STÅLE LIEN – DOVREGUIDEN

STÅLE LIEN – DOVREGUIDEN

Etter flere år som guide og turistvert i sitt eget nærområde har snowboardlegende og frifant Ståle Lien nå etablert Dovreguiden, og byr på lommekjent guiding i moskusens rike, Dovre nasjonalpark.

DOVREGUIDEN
Foto Nasjonalparkriket/Marius Nilsen.

EN UNG-ISH JAN SKROTNES
Ståle Lien, broren Kai Arne, Espen Amundgård og Heming Hage satte Dombås på det norske snowboard-kartet en halv mannsalder før dagens Dombåshelt Marcus Kleveland gjorde bygda verdenskjent i brettuniverset.

De senere årene har det vært litt stille fra Ståle, men vi som kjenner ham har fått med oss at han reker rundt i fjellheimen som en (forholdsvis) ung Jan Skrotnes – og at han fortsatt trives på brettet.

 DOVREGUIDEN
Foto: Sasha Tharakan

ALLSIDIG DOVREGUIDE
Ikke bare reker Ståle rundt i fjellet og viser folk moskuser – han er også grunneier med egen seter i randen av nasjonalparken, eier en god bit skau og har besteget alle 2000m toppene i området.

I tillegg jobber han som lærer ved Dombås fjellskole. Og nå i år startet han altså sin egen guide-bedrift, Dovreguiden.

DOVREGUIDEN
Foto Nasjonalparkriket/Marius Nilsen.

MOSKUS-GUIDING HELE ÅRET
Dovreguiden skal være spesialist på moskusguiding hele året, men ambisjonene stopper ikke der. Planen er å utvikle en rekke andre aktiviteter i områdene rundt Dovre – fra elveutforskning med packraft til rando-turer på ski, med tilbud om unik overnatting et sted i skjæringspunktet mellom glamping og bushcraft.

DOVREGUIDEN

90% MOSKUSGARANTI
Men, i første omgang er det altså moskus-guiding Ståle byr på i sitt revir, Dovrefjell Sunndalsfjella nasjonalpark. Dette er et av Norges største verneområder. Her er et rikt dyre og planteliv, variert terreng og en sagnomsust historie.

På Dovrefjell bor det ca. 200 moskus innenfor et kjerneområde på 4000 km2. Dyrene lever helt fritt over hele området. Med lang erfaring, godt nettverk, observasjoner og kløkt kan Dovreguiden med over 90% sikkerhet love at han finner moskusen. En normal tur er mellom 10-15 km og varer i ca. 5 timer – å være litt fjellvant er helt klart en fordel.

DOVREGUIDEN

DU SKAL FØLE DEG LITT DOVRING
Dyrenes velferd og turfølgets sikkerhet har førsteprioritet, men med på kjøpet kan man få med seg noen gamle sagn, litt prat om villrein, lavarter og flora. Det kan komme litt lokalkunnskap om fjellene rundt, naturforvaltning av området og en og annen lokalskrøne.

- Når du er på tur med Dovreguiden forholder vi oss til en regel: Vi er på besøk og oppfører oss deretter. Elles skal vi ha det hyggelig å nyte turen.
Mitt mål er å gi folk en opplevelse de ikke vil glemme, og at du skal føle deg litt som en Dovring når vi skiller lag etter en tur på fjellet.

DOVREGUIDEN

VI KOMMER TILBAKE MED MER
Som sagt er moskusopplevelsene bare starten på hva Dovreguiden Ståle Lien planlegger av aktiviteter i regionen, vi på Revir har tenkt oss en tur på sensommeren, da kommer det mer om prosjektet, og hva som står for døren på Dovre utover høsten og vinteren.

Inntil da kan du kontakte Dovreguiden her.


Også i SISTE FRA MAGASINET

Utforsk Nye Stier med ROARKs Run Amok-kolleksjon
Utforsk Nye Stier med ROARKs Run Amok-kolleksjon

Hos Revir handler friluftsliv om mer enn prestasjon og konkurranse. Vi tror på å være til stede i øyeblikket, nyte naturen og ta del i de små eventyrene som omgir oss hver dag.
Les mer
Nå skal vi klare oss en uke på egenhånd
Nå skal vi klare oss en uke på egenhånd

Med dagens råd fra myndighetene om å kunne klare oss selv i en uke, er det en perfekt anledning til å utforske hva vi har i skuffer og skap.
Les mer
Når bjørka har fått museører våkner ørreten
Når bjørka har fått museører våkner ørreten

“Når bjørka har fått museører våkner ørreten” er en sannhet like innarbeidet i fiskeres mentale cortex som “det biter mens du driter” og “det står en granbusk i bakslengen din du ikke har sett” - og nå, nå for pokker har “bjørka fått museører”.
Les mer