SMÅVILTGUIDEN - JAKTBAR RINGDUE

SMÅVILTGUIDEN - JAKTBAR RINGDUE

Det er like mye kjøtt på en ringdue som på en lirype, og mange vil si av minst like god kvalitet. Duejakta begynner 21. august og er en fin start på jakthøsten, men ved all duejakt må du være varsom så du ikke feller feil art.

Vi presenterer utdrag fra boka Småviltguiden av forfatter Bjørn Olav Tveit og illustratør Øivind Egeland.
Først ut er ringdue. 

Tekst: Bjørn Olav Tveit
Illustrasjoner: Øivind Egeland
(c) 2017 Ørn forlag

 

DUEJAKTA - EN FIN START PÅ JAKTHØSTEN
Duejakta er like om hjørnet og er for mange ivrige småviltjegere en fin start på jakthøsten. Ringduer er vanlige i det meste av Norge og kan jaktes uten tilgang på klassisk jaktterreng i fjell eller skog, slik rype- og skogsfugljakta krever. Duejakta starter dessuten tre uker før den klassiske jakta, noe særlig de mest utålmodige av oss vet å verdsette. I tillegg er det like mye kjøtt på en ringdue som på en lirype, og mange vil si den er av minst like god kvalitet.

En nyfelt ringdue kan du lett gjøre opp uten kniv. Du river bare brystskinnet åpent med hendene, og tar brystfiletene ut med fingrene. Du ser at dette er en ringdue på den hvite vingestripen. Manglende hvit flekk på halsen, viser at den er en ungfugl, født for bare noen få måneder siden.  Illustrasjon: Øivind Egeland

 

JAKTBAR RINGDUE ELLR DEN LILLE SKOGDUA
Men ved all duejakt må du være varsom så du ikke feller feil art. I Norge er det utelukkende ringdue som er jaktbar, med jakttid fra 21. august til lille julaften. Ringdue er den største av duene, nesten på størrelse med en kråke. I praksis er det imidlertid fort gjort å vurdere størrelsen feil, og du kan da komme i skade for å felle en av de fredete artene, hvorav den lille skogdua er den viktigste å unngå. Den er nemlig en truet hekkefugl i Norge, i hovedsak fordi moderne skogbruk har gjort at den gradvis har mistet tilgangen til hule trær, som den trenger for å hekke.

Det sikreste tegnet for å vite at du har en jaktbar ringdue foran deg, er å se etter de lynende hvite feltene på vingenes overside, som stort sett alltid kommer tydelig til syne i flukt. De andre duene har ulike sjatteringer av sort og lysegrått, men sjeldent lynende hvitt. Unntaket er enkelte byduer, som forekommer i alle slags fargevarianter, men de vil i så fall også vise hvite felter andre steder på kropp og vinger.

EN LITEN DOSE TÅLMODIGHET
Ringduene hekker i skogen, men samler seg i store flokker på sensommeren før de fleste av dem trekker sørover til Kontinentet i september og oktober. Det er derfor fra jaktstart og de nærmeste 3-4 ukene du bør komme deg ut. Alt du trenger er tilgang til en åkerlapp, helst noen lokkeduer satt ut i V-formasjon foran skjulestedet ditt, og en liten dose tålmodighet mens du venter på at duene skal innfinne seg.

 

Les mer om duejakt i Småviltguiden - artskunnskap for jegere.


Også i SISTE FRA MAGASINET

Den første vårnatta ute
Den første vårnatta ute

For å sikre en vellykket natt under stjernene, er det viktig å ha riktig utstyr med seg. Her er noen essensielle ting å huske på:
Les mer
FRYSETØRKET TURMAT FRA LYO
FRYSETØRKET TURMAT FRA LYO

«LYO dyrker idag frukter og urtene på sine egne åkre. Andre ingredienser kommer fra bønder som de personlig kjenner og følger opp. De blir nøye verifisert for å sikre at produktene deres oppfyller de høyeste kvalitetsstandardene.»
Les mer
Podkasten Uteliv på LP – med Moddi som gjest
Podkasten Uteliv på LP – med Moddi som gjest

– Det er selvsagt en total selvmotsigelse å gi ut en podkast på LP, innrømmer Randulf Valle, stemmen bak Podkasten Uteliv som nettopp har sluppet episode 200 eksklusivt på vinyl – med Moddi som musikalsk gjest og samtalepartner.
Les mer