Fri frakt ved kjøp over 1500 kr
Fri frakt ved kjøp over 1500 kr
12 min lesetid
Drømmer du om fantastiske toppturer i åpent landskap, kombinert med surfende svinger nedover tilbake til kveldskosen på hytta. Da er splitboard det åpenbare svaret. Det finnes ikke bedre kombinasjoner av kos oppover, og ren nytelse ned igjen.
Denne artikkelen gir deg svar på det aller meste du trener å vite for å komme i gang med splitboarding, og setter deg i stand til å utforske temaet videre.
VÅRE SPLITBOARDPAKKER FINNER DU HER
SJEKK UT REVIRS EGNE RANGE SPLITBOARD
LES KUNDETILBAKEMELDINGER OM RANGE
SE HELE SPLITBOARD-UTVALGET HER
VI SKRAPER PÅ OVERFLATEN
Å angripe fagområdet splitboarding med en ambisjon om å si noe nyttig for både nybegynnere og viderekomne er en ambisiøs oppgave, men vi gjør et forsøk.
Vi prøver å få med litt om begreper, litt om utstyr og litt om teknikk, men alle disse temaene kan det skrives individuelle hovedfagsoppgaver om, så dette blir å skrape på overflaten.
ULIKE TYPER SPLITBOARDERE
Vi har gjennom flere år som splitboard-forhandler observert et skille mellom to typer splitboardere. De som kommer til aktiviteten fra et mountaineering-perspektiv, og de som kommer fra snowboarding.
For å grovinndele litt fordomsfullt kan man si at de med mountaineering-bakgrunn tenker stivt og lett på oppturen, mens de med snowboardbakgrunn har primærfokus på kjøregleden. Dette er anekdotisk og upresis vitenskap, men det betyr ikke at det er feil. Det preger uansett enkeltes valg av utstyr, og preferanser.
DU MÅ SETTE PRIS PÅ OPPTUREN
Som først og fremst nedover-snowboarder satt det langt inne for undertegnede å omfavne idéen om å bruke 90% av dagen i motbakkene, for å gjøre seg fortjent noen ytterst få fantastiske svinger nedover.
Men, en tur til fjells i Uvdaltraktene gjorde om på dette, og nå har splitboarding fått vesentlig større plass i en allerede presset aktivitetstimeplan. Nå har artikkelforfatter spliboarderfaring fra både norske og canadiske fjell, men du må altså lære deg å sette pris på turen opp dersom det skal være vits å begynne med splitboard.
BACKCOUNTRY, VIA LOKALBAKKEN
Vi går rett på backcountry splitboarding, med en liten svipptur innom anlegget først. I de senere år er det blitt observert stadig flere på vei oppover de preparerte løypene i Tryvann og andre alpinanlegg.
Dette er åpenbart god trening, men først og fremst en fin måte for nybegynnere å bli kjent med utstyret under trygge forhold. Dvs, trygge forhold med forbehold om møtende alpinister i åpningstiden, eller tråkkemaskiner på kveldstid. Vær sikker på at det er greit for anlegget at du labber mot kjøreretningen.
Når du har tatt deg noen turer i lokalbakken, eller opp en liten høyde bak hytta for å forsikre deg om at utstyret sitter skikkelig, vinklene på bindingene er riktige og alt er tipp topp, er det på tide å angripe større utfordringer.
SKREDFARE, IKKE ET TEMA I DENNE ARTIKKELEN
Det første du skal forsikre deg om er at du ikke beveger deg ut i skredutsatt område. Vi anbefaler alle som har tenkt seg et stykke ut fra løypene å ta skredkurs så fort som mulig, eller kjøre sammen med noen som har denne kunnskapen, og så tilegne seg så mye om temaet som mulig gjennom deres erfaringer.
Vi skal ikke bevege oss inn på skred og sikkerhet her, men planlegger å kjøre kurs med våre samarbeidspartnere i løpet av vinteren, om det lar seg gjøre.
