SPIKKEBOKA - SPRETTERT SELVFØLGELIG

SPIKKEBOKA - SPRETTERT SELVFØLGELIG

Sprettert er moro for små og store små. Her er en sprettert som du kan lage ganske enkelt, og som skyter både langt og hardt. Bare pass på at du treffer noe, ikke noen!

Vi har fått sneket til oss et ørlite kapittel fra Spikkeboka til Eivind Stoud Platou og Kjetil Harket. I den får du hele 30 små og store prosjekter og alt om hvordan du kan gjennomføre dem. Fra det superenkle til det mer avanserte. 


Du trenger: spikkekniv, øks, bor (drill), hulltang, et Y-formet emne ca. 30 cm, solid strikk 35 cm x 2 stk., skinnlapp, hyssing eller ståltråd

FINN EGNET EMNE
Finn et egnet emne – en god del kraftigere enn spretterten skal bli. Størrelsen på spretterten er avhengig av hånda til den som skal bruke den. Prøv å unngå emne med kvist. Hogg til emnet så det har ca. riktig størrelse. Se på tegningen for å finne mål.

SPIKKEBOKA

VEDEN GÅR FORSKJELLIGE VEIER
Spikk til emnet så det er godt å holde i og formene er jevne. Når du spikker et slikt Y-formet emne, vil du oppdage at veden går forskjellige veier. Særlig hvis du har kvist på emnet. Du må prøve deg fram og spikke i forskjellige retninger og veksle mellom forskjellige grep.

Gjør de to armene litt flate. I enden av hver arm borer du et hull tvers igjennom. Størrelsen på hullet er avhengig av hva slags strikk du bruker. Du kan bruke syltestrikk, en stripe av en sykkelslange eller kirurgstrikk, slik jeg har gjort.

SPIKKEBOKA

DRILL I REVERS
Bor et hull som har en diameter på ca. 6 mm. Så bruker du et større bor (ca. 10 mm) og borer halvveis gjennom i det samme hullet. Et tips for å unngå at du borer for langt med det store boret, er å stille drillen i revers, da får du bedre kontroll.

Klipp til en skinnlapp og lag fire hull. Trekk endene av strikken gjennom hullene i skinnlappen og surr fast med hyssing, ståltråd eller ledningsklemme.

SPIKKEBOKA
Bøy strikken i to på midten og trekk bukten gjennom hullet. Spikk en liten rund bit som du plasserer i bukten, og stram til.

Finn en egnet stein, kongle eller lignende. Sikt. Skyt!


Også i SISTE FRA MAGASINET

Den første vårnatta ute
Den første vårnatta ute

For å sikre en vellykket natt under stjernene, er det viktig å ha riktig utstyr med seg. Her er noen essensielle ting å huske på:
Les mer
FRYSETØRKET TURMAT FRA LYO
FRYSETØRKET TURMAT FRA LYO

«LYO dyrker idag frukter og urtene på sine egne åkre. Andre ingredienser kommer fra bønder som de personlig kjenner og følger opp. De blir nøye verifisert for å sikre at produktene deres oppfyller de høyeste kvalitetsstandardene.»
Les mer
Podkasten Uteliv på LP – med Moddi som gjest
Podkasten Uteliv på LP – med Moddi som gjest

– Det er selvsagt en total selvmotsigelse å gi ut en podkast på LP, innrømmer Randulf Valle, stemmen bak Podkasten Uteliv som nettopp har sluppet episode 200 eksklusivt på vinyl – med Moddi som musikalsk gjest og samtalepartner.
Les mer