05 mai, 2017

Fra en strand i Bengalbukta til toppen av Mount Everest. Australske Tim Macartney Snapes var den første som besteg Mount Everest fra et utgangspunkt på havnivå. Inspirert av ekspedisjonen startet han og kompisen Sea to Summit.


FØRSTE AUSTRALIER TIL TOPPEN

Sammen med Greg Mortimer var Tim Macartney Snape de første australierne som nådde toppen av Mount Everest i 1984. Ett år før Bjørn Myrer Lund og Odd Eliassen ble de første nordmenn som nådde toppen. Australierne fulgte en ny rute på «the North Face», og gikk uten bruk av tilført oksygen. Han klatret i skistøvler da han hadde mistet klatrestøvlene i et snøskred tidligere på turen.TIL TOPPEN AV EVEREST FRA EN STRAND I BENGALBUKTEN
Men, det er ikke denne bragden Macartney-Snape er mest kjent for, og som har satt navn til hans kommersielle ettermæle. I 1990 var Tim Macartney-Snape den første til å bestige Mount Everest fra et utgangspunkt null meter over havet. Der selv den første Everest-ekspedisjonen tok utgangspunkt i Kathmandu på 1400moh, startet Macartney-Snape ekspedisjonen fra Bengalbukta og gikk gjennom India til den Nepalske grensen før han startet oppstigningen mot toppen.

VERRE FARER ENN KLATRINGEN

I intervuer uttaler Macartney Snape spøkefullt at tross farene på toppen av Everest var nok både trafikken i India og kryssingen av Ganges vel så skumle. Han anså nemlig ferje over Ganges som juks, og måtte derfor svømme over den ekstremt forurensede elven, som også er kjent for ett og annet rovdyr. Dessuten måtte han jogge fem dager á 65km langs tungt traffikerte indiske veier.

EN SVÆRT KREVENDE EKSPEDISJON
Men, også klatringen ble svært krevende. Etter flere planendringer på grunn av dårlig vær og stor skredfare nådde han og teamet Stillhetens dal. Sjuende mai 1990 forlot han resten av teamet der for å forsøke å bestige toppen solo. Med i oppakningen til Sørskaret hadde han utstyr som telt, mat, brennstoff og videokamera, men ikke oksygen. Sterkt redusert av svimmelhet og diaré klatret han Sørøstryggen fra Sørtoppen, og nådde endelig toppen ellevte mai, som den første til å gjøre det fra Sea to Summit.

Se intervjuet av Tim Macartney om Sea to Summit-ekspedisjonen i forbindelse med firmaets 25års-jubileum.SEA TO SUMMIT BLIR TIL


Mens Macartney-Snape klatret Everest utviklet en annen australsk klatrer og friluftsentusiast, Roland Tyson, utstyr for tur, ekspedisjoner og klatring hjemme på gutterommet under navnet Namche Bazaar. Han holdt til i etasjen over en friluftlivsbutikk i Perth. Disse to entusiastene møttes i mellomrommet mellom Macartney Snapes første og andre Everest-ekspedisjon, og Roland Tyson ble bedt om å utvikle noe lettvektsutstyr for ekspedisjonen fra Bengalbukta til toppen av Mount Everest. Tim bruker, etter sigende, fortsatt endel av dette utstyret den dag i dag.I 1990, etter Everest-suksessen etablerte Tim og Roland firmaet Sea to Summit som de fortsatt driver under samme opprinnelige, kompromissløse kvalitets-etos.

 

Everest - An article by Tim written in 1996 with a 2006 update.

Ten Years On, Everest Still Talks to Us But More Urgently
I was asked to write this article by The Australian newspaper (Australia’s national broadsheet) after the disastrous spring storm on Everest in 1996, the story of which was told in Jon Krakauer’s book “Into Thin Air” and the Everest Imax film. This is an unabridged version of what was published under the title “Everest, the Agony and the Ecstasy”.

Ten years later the situation on Everest is even worse...

LES MER

 

 

 

John Harald Knutsson
John Harald KnutssonOgså SISTE FRA MAGASINET

KRISEAVVERGINGSSALG - 30% TIL 70% RABATT
KRISEAVVERGINGSSALG - 30% TIL 70% RABATT

23 januar, 2020

Det graves utenfor sjappa, og vinteren 2020 glimter med sitt fravær - situasjonen er prekær og vi må ta grep. Vi må rett og slett pisse litt i buksa for å holde på varmen, og gir 30% - 70% rabatt på nesten alt vinterutstyret.
Les Mer
VI TRENGER LITT HJELP FOLKENS
VI TRENGER LITT HJELP FOLKENS

16 januar, 2020

Nå gjennom høsten som var, utover vinteren og hele våren fram til sommeren driver vi butikk midt i en uframkommelig anleggsplass. Storgata pusses opp og blir fin og fjong til sommeren, men nå i det sure vinterværet går det ikke en kjeft forbi her. Dette innebærer at vi mister alle kundene som tilfeldigvis snubler innom oss på vei et sted.
Les Mer
FERSKVANNSFISKENS MATFAT DEL I : KREPSDYR, FETT OG FARGE.

FERSKVANNSFISKENS MATFAT DEL I : KREPSDYR, FETT OG FARGE.


16 januar, 2020

På årets første Lars og Lars -kveld i Reviret skal vi ut i de frie vannmassene og se nærmere på basisføden til laksefisker og andre arter; insekter og småkryp som fiskere sjelden snakker om, selv om de kan være ørretens viktigste byttedyr.
Les Mer

Bli med i vårt nyhetsbrev