UTSTYR
Det er ikke til å komme bort i fra at splitboarding er svindyrt å begynne med, særlig er den første innledende investeringen brutal. Men, når man er i gang blir det litt mindre omfattende investeringer å oppgradere, eller bytte ut ulike elementer av utstyrspakken.
SVAR PÅ ET INNLEDENDE SPØRSMÅL
Her vil vi gjerne starte med et svar på et spørsmål vi ofte får når det kommer til splitboardutstyr, kan jeg klare meg med bare splitboard, og også bruke det i bakken?
Vårt ganske klare svar på dette er dessverre NEI.
STOR SLITASJE
Et splitboard du bruket til det det er laget for, altså 90% oppover og 10% nedover (sånn omtrent) vil med riktig bruk kunne vare i uhorvelig mange år. Om du derimot bruker brettet en helg i bakken, der du kjører 50 - 500 nedturer har du påført ditt dyreste utstyr en slitasje som kan sammenliknes med en hel sesongs ordinær bruk.
Det synes vi er en kostbar strategi. I tillegg vil splitboardets «splittede» svakhet være langt mer merkbar i preppa løype enn i den snøen du trakter etter i fjellet. Kjør vanlig snowboard i anlegget.
QUIVER CONNECTORS
De fleste splitboard-bindingsmerker har det de kaller quiver-connectors. Dette er en slags adapter som tillater deg å bruke splitboardbindingene på ditt vanlige snowboard. Et veldig kult konsept, særlig på reise, da det er dritt å dra med seg mer enn nødvendig.
Men, også her er vi tilbakeholdne med å anbefale å bruke en splitboardbinding til ordinær hverdagsbinding, slitasjen kan fort koste mer enn det smaker.
Og så til de enkelte delene …
BRETTET
Her er det naturligvis bare å finne fram stikksaga og kappe ditt gamle parkbrett i to … neida vi vil ikke anbefale denne løsningen.
Selv om det finnes ulike split-kits på markedet, og mange entusiaster har gjort dette i splitboardets spede barndom, skal det godt gjøres å oppnå et tilfredstillende resultat på hjemmeverkstedet.
START MED NOE DU KJENNER
Vi anbefaler gjerne å velge et brett som ikke er så veldig ulikt det du er vant med å kjøre på fra før, da starter du med noe kjent under beina, men om du kommer rett fra snowboard-parken er det verdt å vurdere et mer frikjøringsorientert brett. Litt mer nose, litt smalere tail og tilstrekkelig setback for flyt og manøvrerbarhet i pudder – eller et klassisk twin-brett dersom du har tenkt å ta parkjøringen din ut i terrenget. Kitere velger også twin-splitboards da de fort skal kjøre begge veier.
DEMO/UTLEIE
En annen strategi for valg av brett er å dra på en brett-demo, eller leie utstyr for å se hva som funker. På Revir er vi så vidt i gang med utleie, og vi har brett-demo hver helg på Høgevarde så lenge sesongen varer.
BINDINGER
Splitboardbindinger kommer nå i et bredt spekter av varianter og prisklasser. Vi vil trekke fram to hovedkategorier, men her er det rom for ytterligere fordypning.
STEINE CNC-OPERATØRER MED HANG TIL HØYFJELLET
Den klassiske splitboardbindingen er lett og laget i metall. De kan se ut som om de er designet og utviklet av ingeniørstudenter med fri tilgang til aluminium, carbon, CNC-fres og marijuana.
Eksempler å trekke fram her er franske Plum, og de to ledende amerikanske produsentene Spark og Karakoram. Styrken til denne konstruksjonen er at bindingene blir stive og lette. Stivheten kommer godt med i motbakkene, særlig i isete traverser og krevende terreng.
SNOWBOARDER PÅ JAKT ETTER SNOWBOARDING
De siste årene har det vært en fremvekst av splitboard-bindinger som har et nærere slektskap med tradisjonelle snowboardbindinger. De er laget i et mer fleksibelt materiale som gir en kjørefølelse mer lik konvensjonelle bindinger.
