Når bjørka har fått museører våkner ørreten

Rickard Lawson

|

|

2 min

“Når bjørka har fått museører våkner ørreten” er en sannhet like innarbeidet i fiskeres mentale cortex som “det biter mens du driter” og “det står en granbusk i bakslengen din du ikke har sett” - og nå, nå for pokker har “bjørka fått museører”.

Insektklekkingen i områdene rundt Oslo er igang, og det betyr vakende fisk, fomlende kast og nervøse jubelskrik idet årets første markaørret finner veien til håven.


Som vanlig er du kanskje litt seint ute og flueboksen er ikke helt hva den burde være? Frykt ikke! Dine venner på Revir har satt sammen et utvalg av de ALLER viktigste fluene enhver vak-ring-junkie må ha med seg til skogs. I samarbeid med Midgar flyfish har vi laget ferdige bokser for deg som ikke vil gjøre som Trond Viggo Torgersen sier og Tenke Sjæl, men vi har også fyllt opp ei nydelig settekasse i butikken der du kan plukke godbiter som en unge i godtedisken.

Som de rause entusiastene vi er skal vi dele noen tips og triks med deg her:


  1. Tålmodighet er stikkordet. Det er langt fra sikkert at det koker i vannet når du kommer frem. Så tidlig i sesongen er det korte og intense vakperioder i det kalde vannet, og du må pent belage deg på å vente på at fisken “våkner” litt. Nyt øyeblikket og ta deg en kaffe. Carpe litt Diem og vær glad våren har kommet!

  2. Bytt fortommen fra ifjor! Jada, den SER fin ut og du “passer jo på tingene dine” - men den ytterste delen av fluesnøret ditt er det eneste som står mellom himmel og helvete om en sulten kjempe bestemmer seg for å slå til. Gjør det nå og IKKE kast den gamle dritten i skogen, ta med hjem og kast i søpla!

  3. Utenfor kastehold? Jada, det vaker alltid lenger ut en du greier kaste. Men pust med magen og tenk på følgende: ørreten i vann “vandrer” - se om du kan se et mønster i vakene og dermed forstår ørretens rute i vannet. Ganske sikkert vil du se at ruta sveiper forbi myrkanter, skyggefulle groper, stein og annet. Med litt is i magan vil du kunne forutse hvor ørreten er på vei og legge ut en flue foran den i ruta. Kast ut, la flua ligge og vente. Nervepirrende men desto mer deilig når det sitter.

  4. Det blåser! Ja, det gjør jo ofte det. Lær deg å lese vannet du fisker på. Se etter "kanter" der vind og le møtes. I disse fredelige plettene ender ofte insektene opp med å bli liggende lenger, og sett fra ørretens vinkel er det som en buffet på et all inclusive hotell. Velg deg en stor flue med et godt synlig avtrykk og bra flyteevne og VENT.

  5. Du kan fremdeles gå på ski i marka. Det er utepils og bading ved fjorden, men i høyden går fremdeles gærningene rundt med ski på beina. Vil du fiske nå skal du ikke opp i høyden, men heller holde deg i lavlandet. Østmarka, Bærumsmarka og vannene på Hurum er de som gjelder nå. Som de rause vennene dine vi er kan vi avsløre et godt tidligvann til deg som har lest helt hit: Tappenbergvann i Østmarka er vel verdt den lille timen det tar å gå fra Losby!

I år – som før – har vi tatt inn et større, men nøye utvalg fluer fra Midgar, spesielt tilpasset vårt nærområde. Fluene får du kjøpt enkeltvis, eller i samlet format som flueeske. En flueeske satt sammen av oss på Revir, sammen med Dag hos Midgar.