STÅLE LIEN – DOVREGUIDEN

STÅLE LIEN – DOVREGUIDEN

Etter flere år som guide og turistvert i sitt eget nærområde har snowboardlegende og frifant Ståle Lien nå etablert Dovreguiden, og byr på lommekjent guiding i moskusens rike, Dovre nasjonalpark.

DOVREGUIDEN
Foto Nasjonalparkriket/Marius Nilsen.

EN UNG-ISH JAN SKROTNES
Ståle Lien, broren Kai Arne, Espen Amundgård og Heming Hage satte Dombås på det norske snowboard-kartet en halv mannsalder før dagens Dombåshelt Marcus Kleveland gjorde bygda verdenskjent i brettuniverset.

De senere årene har det vært litt stille fra Ståle, men vi som kjenner ham har fått med oss at han reker rundt i fjellheimen som en (forholdsvis) ung Jan Skrotnes – og at han fortsatt trives på brettet.

 DOVREGUIDEN
Foto: Sasha Tharakan

ALLSIDIG DOVREGUIDE
Ikke bare reker Ståle rundt i fjellet og viser folk moskuser – han er også grunneier med egen seter i randen av nasjonalparken, eier en god bit skau og har besteget alle 2000m toppene i området.

I tillegg jobber han som lærer ved Dombås fjellskole. Og nå i år startet han altså sin egen guide-bedrift, Dovreguiden.

DOVREGUIDEN
Foto Nasjonalparkriket/Marius Nilsen.

MOSKUS-GUIDING HELE ÅRET
Dovreguiden skal være spesialist på moskusguiding hele året, men ambisjonene stopper ikke der. Planen er å utvikle en rekke andre aktiviteter i områdene rundt Dovre – fra elveutforskning med packraft til rando-turer på ski, med tilbud om unik overnatting et sted i skjæringspunktet mellom glamping og bushcraft.

DOVREGUIDEN

90% MOSKUSGARANTI
Men, i første omgang er det altså moskus-guiding Ståle byr på i sitt revir, Dovrefjell Sunndalsfjella nasjonalpark. Dette er et av Norges største verneområder. Her er et rikt dyre og planteliv, variert terreng og en sagnomsust historie.

På Dovrefjell bor det ca. 200 moskus innenfor et kjerneområde på 4000 km2. Dyrene lever helt fritt over hele området. Med lang erfaring, godt nettverk, observasjoner og kløkt kan Dovreguiden med over 90% sikkerhet love at han finner moskusen. En normal tur er mellom 10-15 km og varer i ca. 5 timer – å være litt fjellvant er helt klart en fordel.

DOVREGUIDEN

DU SKAL FØLE DEG LITT DOVRING
Dyrenes velferd og turfølgets sikkerhet har førsteprioritet, men med på kjøpet kan man få med seg noen gamle sagn, litt prat om villrein, lavarter og flora. Det kan komme litt lokalkunnskap om fjellene rundt, naturforvaltning av området og en og annen lokalskrøne.

- Når du er på tur med Dovreguiden forholder vi oss til en regel: Vi er på besøk og oppfører oss deretter. Elles skal vi ha det hyggelig å nyte turen.
Mitt mål er å gi folk en opplevelse de ikke vil glemme, og at du skal føle deg litt som en Dovring når vi skiller lag etter en tur på fjellet.

DOVREGUIDEN

VI KOMMER TILBAKE MED MER
Som sagt er moskusopplevelsene bare starten på hva Dovreguiden Ståle Lien planlegger av aktiviteter i regionen, vi på Revir har tenkt oss en tur på sensommeren, da kommer det mer om prosjektet, og hva som står for døren på Dovre utover høsten og vinteren.

Inntil da kan du kontakte Dovreguiden her.


Også i SISTE FRA MAGASINET

Podkasten Uteliv Live på Revir – hør podkastene!
Podkasten Uteliv Live på Revir – hør podkastene!

I forrige uke ble det spilt inn to live podkast med Randulf Valle og Podkasten Uteliv her på Revir. Den første episoden handler om Grønland og Nordvestpassasjen med polarguide Bengt Rotmo. Den andre om Roald Amundsens verste år, med Tor Bomann-Larsen og Anders Bache. Nå kan du høre opptakene!
Les mer
INGSTADFESTIVALEN 2024 – NATUR, EVENTYR OG HISTORIEFORTELLING
INGSTADFESTIVALEN 2024 – NATUR, EVENTYR OG HISTORIEFORTELLING

Opplev et fengslende dykk inn i natur, eventyr og historiefortelling den 16. februar. Fra den historiske Brattalid – Helge og Anne Stine Ingstads hjem, strømmes festivalen live, med et begrenset antall plasser tilgjengelig i selve stua (for de heldige).
Les mer
Aften i Reviret: Podkasten Uteliv Live – Roald Amundsens verste år
Aften i Reviret: Podkasten Uteliv Live – Roald Amundsens verste år

I 2024 starter vi opp igjen med «Aften i Reviret», etter en real pause. Vi har fått med oss Randulf Valle, som kommer til å spille inn flere live podkasts på Revir gjennom året som kommer. Første innspilling skjer allerede 25. januar, og flere datoer blir lansert etterhvert.
Les mer