Karakoram´s Connect R, Free Ranger/Sky Ranger er eksempler på dette sammen med Explorer-bindingene til Union. Styrken til disse bindingene kan sies å være «ride-feel», men vi opplever dem som også svært kapable og problemfrie i motbakkene.
Forskjellene mellom disse to bindingstypene er dog ganske marginale, begge funker veldig bra både oppover og nedover, men en viss forskjell er det.
MENINGER ER SOM RASSHØL, ALLE HAR EN
Alle de ulike bindingsprodusentene har sine egne innfestingssystemer, og alle har de sine styrker og svakheter. Og for ikke å snakke om dedikerte fans, og like dedikerte «hatere».
I bunn og grunn kommer det til personlige preferanser, og det tilegner man seg med erfaring. Eller gjennom å høre på erfarne brukere, men vi oppfordrer alle til å ta de sterkeste meningene i opphetede internett-diskusjoner med en god klype salt.
SPLITBOARD-BOOTS
Helt vanlige snowboardboots funker bra til splitboarding, så om du har støvler fra før er dette en investering som godt kan vente. Det finnes naturligvis splitboard-spesifikke boots, for eksempel 32´s Jeremy Jones og K2 Aspect. Disse er stive, utstyrt med en ekstra rå såle, ofte Vibram med muligheter for å bruke stegjern.
Høsten 2021 lanserte Thirtytwo sin litt mer moderate splitboard-støvel TM-2 Jeremy Jones. Den har flere splitboard-spesifikke funksjoner, men er mer moderat enn den andre Jones-støvelen MTB.
Det er selvsagt i gå-modus at splitboard-boots kan trenges, særlig i krevende terreng der du gjerne skulle hatt god støtte. På en isete travers er det ikke så digg «å gå på ski» i et par gamle, utgåtte park-boots.
FELLER
Feller kommer universelle som du selv tilpasser ditt brett, eller som forhåndskuttede til det brettet du kjøper, slik som med Revirs Range + Kohla. Fellene er åpenbart essensielle for å komme seg oppover.
Mange anbefaler å putte dem innafor jakken på nedturen, særlig i kaldt vær der det er fare for at limet ikke fester seg godt nok til sålen.
Her er det et utall ulike YouTube-kanaler som fordyper seg i de ulike aspektene ved fellebruk. En aften med YouTuben og en anstendig flaske vin kan anbefales.
STAVER
Sammenfellbare staver er et must, det er ikke anbefalt å kjøre med skistavene stikkende opp fra sekken i hodehøyde. Stavene må kunne pakkes så kompakt at de kan puttes i sekken på vei ned.
Et annet tips er å finne staver med dobbel høyde på grepet, da du på traverser gjerne vil gripe i ulik høyde på staven. Union´s touring poles er et eksempel på dette.
Et annet triks er å rulle litt Duct-tape rundt staven under grepet, da har du også tape tilgjengelig i ei knipe, for eksempel om fellelimet plutselig skulle svikte. En annen smart detalj er at staven har en krok til å vippe opp hel-løfteren med når du skal gå bratt oppover.
SEKK
En god sekk er absolutt nødvendig på split-turer. Den bør sitte bra, ha plass til det mest essensielle, uten å være så stor at den er til hinder for kjøringen.
Vi anbefaler også at sekken har bra feste for brettet, gjerne både som splittet, og satt sammen i kjøremodus. Hva du bør ha med i sekken er en egen artikkel, men en multitool og litt reservedeler kan anbefales, samt en isloasjonsjakke og mat/drikke.
SIKKERHET
Dette er en helt egen artikkel, og utstyret her krever kunnskap om bruk, men skredsøker, søkestav og spade er essensielle i oppakningen og på kroppen.
