TI KJAPPE TIPS FOR VINTERENS TELTING

TI KJAPPE TIPS FOR VINTERENS TELTING

Om du ikke har vært ute så mye med telt vinterstid så er det nå du skal kaste deg rundt og gjøre det. Vintercamping gir deg en unik mulighet til å utforske naturen på en ny og spennende måte. Fra det å våkne opp til et snødekt landskap og lyden av knirkende trær, til å nyte en varm kopp kakao rundt bålet mens stjernene glitrer på himmelen. Det er en opplevelse som vil gi deg minner for livet.


Men før du pakker sekken og legger i vei, er det viktig å være forberedt. Vintercamping krever litt ekstra planlegging og riktig utstyr. Her deler vi noen nyttige tips og triks for å gjøre din vintercampingopplevelse trygg, behagelig og minneverdig.

1. Finn en egnet teltplass
Les terrenget rundt deg. Er det en naturlig leplass i nærheten? Pass på at du ikke telter i en utløpsone for skred. Har du en vannkilde i nærheten? Er det tørr ved og opptenningsressurser (never, småkvist, tørrgran, tyri etc) tilgjengelig?


2. Klargjør teltplassen
Bruk ski eller truger til å stampe snøen hard og flat i en omkrets som er noe større enn teltet, da har du både et praktisk uteområde og plass til å feste bardunene. Om det er praktisk mulig lønner det seg å la snøen sette seg litt før du setter opp teltet, da får du et underlag som bærer bedre.

BARENTS TELT

3. Plasser og sett opp teltet
Sett opp teltet slik at kortenden (dersom du har tunneltelt) vender mot vinden, og inngangen i le. Da du pakket teltet sist husket du naturligvis å lukke alle glidelåser og snurre sammen barduner, det kan du takke deg selv for nå som det skal settes opp. Husk å strekke teltet godt ut.

4. Barduner grundig
Bruk skiene og stavene dine til å spenne barduner fra, men husk å vende stålkantene inn mot teltet slik at de ikke kapper linene, og sett stavene med håndtaket ned, da får du de lengst ned og lettest mulig opp igjen. Setter du skiene i snøen med 45 graders vinkel så holder de seg på plass.

Festepunktet for bardunene setter du helt nede ved bakken. Du har naturligvis med spade slik at du kan spa opp staver og snøplugger dersom de fryser fast i løpet av natten.

5. Fundamenter teltet
Dersom du har et telt med stormmatter laster du noen snøblokker oppå disse, da får du et stabilt telt som blafrer mindre i vinden. Om du ikke har det, er det flere erfarne fjellfolk som mener at det beste er å grave hele teltet ned 15-20cm. Da vil ikke vind og vær få tak. 

6. Bygg levegg
Frykter du ruskevær kan du bygge en levegg rundt teltet for skjerming. Leveggen bygges aller helst av blokker, og den bør være minst like høy som teltet. Den må ikke plasseres for nære teltet.

7. Grav kjøkkengrop/avdeling
Ved utgangen av teltet graver du en kjøkkengrop. Her kan du stå oppreist og lage mat, eller sitte mer behagelig, for ikke å snakke om å stå oppreist og få strukket ut kroppen skikkelig. Det kan lønne seg å grave gropen før du setter opp teltet, men da bør du vite på forhånd hvor stor den skal være.

Skal du være på denne teltplassen en stund er det smart å grave til en hylle eller to i tilknytning kjøkkengropen til oppbevaring og annet.

Pass på å ha en flat og stabil plass til brenner, og ha en plate den kan stå på så snøen ikke smelter under den. Vær obs på lufting ved fyring og matlaging. Kjøkkengropa kan også brukes til nødtoalett i løpet av natta, men dekk til med snø etter nødvendig ærend.

8. Inneregler
Det er fort gjort å rote i teltet, og miste oversikten over utstyr og klær. Det kan lønne seg å oppbevare det meste i sekken, eventuelt tematisk sortert i ulike pakksekker. Klær, matvarer, kokeutstyr og så videre.


Dersom du har to vestibyler i teltet kan du etablere en "ren" og en "skitten" side, eller fordel det slik i forteltet. Husk å børste skikkelig av deg utenfor teltet, gjerne med en snøbørste.

På vinterturen er utstyret gjerne tyngre enn om sommeren, da blir det viktig å spare der man kan. Revirs Umulium-serie er et godt vektbesparende alternativ.


9. Varmetips
Bruk sovepose i riktig størrelse. Ikke for trang, men heller ikke for lang, da bruker du for mye energi på å varme den opp. Et annet smart tips for å unngå å fryse i posen er å fylle en vannflaske med varmt vann før leggetid og krype oppi posen sammen med denne varmende kameraten.

Blir du tissetrengt om natta så går det an å late vannet i en Nalgene-flaske med stor åpning, i hvert fall for gutta. Da slipper du å krype ut i kuldegropa, og du får en ekstra varmeflaske i posen. Bare husk å drikke fra riktig flaske om du blir tørst i løpet av natten.

Godt liggeunderlag er like viktig som god sovepose. Bruk et enkelt i skum underst, og et oppblåsbart over. Eventuelt et reinskinn eller ull-liggeunderlag, om du gidder å bære på det.

10. Nedpakking
Børst godt av all snø, is og rim. Pass på å lukke alle glidelåser, snurre sammen alle liner og ha neste oppmontering i tankene når du pakker alt sammen.

Spa igjen gropa slik at folk og fe ikke ramler oppi. Forlat alltid området minst like fint som det var da du kom.

 GOD TUR!


Også i SISTE FRA MAGASINET

Når bjørka har fått museører våkner ørreten
Når bjørka har fått museører våkner ørreten

“Når bjørka har fått museører våkner ørreten” er en sannhet like innarbeidet i fiskeres mentale cortex som “det biter mens du driter” og “det står en granbusk i bakslengen din du ikke har sett” - og nå, nå for pokker har “bjørka fått museører”.
Les mer
Revir Introduserer Blundstone Boots
Revir Introduserer Blundstone Boots

Vi er glade for å introdusere et ikonisk merke til vårt sortiment: Blundstone.
Les mer
Den første vårnatta ute
Den første vårnatta ute

For å sikre en vellykket natt under stjernene, er det viktig å ha riktig utstyr med seg. Her er noen essensielle ting å huske på:
Les mer

Liquid error (layout/theme line 352): Could not find asset snippets/remove-sold-out.liquid Liquid error (layout/theme line 353): Could not find asset snippets/disable-sold-out.liquid