27 desember, 2016

Vedlikehold av lær

Lær er ett naturlig materiale og kan til tider virke stivt og hardt. Dette er derimot lett å fikse ved å følge ett enkelt råd - bruk dem! Ved godt brukt kan lær få smidige og tilpassede egenskaper. Desto oftere du bruker lærvottene dine, desto raskere vil du hjelpe læret med å forme seg etter hånden din.

Lær er i seg selv ett langvarig materiale og ved å følge noen enkle råd kan du forsikre enda lengre levetid for dine lærvotter.

Impregnering

Vannmotstand er en ekstremt viktig del av å hindre fuktighet fra å skade lær. Astis har i samarbeid med et garveri i USA utviklet en type semsket lær, som er injisert med silikon under garvingsprosessen for ekstra vannmotstand. Dette læret er ekstremt motstandsdyktig, men beholder mye bevegelighet.

Skulle du ønske å behandle lærvottene periodisk anbefaler vi at du bruker produkter som er tilpasset for semsket skinn. Et smart tips er å teste ut behandlingen på et lite synlig sted for se om det påvirker fargen til læret.

Rengjøring

Velg et rengjøringsmiddel som hjelper med å ivareta de naturlige oljene i læret isteden for å fjerne de. Rengjøringsmiddelet burde ikke legge fra seg mye fett på læret. Det vil gjøre læret mottagelig for bakterier og kan bryte opp sømmene. Som med impregneringen kan det være lurt å teste ut rengjøringsmiddelet på et lite synlige sted for å se om det påvirker fargen i læret.

Når du har forsikret deg om at produktet du bruker er passende kan du påføre det på vottene. Fjern rengjøringsmiddelet med en lett fukta klut. For å rengjøre områder med sømmer finnes det børster for semsket skinn som er gode å bruke.

Futkig lær

En viktig del av å holde lær i tipptopp stand er å fjerne gjørme, flekker og annet møkk med et rengjøringsmiddel før det får tørket seg. Husk at lær må tørkes langt unna varmeelementer.

Oppbevaring

Lær er et naturlig materiale som aldri burde oppbevares i plastikk da det fremmer vekst av mugg og bakterier som ødelegger læret. Skulle du oppdage mugg på læret kan du prøve en blanding med 2dl isopropanol per 2dl vann. Dypp en klut i blandingen og rens området med mugg på førr du lar læret tørke. Husk å oppbevare lær kjølig og tørt.

Flekker

Ferske flekker fra ting som blod eller matrester kan raskt renskes med en fuktig klut. Flekker fra olje eller fett kan trekkes ut ved å strø vanlig kritt over området og la det virke i 24 timer. Du må ikke gni krittet inn uansett hvor mye det frister. Etter at krittet har fått virke kan det fjernes med en skinn/lærbørste. Mens ferske flekker kan fjernes i hjemmet, burde flekker som har fått trekke inn i skinnet over tid bli behandlet av et profesjonelt renseri.

Kjøp Astis votter, hansker og annet tilbehør her

 

David Friis
David FriisOgså SISTE FRA MAGASINET

5 TING Å HUSKE PÅ HVIS DU SKAL UTFORSKE NATUREN I SOMMER
5 TING Å HUSKE PÅ HVIS DU SKAL UTFORSKE NATUREN I SOMMER

22 juni, 2020

I år er sommeren der du endelig skal utforske den norske naturen. Samboer'n har gått med på å bruke alle feriepengene på nytt turutstyr og hele fellesferien skal dere tråle stiene til Den Norske Turistforening, på leiting etter «unike» teltplasser og opplevelser…
Les Mer
TELTSESONG - HEIMPLANET
TELTSESONG - HEIMPLANET

18 juni, 2020

Heimplanet-spiren ble sådd på en surfetur til Portugal i 2003. Stefan og Stefan, to tyske surfere, var lei av å sette opp og ta ned teltene hver gang de flyttet fra spot til spot langs kysten.
Les Mer
ULTRALETT HOBO STOVE I TITAN
ULTRALETT HOBO STOVE I TITAN

16 juni, 2020

Lixada Titanium Hobo Stove er en ultralett portabel bålplass - perfekt til koking og steking på tur. Kvist og kvast blir brensel til matlaging, den etterlater ingen spor i naturen og gir effektiv rask varme.
Les Mer

Bli med i vårt nyhetsbrev