I tillegg er førstehjelpspakke, vindsekk og litt ekstradeler samt verktøy godt å ha med seg. Du ønsker ikke være hen som står på toppen og har mistet ankelstroppen på bindingen. De fleste produsenter har ulike backcountry repair kit i sortimentet, vi anbefaler dette på det sterkeste.
Husk også å gå over alle skruer og bevegelige deler før du begynner oppturen. Det er surt å finne ut at noe er blitt borte på vei opp.
ØVRIG UTSTYR
Ingen begynner med splitboarding uten å allerede kunne stå på snowboard, og kan du det har du antakelig det meste du trenger for å komme i gang. Men, husk at du nå både skal jobbe deg oppover, og ikke bare sitte i heisen eller kjøre nedover. Dette stiller naturligvis litt andre krav til klærne.
Godt undertøy, fleksible islolasjonslag og lett skall-bekledning med god lufting er stikkordene. Hjelm er blitt en selvfølge for de fleste i dag, men på turen oppover anbefaler vi gjerne en lett vinter-caps med øreflapser eller noe annet fleksibelt på hodet.
Det er også smart å putte goggles i sekken på turen opp, og heller bruke solbriller. Og når splitboard-sesongen peaker i april er solkremen naturligvis med.
Et annet nyttig redskap, for dem som bruker Karakoram-bindinger er Sender Plates. Disse "mini-trugene" gir økt bæreflate dersom du må ta beina fatt, og ikke ønsker å bytte splitboardet om til walk-mode. Vår mann i Canada fikk erfare dette da han halset etter to på ski i Revelstoke.
Som en sidenote til dette kan vi anbefale å primært splitboarde med andre splitboardere, eller tålmodige ski-venner – rando har sine åpenbare fordeler i fjellet der splitboardet kommer til kort.
TERMINOLOGI, ORD OG BEGREPER
Som i snowboarding forøvrig kommer splitboard også med et sett ord og begreper, og disse er det ikke alltid gode norske ord for. Vi slenger med noen her, slik at du ikke føler deg helt dust i dialog med drevne splitboardere.
Bootpacking
Når det blir for bratt til å gå på «ski» oppover må de av, og det må tråkkes ut «trappetrinn» i snøen, dette kalles bootpacking. Noen produsenter lager en type minitruger for dette formålet – Karakorams versjon finner du her.
Sidehilling
Om du beveger deg på tvers av bakken, parallelt med horisonten og den ene skien er høyere oppe enn den andre kalles det «sidehilling». Her er det at stivere boots og bindinger kommer til sin rett når man må sette kant for å holde seg på beina – og det doble grepet på stavene.
Climbing bars/hel-løftere
Hel-løfterne er enten montert på brettet under bindingene i gå-modus, eller så er de integrert i bindingene, som på Union. Dette er en bøyle som vippes opp og løfter helen slik at gå-vinkelen blir riktigere når man går i bratt terreng.
Crampons/skarejern
Skarejern til splitboard er, i mangel av et bedre begrep en bøyle med pigger som monteres under splitboard-bindingen for å gi ekstra grep oppover i krevende og særlig skarete og isete forhold.
Skin track
Skin-track er sporene som er oppgått av ski-, eller splitboardere som har gått opp før deg. Å velge den rette veien opp, og med det etablere «skin-track» er en egen vitenskap som krever erfaring. En god løype opp skal balansere både effektivitet og sikkerhet.
Split hooks
Split hooks er de «krokene» eller spennene som holder brettet sammen mellom bindingene og tuppene. Disse kan være enkle og robuste statiske kroker, eller mer komplekse klips som strammer brettet sammen. Styrken til stramme-klips er åpenbart at de trekker brettet sammen, svakheten er at større og bevegelige deler lettere kan få seg en smell på vei opp og ødelegges.
Tip clips
Tip clips er festene i nose og tail som låser brettet sammen i tuppene.
