HUNDEBUMS - MARTE STENSLAND JØRGENSEN

HUNDEBUMS - MARTE STENSLAND JØRGENSEN

Slik vi kjenner hundekjører og fotograf Marte Stensland Jørgensen så er hun bums helt inn til kjernen. For Marte handler ikke hundekjøring om hobby, eller interesse - det handler om noe som stikker uendelig mye dypere.

Dette startet egentlig som en uforpliktende Insta-take over, men i lys av Tom "Tommen" Bjerknæs` sykdom og død ble det til refleksjoner rundt det å vie livet til noe som for noen blir livsviktig. 

marte stensland jørgensen

Fra Urban Dictionary:
SKI BUM - One who works for low pay in exchange for benefits for example free skipasses or the coveted multi area season's pass as well as good deals on gear. As always the best things in life are free. This type usually supports itself in the off season by planting trees or other things sometimes in the bathroom/attic. Occasionally these people will engage in activities to simulate skiing ie dragiing your buddy behind an f350 down a dirt road on 206 dynamic skis and a water ski rope.

«Bill W. is such a ski bum he is a 32 year old ski tuner/"farmer" whose life consists of only two things skiing and waiting to go skiing.»

marte stensland jørgensen

BUMS VS PROS
I motsetning til «pros», som er toppidrettsutøvere på et slikt nivå at de i kortere eller lengre perioder kan leve av aktiviteten de driver med, er «bums» så lidenskapelige entusiaster at de innretter livet 100% etter å kunne drive med det de elsker 24/7/365, helt uavhengig av nivået de utfører aktiviteten på.

Noen bums har kanskje en drøm om pro-status, men det burde egentlig være omvendt, at bumsens altomfattende dedikasjon sto enda høyere i kurs. Bums finnes i alle mulige aktiviteter - snowboard, klatring, padling, fiske, sykling og hundekjøring.

marte stensland jørgensen

GRADER AV BUMS
Noen er bums i en periode, eller fase av livet, de lever intenst i ett med lidenskapen sin i noen sesonger og legger det helt eller delvis bak seg i det voksenlivet innhenter dem.

Andre tilpasser livet slik at deres indre bums får sine faste «skudd» og klarer derfor leve tilsynelatende konvensjonelle liv, for eksempel gjennom å starte en «friluftlivsbutikk». Det kan selvsagt også hevdes at noen av villmarkskjendisene, og friluftsinfluencerne antakelig har bumsen i seg, og at videobloggen, boka, podcasten eller instakontoen er måten de overlever på.

Andre igjen er «lifers» som dedikerer hele livet til å leve drømmen, koste hva det vil. Vi kjenner en svært høyt utdannet kar som jobber som portør på sykehuset fordi den gunstige turnusordningen gjør det mulig å fiske og være på fjellet med bikkja store deler av livet. Han har valgt dette livet fremfor en potensielt svært innbringende karriere, og så vidt vi vet har han ikke postet et eneste bilde på Instagram. Det er nesten så vi lurer på om det er sant.

 marte stensland jørgensen

DEN ULTIMATE BUMSEN
I Norge er det nok den nylig avdøde snowboarderen Tom "Tommen" Bjerknæs som står som bildet på den ultimate bumsen. Der gløden for sporten lyste like sterkt i øynene til siste slutt, som den gang han satte sin første puddersving.

tommen espen lystadTommen fotografert av Espen Lystad

For Tommen var ikke dette bare en fase, en del av en dannelsesreise eller ungdommelig utprøvning, det var selve livet. Det var brettet som holdt demonene på avstand, og "snøsurfingen" det som holdt ham i live.

VIKTIGERE ENN TRYGGHET, STABILITET OG ORDEN
Slik vi kjenner hundekjører Marte Stensland Jørgensen så er hun bums helt inn til kjernen. For Marte handler ikke hundekjøring om hobby, eller interesse - det handler om noe som stikker uendelig mye dypere. Utfordingene, naturen og samspillet med bikkjene er primærbehov der oppe sammen med luft, vann, mat og husly. Vi mistenker at det er viktigere enn sikkerhet, stabilitet og orden - for den som kjenner Maslows behovspyramide.

Marte kjører ikke egne bikkjer, men hun har trent andres trekkhunder i årevis - og fulgt mulighetene der de har tatt henne. Den siste tiden har hun trent Sigrid Ekrans hunder i Lomsjødalen i Alvdal, og slik det ser ut nå blir hun værende i området i hvert fall et år til. Det er vel lite sannsynlig at denne perioden erstattes av rekkehus og stasjonsvogn, men hvem vet ...

marte stensland jørgensen

MARTE PÅ REVIR
Vi på Revir har i en årrekke benytter enhver anledning til å få snoke til oss noen av bildene Marte tar, uansett hva hun gjør egentlig. Første gang med en fotoutstilling  i våre lokaler, og senere har vi hatt gleden av å ha henne med som husfotograf på vårt bushcraft-kurs. Her i denne saken har vi fått noen bilder fra vår/sommer 2020.

Like under mylderet av frilufts-influencere, bumser eller ei, som roper etter oppmerksomhet - med eller uten egne TV-programmer, bokutgivelser, blogger, kronikker eller podcaster - er det en litt mer stillfaren gjeng som bare holder på med sitt, rett og slett fordi de ikke har noe annet valg. De gjør det ikke for oppmerksomheten, men antakelig heller for å holde demonene unna. 


Også i SISTE FRA MAGASINET

Hvem er denne karen, med skjegg og lue på?
Hvem er denne karen, med skjegg og lue på?

Siden ny-åpningen av Revir i Hegdehaugsveien har tusenvis av kunder spurt seg følgende spørsmål: «Hvem i all verden er den staute, blide karen som tar imot her denne trivelige sjappa?» Fortvil ikke lenger alle dere som spør, vi er glade over endelig å kunne presentere vår butikksjef VEGAR RUUD for venner av Reviret.
Les mer
HARRFISKE: Men fluefiskesesongen var ikke over!
HARRFISKE: Men fluefiskesesongen var ikke over!

Norske fluefiskere har det som regel ganske greit. Fra isen sprekker til midten av september kan man stort sett vime rundt i skog og mark med fluestanga parat og treffe på en vakende ørret uten å måtte ha Fetter Anton-aktig flaks eller spesielle egenskaper.
Les mer
TOPPKNYTT MEITESTANG 6,3m
TOPPKNYTT MEITESTANG 6,3m

I en tid hvor alt går på høygir og i en verden hvor teknologien har kommet milevis er det ofte deilig å finne tilbake til det enkle. Det nostalgiske. Og hva er vel da bedre enn å ta med seg en toppknytt meitestang og føle litt på den barnslige gleden ved å kjenne et napp for så å dra opp en fisk?
Les mer