
Reisende løsarbeidere levde utfordrende liv uten rettigheter i et brutalt samfunn der de tilhørte de nederste sjikt. Riktignok marginalt over "Tramps" som i følge mytologien kun jobbet når de måtte, og "Bums" som ikke jobbet i det hele tatt, men disse kategoriene fløt nok over i hverandre, i hvert fall i andres øyne.

"Tramps and hobos are commonly lumped together, but see themselves as sharply differentiated. A hobo or bo is simply a migrant laborer; he may take some longish holidays, but sooner or later he returns to work. Lower than either is the bum, who neither works nor travels, save when impelled to motion by the police."

H. L. Mencken - The American Language


lixada hobo stove revir

 

VANDRING GJENNOM HISTORIEN
Ulike typer vandrere har vel eksistert siden mennesket reiste seg opp og begynte å gå. Og i Norge var det fra 1000 tallet vanlig å treffe vandrere langs pilgrimledene. I Magnus Lagabøtes Landslov fra 1274 ble ferdafanter erklært uønsket. Rundt 1500 dukket de første sigøynerne opp i Norge og allerede i 1598 prøvde myndighetene å stoppe dem.

Gjennom hele historien har det altså eksistert vandrende folk, men det kan gi mening å snakke om en «loffer-glanstid» som var parallell i Norge med hoboene i USA fra slutten av 1800tallet og utover 1900 tallet. Og at den dabbet kraftig av etter andre verdenskrig, før den nærmest ble borte utover sekstitallet.

For et ytterligere dypdykk i loffernes norske historie kan vi anbefale boka På loffen av Thor Gotaas, og Rekommandert-episoden Loffere og løpere der Gotaas intervjues av Kristopher Schau.

HERMETIKKBOKS NO. 10
Men, i USA var det altså den lett tilgjengelige hermetikkboks No. 10 som la grunnlaget for hoboenes bærbare brenner, og det er fortsatt en smal sak å skjære ut en enkel hobo stove av en boks med lapskaus. Fremgangsmåter for dette er bare noen tastetrykk unna, på et verdensomspennende internett nær deg.

lixada hobo stove revir

ULTRALETT, KOMPAKT TITANVARIANT
Vi på Revir har i denne sammenheng valgt en litt annen vri, men det er fortsatt en svært enkel og overkommelig variant. Lixada Titanium Hobo Stove er laget i ultralett titan og den smekkes opp på et øyeblikk fra kompakt og flatpakket tilstand. Fra hullet i siden kan man fyre opp og mate på med kvist og kvast, kongler og kratt.

SJEKK LIXADO HOBO STOVE I NETTBUTIKKEN

Som brenner er den svært kjapp og effektiv, i tillegg er blir titanen raskt kald igjen etter bruk, slik at nedpakking er unnagjort på kort tid. I pakken følger det også med en brenselskål som kan brukes om man ønsker å fyre med rødsprit, eller annet egnet brensel.

kelly kettle lixada hobo stove revir

IRSK RASJONALITET
I tillegg til denne enkle brenneren fra Lixada har Revir satset på irske Kelly Kettle som i sine ultimate kits også har inkludert en enkel hobo stove-variant. Denne er ikke sammenleggbar slik Lixadoen er, men pakkes likevel kompakt sammen med en enkel gryte dersom man dropper å ta med vannkoker-kjelen.

SJEKK KELLY KETTLE I NETTBUTIKKEN

Kelly Kettle ble utviklet på nittitallet (atten nittitallet) av Patrick Kelly, bonde og fisker ved Lough Conn i County Mayo, vest på Irland. Innsjøen er kjent for bra ørret- og laksefiske. I dag drives firmaet av Patricks oldebarn Patrick og Seamus.

kelly kettle

EFFEKTIV VANNKOKER
Den smarte Kelly Kettle-kjelen er altså en effektiv vannkoker i rustfritt stål som lar deg brenne småpinner, rask og rusk skjermet for vær og vind, inne i kjelens kjerne. Vannet, som fylles i kjelens "vegger" kokes opp på noen få minutter.

I tillegg følger det med en snedig Hobo Stove som du kan sette oppå bål-basen, slik at du kan koke mat oppå den ...

LES MER OM KELLY KETTLE


HARRFISKE: Men fluefiskesesongen var ikke over!
HARRFISKE: Men fluefiskesesongen var ikke over!

Norske fluefiskere har det som regel ganske greit. Fra isen sprekker til midten av september kan man stort sett vime rundt i skog og mark med fluestanga parat og treffe på en vakende ørret uten å måtte ha Fetter Anton-aktig flaks eller spesielle egenskaper.
Les mer
FILSON I OVER 120 ÅR
FILSON I OVER 120 ÅR

De lager klær, bagasje og annet utstyr i ubestridelig kvalitet og med en stil som vi er begeistret for. Kan vi kalle det sofistikert redneck? Ikke godt å si, men dette er bra greier.

Les mer
Iron & Resin – Skapt for ekte eventyr
Iron & Resin – Skapt for ekte eventyr

Born in a small, Southern California, blue-collar beach town, graced with world class point breaks and seaside racetracks, where ghosts of a once towering oil industry still linger in the shadows...

Les mer