RØNNING – NORSKE TRESKI

RØNNING – NORSKE TRESKI

I over åtti år har familien Rønning laget treski på Skotterud i Eidskog, og da ikke primært for sentimentale nostalgikere, snarere tvert imot. Mange kompromissløse langturfolk foretrekker fortsatt treskiens egenskaper både på høyfjellet og i skogen.

FORTSATT RELEVANT
Første generasjon Rønning overtok fabrikken på Skotterud i 1936 og gjorde da ski til sitt hovedprodukt. I dag, mer enn 80 år senere er det kun ski de produserer. I 1965 overtok Ulf Rønning driften av fabrikken som da besto av fem mann og en produksjon på 5000 ski årlig. I 1972 gikk Oddvar Brå med treski for siste gang, og glassfiberskien ble dominerende i markedet. Landets treskiprodusenter forsvant en etter en, men Rønning har drevet nøkternt videre. Det har alltid eksistert et lite segment i markedet som har foretrukket treskiens egenskaper.UNIK FØLELSE MOT SNØEN
I starten var skiene laget i hel ved, men allerede under krigen begynte de å lage laminerte ski. Dette ga ski av en jevnere kvalitet og stor holdbarhet mot brudd og slitasje. Laminerte treski er rolige og stabile ved ujevnt fjellføre, og i høy fart. Det gir også en helt spesiell følelse ved normal gange på skiene. Det er hovedsaklig bjørk og ask som benyttes, og kantene lages i lignostone.FØRSTEVALGET PÅ EKSPEDISJON
En av dem som verdsetter treskiens egenskaper er André Haaland. Haaland har gått Ekspedisjon Amundsen på Rønning-ski tre ganger. Første gang som deltaker på Team Dale Oen Experience i 2013, de to påfølgende årene som sikkerhetspersonell. Haaland trekker frem skienes unike egenskaper som fjell- og ekspedisjonsski.

– Den aller største fordelen med treskiene er at du går på et veldig behagelige skipar, og du slipper å stoppe å ta skifeller av og på. Du har ikke den aller beste glien, glassfiberski går noe fortere i utforbakke, men man blir overrasket over hvor lite forskjell det er. Og med en førtikilos pulk bak gjør det heller ikke noe om du ikke har den aller største farten, sier han.GOD GLI, NATURLIG FESTE
En av de store fordelene er altså at man med Rønning-skia glir nesten like bra som på konvensjonelle fjellski, og svært mye bedre enn på ski med kortfeller, men man har et naturlig feste i tresålens fiber i motbakkene. Vedlikeholdet er enkelt, smøringsbehovet lite og følelsen av det naturlige materialet mot snøen er unikt.

– Jeg har gått utrolig mange mil med bare fiberfeste, over 70% av de milene jeg har gått på Rønning-ski har jeg gått helt uten smørning. Uten noe annen form for feste enn fiberne i skia.ERFARNE ENTUSIASTER
Det er ikke bare Andre Haaland som foretrekker treski på langtur. Da The Dale Oen Experience krysset Norvestpassasjen i 2013 gjorde de det på Rønnings Discover-ski. I fjerde episode av den pågående NRK-serien Monsen på villspor ser vi at også Lars Monsen bruker skia. Han trekker frem fordelen med å ikke ha kvasse stålkanter når man har med seg bikkje, men han skryter også av skiens generelle kvalitet utover dette. Det er altså helt åpenbart ikke bare av sentimentale grunner at noen av våre mest erfarne tur- og ekspedisjonsfolk velger treski fra Rønning.STILLEGÅENDE PÅ JAKT
De fleste ekspedisjonsentusiastene velger Discover, men blant jaktfolk er det gjerne Quiet som er førstevalget. En breiere ski som bærer svært godt i nysnøen, og som er svært stillegående. Med bindinger man bare kan trø jaktstøvlene rett oppi har man her en perfekt ski til vinterjakta. Det er forsåvidt de samme bindingene Monsen bruker med helt vanlige fjellstøvler. Så ingen dum idé om man skal på tur og bruke både ski og apostlenes hester.

OGSÅ SKI FOR PREPPA LØYPE
I tillegg til disse har også Rønning en ski for preppa løype. Track gir deg den samme gode trefølelsen, og lyden, av naturlige materialer i den godt preparerte løypa. Den fungerer også bra utenfor den opptråkkede sti.

ET NATURLIG FØRSTEVALG SOM FØRSTESKI
En siste gruppe Rønning-entusiaster som fremheves er barn (og nybegynnere). Barneskien First burde være alle barns førsteski. God nok gli for smårollingene, og tilstrekkelig grep i motbakkene. En svært letthåndterlig ski, som enten kan gå i arv eller henges på veggen som et minne når minsten må opp en størrelse.FINERE SKI FINNES IKKE
At skiene lukter treverk og tjære, og ser akkurat så håndlagde ut som de faktisk er, må det også være lov å påpeke. Tenk deg å krysse påskevidda på treski med ull innerst, bomullsanorakk utenpå, bikkje foran og blikket hevet mot horisonten. Rønning treski er ikke bare for ekspedisjonsgærningene, de er også for oss sentimentale nostalgikere.

 

 


Også i SISTE FRA MAGASINET

Aften i Reviret: Podkasten Uteliv Live – Roald Amundsens verste år
Aften i Reviret: Podkasten Uteliv Live – Roald Amundsens verste år

I 2024 starter vi opp igjen med «Aften i Reviret», etter en real pause. Vi har fått med oss Randulf Valle, som kommer til å spille inn flere live podkasts på Revir gjennom året som kommer. Første innspilling skjer allerede 25. januar, og flere datoer blir lansert etterhvert.
Les mer
Julegavetips!
Julegavetips!

Det går mot jul i Reviret, og vi halser på for å få julemoroa i havn. Vi håper du tar turen innom for å henge over en (gratis kopp) kaffe, kikke på det fine utvalget vi har og slå av en prat – selv om du (som oss) sikkert begynner å kjenne litt på julestresset.
Les mer
Slip turskøytene hos Revir
Slip turskøytene hos Revir

Vi har hørt ropene fra markas islagte vann. Nå kan vi endelig dele nyheten om at du får slipt turskøytene hos oss i Hegdehaugsveien.
Les mer