TØRKET REINSKINN FRA GRANBERG GARVERI

TØRKET REINSKINN FRA GRANBERG GARVERI

Sesongens første reinskinn er på plass, og dette er bra greier. Førstehånds-sortering av stor og flott reinsdyrsbukk i størrelser fra 130 - 150 cm.

EN LITEN TURANEKDOTE
La oss starte med en liten anekdote. Det var første kvelden av en ukestur med hundespann på Hardangervidda. Undertegnede hadde pakked ut Exped-madrassen og rigget seg til nedi soveposen og så fram til en komfortabel natt etter en lang dag på sleden.

I det hodet nådde puta og stillheten senket seg i teltet gjorde en urovekkende ssssssss-lyd seg gjeldende sånn omtrent i hodehøyde.

hundekjøringFoto: Jon Hunnålvatn

Lyden av et liggeunderlag som lekker er ikke det du ønsker å forholde deg til med fem, seks netter foran deg på tur, men det var ingen vei utenom. Ikke bare var det hull, men hullet var en delaminering som viste seg å være umulig å lappe med de medfølgende lappesakene.

Vi er positivt innstilt til de komfortable oppblåsbare liggeunderlagene, men de har utvilsomt sine svakheter. Heldigvis var både Z-lite og reinskinn pakket med på turen, og da ble nettene ålreite likevel.

reinskinn

OBLIGATORISK UTSTYR PÅ SEKKEN
Vi på Revir er altså positive til oppblåsbart, men enda mer entusiastiske til det tradisjonelle skinnet som mennesket har brukt som liggeunderlag siden første gang vi slo kloa i et dyr. Skinnet er utrolig komfortabelt å ligge på, det isolerer godt og vekten er heller ikke så halvgærn.

Det er obligatorisk utstyr både på sekken, i hundesleden og baki bilen for den saks skyld. Og det brukes gjerne i kombinasjon med andre underlag, enten skum eller oppblåsbart.

helge ingstad villrein
"Villreinen er som ånder, kommer ingenstedsfra, fyller landet og forsvinner" Helge Ingstad

TØRKET REINSKINN
Tørket reinskinn er ikke garvet eller bereda, men vasket og skrapet fri for blod- og kjøttrester – og tørka i spenn. Et tørket skinn er litt stivere og billigere enn de garva/bereda/impregnerte skinnene, men vel så bra.

For det første kan du impregnere det selv med sprayimpregnering eller kokt linolje. For det andre er det mye lettere enn de garva/bereda/impregnerte skinnene!

hengekøye

Det skal dessuten ganske fuktig underlag til på turer over flere dager før man kjenner at det tørka skinnet tar til seg så mye fukt at det slår gjennom og føles oppå pelsen på oversiden.

Bruker du et skumgummiunderlag i tillegg slipper du dette. Husk også at et garvet/bereda skinn som ikke er impregnert trekker til seg enda mer fuktighet enn et tørka skinn!

reinskinn

KAN KLIPPES TIL PASSE STØRRELSE
Husk å tørk skinnet godt etter bruk, helst hengende så det kan tørke på begge sider. Farge og størrelse kan variere. Det er helt naturlig at pelsen slipper hår og kan lukte litt når det blir fuktig, det er tross alt fra et dyr. Om du syns skinnet er i største laget for å ha bakpå sekken er det bare å klippe det til.

GRANBERG GARVERI
Fra Granberg Garveri ble stiftet i 1951. Garveriet er i dag en moderne og solid familiebedrift på Bergsneset i Ølensvåg i Vindafjord Kommune. Garveriet får gode, sunne råvarer fra de fleste slakterier i Norge og anlegget er underlagt strenge utslippsbegrensninger og kontroller på energiforbruk under konsesjoner fra Miljødirektoratet og Statens Forurensingstilsyn.


Også i SISTE FRA MAGASINET

Den første vårnatta ute
Den første vårnatta ute

For å sikre en vellykket natt under stjernene, er det viktig å ha riktig utstyr med seg. Her er noen essensielle ting å huske på:
Les mer
FRYSETØRKET TURMAT FRA LYO
FRYSETØRKET TURMAT FRA LYO

«LYO dyrker idag frukter og urtene på sine egne åkre. Andre ingredienser kommer fra bønder som de personlig kjenner og følger opp. De blir nøye verifisert for å sikre at produktene deres oppfyller de høyeste kvalitetsstandardene.»
Les mer
Podkasten Uteliv på LP – med Moddi som gjest
Podkasten Uteliv på LP – med Moddi som gjest

– Det er selvsagt en total selvmotsigelse å gi ut en podkast på LP, innrømmer Randulf Valle, stemmen bak Podkasten Uteliv som nettopp har sluppet episode 200 eksklusivt på vinyl – med Moddi som musikalsk gjest og samtalepartner.
Les mer