TI KJAPPE TIPS FOR VÅRENS VINTERTELTING

TI KJAPPE TIPS FOR VÅRENS VINTERTELTING

Våren er den beste tiden for vintertelting. Dagene er lange, været oftere stabilt bra og om det er varme dager og kalde netter bærer snøen godt i terrenget. Om du ikke har vært ute så mye med telt vinterstid så er det nå du skal kaste deg rundt og gjøre det.

FEMUNDSMARKA

 

VINTEREN ER BEST PÅ VÅREN
Dersom du fortsatt har en flekk snø innenfor rekkevidde er det bare å kaste seg uti det. Det er fortsatt vinter rundt omkring i landet, og du skal ikke langt for å finne en egnet teltplss på snøen. Det er svært tilfredstillende å mestre de første nettene på snø, og senvinteren og utover våren er tiden å gjøre det på.

Dette er ikke en altomfattende tekst om vintertelting, men ti kjappe tips som kan være verdt å ta med seg ut på telttur nå på tampen av vinteren.

helsport

1. Finn en egnet teltplass
Les terrenget rundt deg. Er det en naturlig leplass i nærheten? Pass på at du ikke telter i en utløpsone for skred. Har du en vannkilde i nærheten? Er det tørr ved og opptenningsressurser (never, småkvist, tørrgran, tyri etc) tilgjengelig?

2. Klargjør teltplassen
Bruk ski eller truger til å stampe snøen hard og flat i en omkrets som er noe større enn teltet, da har du både et praktisk uteområde og plass til å feste bardunene. Om det er praktisk mulig lønner det seg å la snøen sette seg litt før du setter opp teltet, da får du et underlag som bærer bedre.

BARENTS TELT

3. Plasser og sett opp teltet
Sett opp teltet slik at kortenden (dersom du har tunneltelt) vender mot vinden, og inngangen i le. Da du pakket teltet sist husket du naturligvis å lukke alle glidelåser og snurre sammen barduner, det kan du takke deg selv for nå som det skal settes opp. Husk å strekke teltet godt ut.

4. Barduner grundig
Bruk skiene og stavene dine til å spenne barduner fra, men husk å vende stålkantene inn mot teltet slik at de ikke kapper linene, og sett stavene med håndtaket ned, da får du de lengst ned og lettest mulig opp igjen. Setter du skiene i snøen med 45 graders vinkel så holder de seg på plass.

Festepunktet for bardunene setter du helt nede ved bakken. Du har naturligvis med spade slik at du kan spa opp staver og snøplugger dersom de fryser fast i løpet av natten.

vintertelting

5. Fundamenter teltet
Dersom du har et telt med stormmatter laster du noen snøblokker oppå disse, da får du et stabilt telt som blafrer mindre i vinden. Om du ikke har det, er det flere erfarne fjellfolk som mener at det beste er å grave hele teltet ned 15-20cm. Da vil ikke vind og vær få tak. 

6. Bygg levegg
Frykter du ruskevær kan du bygge en levegg rundt teltet for skjerming. Leveggen bygges aller helst av blokker, og den bør være minst like høy som teltet. Den må ikke plasseres for nære teltet.


7. Grav kjøkkengrop/avdeling
Ved utgangen av teltet graver du en kjøkkengrop. Her kan du stå oppreist og lage mat, eller sitte mer behagelig, for ikke å snakke om å stå oppreist og få strukket ut kroppen skikkelig. Det kan lønne seg å grave gropen før du setter opp teltet, men da bør du vite på forhånd hvor stor den skal være.

Skal du være på denne teltplassen en stund er det smart å grave til en hylle eller to i tilknytning kjøkkengropen til oppbevaring og annet.

Pass på å ha en flat og stabil plass til brenner, og ha en plate den kan stå på så snøen ikke smelter under den. Vær obs på lufting ved fyring og matlaging. Kjøkkengropa kan også brukes til nødtoalett i løpet av natta, men dekk til med snø etter nødvendig ærend.8. Inneregler
Det er fort gjort å rote i teltet, og miste oversikten over utstyr og klær. Det kan lønne seg å oppbevare det meste i sekken, eventuelt tematisk sortert i ulike pakksekker. Klær, matvarer, kokeutstyr og så videre.

Dersom du har to vestibyler i teltet kan du etablere en "ren" og en "skitten" side, eller fordel det slik i forteltet. Husk å børste skikkelig av deg utenfor teltet, gjerne med en snøbørste.

VINTERTELTING
På vinterturen er utstyret gjerne tyngre enn om sommeren, da blir det viktig å spare der man kan. Revirs Umulium-serie er et godt vektbesparende alternativ.


9. Varmetips
Bruk sovepose i riktig størrelse. Ikke for trang, men heller ikke for lang, da bruker du for mye energi på å varme den opp. Et annet smart tips for å unngå å fryse i posen er å fylle en vannflaske med varmt vann før leggetid og krype oppi posen sammen med denne varmende kameraten.

Blir du tissetrengt om natta så går det an å late vannet i en Nalgene-flaske med stor åpning, i hvert fall for gutta. Da slipper du å krype ut i kuldegropa, og du får en ekstra varmeflaske i posen. Bare husk å drikke fra riktig flaske om du blir tørst i løpet av natten.

Godt liggeunderlag er like viktig som god sovepose. Bruk et enkelt i skum underst, og et oppblåsbart over. Eventuelt et reinskinn eller ull-liggeunderlag, om du gidder å bære på det.

 

10. Nedpakking
Børst godt av all snø, is og rim. Pass på å lukke alle glidelåser, snurre sammen alle liner og ha neste oppmontering i tankene når du pakker alt sammen.

Spa igjen gropa slik at folk og fe ikke ramler oppi. Forlat alltid området minst like fint som det var da du kom.

BARENTS TELT

 GOD TUR!


Også i SISTE FRA MAGASINET

Julegavetips!
Julegavetips!

Det går mot jul i Reviret, og vi halser på for å få julemoroa i havn. Vi håper du tar turen innom for å henge over en (gratis kopp) kaffe, kikke på det fine utvalget vi har og slå av en prat – selv om du (som oss) sikkert begynner å kjenne litt på julestresset.
Les mer
Slip turskøytene hos Revir
Slip turskøytene hos Revir

Vi har hørt ropene fra markas islagte vann. Nå kan vi endelig dele nyheten om at du får slipt turskøytene hos oss i Hegdehaugsveien.
Les mer
Nytt merke på Revir: Graveniid of Sápmi!
Nytt merke på Revir: Graveniid of Sápmi!

Vi har leeeenge jaktet etter den utlimate ullbuksa. Den typen som er tykk og tett nok til å holde deg skikkelig varm, men samtidig ikke klø. Her er den! Og den kommer med matchende ullgenser og buff i samme kvalitet, alt sammen fra lokalproduserte Graveniid of Sápmi.
Les mer