Gratis frakt på ordre over 1500,-

0

Handlekurven er tom

05 april, 2020

Våren er den beste tiden for vintertelting. Dagene er lange, været oftere stabilt bra og om det er varme dager og kalde netter bærer snøen godt i terrenget. Om du ikke har vært ute så mye med telt vinterstid så er det nå du skal kaste deg rundt og gjøre det.

Dersom du fortsatt har en flekk snø innenfor rekkevidde av området du skal holde deg i nå i krisetiden er det bare å kaste seg uti det. Det er fortsatt en del snø rundt omkring i landet, til og med i det sentrale østlandsområdet kan du finne en velegnet vinterteltplass. Det er svært tilfredstillende å mestre de første nettene på snø, og våren er tiden å gjøre det på.

Dette er ikke en altomfattende tekst om vintertelting, men ti kjappe tips som kan være verdt å ta med seg ut på telttur nå på tampen av vinteren.

helsport

1. Finn en egnet teltplass
Les terrenget rundt deg. Er det en naturlig leplass i nærheten? Pass på at du ikke telter i en utløpsone for skred. Har du en vannkilde i nærheten? Er det tørr ved og opptenningsressurser (never, småkvist, tørrgran, tyri etc) tilgjengelig?

2. Klargjør teltplassen
Bruk ski eller truger til å stampe snøen hard og flat i en omkrets som er noe større enn teltet, da har du både et praktisk uteområde og plass til å feste bardunene. Om det er praktisk mulig lønner det seg å la snøen sette seg litt før du setter opp teltet, da får du et underlag som bærer bedre.

3. Plasser og sett opp teltet
Sett opp teltet slik at kortenden (dersom du har tunneltelt) vender mot vinden, og inngangen i le. Da du pakket teltet sist husket du naturligvis å lukke alle glidelåser og snurre sammen barduner, det kan du takke deg selv for nå som det skal settes opp. Husk å strekke teltet godt ut.

4. Barduner grundig
Bruk skiene og stavene dine til å spenne barduner fra, men husk å vende stålkantene inn mot teltet slik at de ikke kapper linene, og sett stavene med håndtaket ned, da får du de lengst ned og lettest mulig opp igjen. Setter du skiene i snøen med 45 graders vinkel så holder de seg på plass. Festepunktet for bardunene setter du helt nede ved bakken. Du har naturligvis med spade slik at du kan spa opp staver og snøplugger dersom de fryser fast i løpet av natten.

vintertelting

5. Fundamenter teltet
Dersom du har et telt med stormmatter laster du noen snøblokker oppå disse, da får du et stabilt telt som blafrer mindre i vinden.

6. Bygg levegg
Frykter du ruskevær kan du bygge en levegg rundt teltet for skjerming. Leveggen bygges aller helst av blokker, og den bør være minst like høy som teltet. Den må ikke plasseres for nære teltet.

7. Grav kjøkkengrop/avdeling
Ved utgangen av teltet graver du en kjøkkengrop. Her kan du stå oppreist og lage mat, eller sitte mer behagelig, for ikke å snakke om å stå oppreist og få strukket ut kroppen skikkelig. Det kan lønne seg å grave gropen før du setter opp teltet, men da bør du vite på forhånd hvor stor den skal være. Skal du være på denne teltplassen en stund er det smart å grave til en hylle eller to i tilknytning kjøkkengropen til oppbevaring og annet. Pass på å ha en flat og stabil plass til brenner, og ha en plate den kan stå på så snøen ikke smelter under den. Vær obs på lufting ved fyring og matlaging. Kjøkkengropa kan også brukes til nødtoalett i løpet av natta, men dekk til med snø etter nødvendig ærend.

helsport

8. Inneregler
Det er fort gjort å rote i teltet, og miste oversikten over utstyr og klær. Det kan lønne seg å oppbevare det meste i sekken, eventuelt tematisk sortert i ulike pakksekker. Klær, matvarer, kokeutstyr og så videre. Dersom du har to vestibyler i teltet kan du etablere en "ren" og en "skitten" side, eller fordel det slik i forteltet. Husk å børste skikkelig av deg utenfor teltet, gjerne med en snøbørste.

9. Varmetips
Bruk sovepose i riktig størrelse. Ikke for trang, men heller ikke for lang, da bruker du for mye energi på å varme den opp. Et annet smart tips for å unngå å fryse i posen er å fylle en vannflaske med varmt vann før leggetid og krype oppi posen sammen med denne varmende kameraten. Blir du tissetrengt om natta så går det an å late vannet i en Nalgene-flaske med stor åpning, i hvert fall for gutta. Da slipper du å krype ut i kuldegropa, og du får en ekstra varmeflaske i posen. Bare husk å drikke fra riktig flaske om du blir tørst i løpet av natten. Godt liggeunderlag er like viktig som god sovepose. Bruk et enkelt i skum underst, og et oppblåsbart over. Eventuelt et reinskinn, om du gidder å bære på det.

10. Nedpakking
Børst godt av all snø, is og rim. Pass på å lukke alle glidelåser, snurre sammen alle liner og ha neste oppmontering i tankene når du pakker alt sammen. Spa igjen gropa og se til at det ikke ligge øvrige kroppslige etterlatenskaper. Forlat alltid området minst like fint som det var da du kom.

 

John Harald Knutsson
John Harald KnutssonOgså SISTE FRA MAGASINET

BYGG DIN EGEN POWSURFER MED ISAAC MANNING
BYGG DIN EGEN POWSURFER MED ISAAC MANNING

06 oktober, 2020

Revir drar i gang vinteren 2020/21 med tre bindinglaus-kurs på rappen under ledelse av Isaac Hegna Manning. Bygg din egen powsurfer på en ettermiddag i Revirs nye lokaler: Hiet.
Les Mer
BEAR - HÅNDLAGET BRITISK KVALITET
BEAR - HÅNDLAGET BRITISK KVALITET

29 september, 2020

Oscar og resten av gjengen bak det britiske kvalitetsmerket Bear er opptatt av å få folk ut i naturen, og gjennom det bedret mental helse, og de setter av en slump av profitten til dette formålet. 
Les Mer
SYKKELDEMO HØGEVARDE 1. OKTOBER
SYKKELDEMO HØGEVARDE 1. OKTOBER

20 september, 2020

1. oktober inviterer vi til sykkeldemo i samarbeid med Rocky Mountain. Her får du mulighet til å teste de fleste 2021 modellene, deriblant nye Altitude, Reaper til barn og Powerplay elsykler.
Les Mer

Bli med i vårt nyhetsbrev