Transition
Transition er når man skifter fra gå-modus til kjøre-modus. Brettet skal settes sammen, klipses i hop og bindingene festes på. Her utvikler man sine egne rutiner for hvordan dette kan gjøres mest effektivt og trygt. Husk at du plutselig har to ski uten bremser, og ikke ett brett å forholde deg til. Det er kjipt å se dette forsvinne nedover fjellet.
TEKNIKKER
Man lærer seg ikke splitboarding hjemme foran datamaskinen, det må erfaringer til, men å skumles gjennom disse tipsene, samt sjekke noen YouTube-videoer før du spenner på deg fjøla kan ikke skade.
FØR TUREN
Og når vi snakker om transitions, ikke vær han Severin Suveren som aldri har satt brettet sammen før han står på toppen. Øv på dette hjemme på stuegulvet først.
Ta deg så noen turer i lokalbakken for å bli kjent med utstyret. Da får du også forsikret deg om at alle skruer og løse, bevegelige deler sitter godt. Det er sykt kjipt å komme til toppen, og innse at tåstroppen har falt av på vei oppover. Og husk at du skal gjøre dette med hansker, på toppen av et fjell.
Start hjemme
Sett gjerne på fellene hjemme, før du drar. Da er du sikker på å ikke glemme dem, og du er klar for å begynne på oppturen straks du trør ut av bilen.
OPPOVER
Ta det rolig, det er langt til toppen. Finn en rytme du kan holde gående uten å bli alt for anpusten og svett. Prøv å holde hode og skuldre sentrert over kroppen uten å hvile for mye fremoverlent på stavene. Husk at i gå-modus skal brettets høyre del være på venstre fot, og omvent.
Uskrevne regler
Det råder noen uskrevne regler i splitboarding, som alle andre steder.
NEDOVER
Et splitboard har en split som går tvers gjennom hele brettet, fra nose til tail. Dette påvirker kjørekvaliteten på brettet, særlig blir torsjonsstivheten ganske annerledes enn et vanlig brett. På myk snø, og pudder er dette knapt merkbart, men når det er hardt og isete er det noe du kjenner. Du har selvsagt testet brettet i bakken, så dette vet du jo allerede, men likevel.
Ikke vær redd for å sette skikkelig bestemt kant. At splitten også har stålkanter stiver også av nosen på brettet, og det kan være nødvendig å montere bindingene enda litt lengre bak enn vanlig, for å få tilstrekkelig løft.
Men, dette er ting man må finne ut av i moderate omgivelser, test altså brettet i trygge forhold før du legger ut på de lengre ekspedisjonene. Det er ikke fett å stå på toppen av en krevende nedfart uten å kjenne brettet.
ETTER TUREN
Ta vare på fellene. Et par feller vil vare i årevis om de tas riktig vare på. La dem tørke skikkelig før de legges bort, og bruk mellomleggene når de skal lagres over lengre tid. Hundehår i fellelimen er noe dritt, stol på oss der.
GENERELLE TIPS
Dette har vi sagt før, men gjentar det gjerne. Pakk med litt ekstra skruer, det kommer alltid godt med. Enten trenger du dem selv, eller så blir du helten i gruppa om du kan hjelpe en kompis.
Pass på at greiene dine passer godt i sekken, og pakk den riktig. Tung vekt i bunn, lettere ting øverst, men tenk også på hva som skal ut og inn av sekken, og når på turen. Altså, bare tenk gjennom hvor du pakker det du skal ha med deg. Ting som festes utenpå sekken kan hekte seg fast i greiner, og om vekten er dårlig fordelt kan du komme ut av balanse når du ønsker det minst.
DA ER DET BARE Å SETTE I GANG
Dette var det vi hadde for denne gang, et kjapt innblikk i litt grunnleggende elementer av splitboarding, som kanskje kan være til inspirasjon. Nå er det bare å kaste seg uti det, og begynne.
Høysesongen for splitboarding er siste halvdel av mars, hele april og så lenge snøen holder i mai. For noen fortsetter den gjennom hele juni også. Dette kan fort bli en avhengighet.
Sign up to get the latest on sales, new releases and more …