INGSTADUTSTILLING OG FOREDRAG PÅ CAMP VILLMARK

INGSTADUTSTILLING OG FOREDRAG PÅ CAMP VILLMARK

Under årets Camp Villmark viser vi fotoutstillingen "Helge Ingstad - For det er blant mennesker at ensomhet blir til»på messa, og Eirik Ingstad holde sitt foredrag «Fra pelsjegerlivet til Leiv Erikssons Amerika» i tilknytning til dette.

TIDSPUNKT:26. - 28. APRIL
STED:
CAMP VILLMARK, LILLESTRØM

PROGRAM CAMP VILLMARK

”Her er min kano, mine garn, min børse og mine hunder. Skogene og vannene står til min rådighet. Jeg sitter i skjorteermene foran teltet og føler meg som en millionær.” - Helge Ingstad

HELGE INGSTAD PÅ CAMP VILLMARK

Kompromissløs søken etter frihet
Helge Ingstad ble født på 1800-tallets siste dag, hans eventyrlige liv strakk seg over tre århundrer. Et rikt liv drevet av nysgjerrighet, forskertrang og en kompromissløs søken etter frihet.

Allerede fra han var søtten tilbrakte han hele somre på Hardangervidda med telt og fiskestang, men det var i 1926 det store oppbruddet kom. Han solgte sin suksessrike advokatpraksis i Levanger og stakk, ad omveier, til Canada. Fem år senere ble bestselgeren "Pelsjegerliv blandt Nord-Kanadas Indianere" utgitt.

“De er en mesterlig iaktaker og skildrer, og alt underbygger De med viden” var attesten fra Knut Hamsun.

HELGE INGSTAD PÅ CAMP VILLMARK

Grønland, Svalbard, New Mexico og Alaska
I årene etter Pelsjegerliv var han sysselmann både på Grønland og på Svalbard (Øst for den store bre - 1935). Han dro til New Mexico og Sierra Madre-fjellene for å undersøke slektskapet mellom Apacheindianerne og Indianere han hadde levd med i pelsjegerperioden i Kanada (Apache-indianerne. Jakten på den tapte stamme - 1939). I 1949 dro han til Alaskas Brook Range og tilbrakte en vinter med Nunamiuteskimoene (Nunamiut - blant Alaskas innlands-eskimoer - 1951).

HELGE INGSTAD PÅ CAMP VILLMARK

Vikinger til Vinland
Allerede på midten av 30-tallet begynte han å interessere seg for norrøn historie, og utover femtitallet skjøt denne interessen fart. I 1952 foretok han en reise langs Vest Grønlands kyster for å undersøke restene av de norrøne bosetningene. Det var her Leiv Eiriksson i følge de gamle sagaene seilte fra da han dro til Vinland rundt år1000.

I 1960 fant han og kona, arkeologen Anne-Stine Ingstad, det som etter åtte år med utgravinger skulle vise seg å være en norrøn boplass på New-Foundland. Verdenshistorien måtte skrives om. Vikinger oppdaget det amerikanske kontinent 500 år før Columbus. Boplassen som Helge og Anne-Stine gravde ut er oppført på UNESCOS liste over verdens kulturarv.

HELGE INGSTAD CAMP VILLMARK

Fotografen Ingstad - en formidler
Som fotograf var ikke Ingstad først og fremst en teknisk virtuos. Men han bar alltid kameraet med seg, og hadde et skarpt øye for omgivelsene. Noe som resulterte i en rekke unike blinkskudd. Den samme kunnskapsrike iaktakeren og skildreren som Hamsun så i tekstene skinner også gjennom i fotografiene.

Bildene spenner fra humoristiske selfies og uforpliktende snapshots fra hverdagen i leiren til episke scener fra spektakulær natur og innsiktsfulle portretter av mennesker han åpenbart møtte med både respekt og beundring. Han var en dyktig formidler.

EIRIK INGSTAD HELGE INGSTAD

Foredrag - Fra pelsjegerlivet til Leiv Erikssons Amerika
I disse fregatt-tider er det vrient å snakke om Helge Ingstad uten at tankene går til en grå balje som gikk på en smell utenfor Bergen. Det er ikke den det skal handle om på årets Camp Villmark, men orginalen naturligvis, denne gang formidlet av barnebarnet Eirik Ingstad.

Eirik kommer for å fortelle bestefarens historie. Om hva som ledet til oppbruddet med sivilisasjonen og hvordan erfaringene han fikk fra villmarken og livet med urbefolkningen la grunnlaget for hans største oppdagelse senere i livet: Funnet av en norrøn boplass i Amerika.

HELGE INGSTAD KANO

Helge Ingstad - en inspirator
«… Vi lar oss også inspirere av Nansen og Amundsen. Men det er én stor forskjell. Det er fortsatt mange som pakker kanoen for å leve som Helge Ingstad. Men det er ingen som pakker sleden for å leve som Fridtjof Nansen eller Roald Amundsen. Våre to største polarhelter inspirerer til å mestre og våge, bryte grenser, sette rekorder og kjempe mot naturkreftene.Helge Ingstad inspirerer til å være i naturen.»-Stein P. Aasheim

Hos Ingstad er ikke jaget etter prestasjoner, streben etter rekorder, kampen om å være raskest, først, størst eller best det mest fremtredende. Hos Ingstad bobler turgleden, og entusiasmen over det å bare være tilstede i øyeblikket, å ta det inn over seg og nyte det. Det er nok denne tilnærmingen til turen som gjør at Ingstad treffer så mange rett i hjertet, og gjør ham evig aktuell.


Også i SISTE FRA MAGASINET

Utforsk Nye Stier med ROARKs Run Amok-kolleksjon
Utforsk Nye Stier med ROARKs Run Amok-kolleksjon

Hos Revir handler friluftsliv om mer enn prestasjon og konkurranse. Vi tror på å være til stede i øyeblikket, nyte naturen og ta del i de små eventyrene som omgir oss hver dag.
Les mer
Nå skal vi klare oss en uke på egenhånd
Nå skal vi klare oss en uke på egenhånd

Med dagens råd fra myndighetene om å kunne klare oss selv i en uke, er det en perfekt anledning til å utforske hva vi har i skuffer og skap.
Les mer
Når bjørka har fått museører våkner ørreten
Når bjørka har fått museører våkner ørreten

“Når bjørka har fått museører våkner ørreten” er en sannhet like innarbeidet i fiskeres mentale cortex som “det biter mens du driter” og “det står en granbusk i bakslengen din du ikke har sett” - og nå, nå for pokker har “bjørka fått museører”.
Les mer