Vi har åpnet ny butikk i Hegdehaugsveien!

0

Kurven din er tom

Utstyr
  • Revir's eget

  • Gavekort

  • klær
  • Revir's eget

  • 3

    Surfing på snø, uten bindinger er på full fremmarsj, både i og utenfor løypene. Vi ser nærmere på powsurfing, snowboardingens forsøk på å nærme seg sin opprinnelse, bølgesurfingen.

    POWSURFING – I ET PLATONSK BRETTPERSPEKTIV
    Man kan fristes til å komme trekkende med Platon om man skal sette brettsportene surf, skate og snowboard i forhold til hverandre. Surfing som den rene, fullkomne idéen opphøyd i en oversanselig verden. Idealbrettet. De to andre, skateboard og snowboard, er jordiske «ting», nærmest kopier eller skygger av idéene.

    BRETTSPORTHIERARKIET
    Dessverre besto jeg ikke ex-phil og kan åpenbart ikke idélæren godt nok, dessuten viste det seg vel at ikke engang Platon var helt enig med seg selv her, så la oss ikke dykke for dypt i dette. Likevel har surfing fått en opphøyet posisjon i brettsporthierarkiet. Det opprinnelige sidelengse. Så kom skateboarding. Først ganske glattpolert beach boy-ish, men ganske raskt mer obsternasig og punkete. Autonom. Til slutt, utover søtti- og åttitallet kom snowboardet. Etterpåklatten. Litt rocka og uregjerlig i starten, men ikke verre enn at hen kunne absorberes av IOC på nittitallet. Restene av motstand finnes fortsatt, absolutt, men ganske ufarlig i den større sammenheng.



    BINDINGSKOMPLEKSER
    Den ene, store forskjellen på snowboarding og de øvrige to brettsportene er naturligvis bindingene. Dette er nok bakgrunnen for snowboarderens mindreverdskompleks ovenfor sine kulere søsken. Snowboarderen kompenserer naturligvis for kompleksene gjennom å hoppe mye høyere, kjøre langt fortere, spinne flere skrudde rotasjoner og forsere vesentlig mer risikofylt terreng (jada, jeg kjenner til tow-in storbølgesurfing og Bob Burnquist), men likevel gnager nok en viss misunnelse de fleste snowboardere.

    MESTRINGSFØLELSE
    Om det er dette som har initiert de siste årenes fremvekst av snowskate og powsurfing, vet jeg ikke. Kanskje er det drevet frem av gamlinger som ikke lenger kan følge progresjonen på snowboardet, men som kan få gleden av progresjon og mestring på et nytt type brett. Jeg tipper det er en kombinasjon. Følelsen av å surfe på snø, med hele fjellet som lekeplass er ubeskrivelig, og ligger egentlig ikke tilbake for noe, men å gjøre det uten bindinger tilfører en ekstra dimensjon. En slags renhet. Som om det var det som var den opprinnelige idéen.



    POGO SNOWBOARDS – SYD TYSK HÅNDTVERKSTRADISKJON
    Yogi Maerz og Martin Sammet har håndlaget brett under navnet Pogo Snowboards siden 1983. Både skateboards og snowboards, og nå også powsurferen Asueto. Med et kompromissløst fokus på kvalitet og varige materialer lager de produkter som er ment å vare, og verdt å ta vare på. De tilbyr til og med en livsvarig reperasjonsservice på sine brett, noe som er unikt i en aktivitet som går så hardt utover utstyret. De er utvilsomt trygge på det de driver med på gården lengst syd i Tyskland. Kanskje ikke så rart på trettitredje året. De tilbyr også helt custom-bygde brett for dem som har et klart bilde av hva de ønsker.

    POGO – THE ASUETO
    Pogo´s tilnærming til powsurfing er Asueto. Et unikt lekent brett på 153cm som flyter fantastisk godt uansett om du er på høyfjellet eller på et hogstfelt bak hytta. Og her er vi ved essensen. Du trenger bare en 20-30 cm nysnø og en liten lokalbakke for å få surfefølelsen på denne fjøla. Ta brettet under armen og stamp oppover på jordet hjemme, dette er lavterskel-moro med et endeløst potensiale. Vi har sett folk ta kickflip ut klipper på powsurfere.



    POWSURFING – LAVTERSKEL MORO
    Asueto er 3D-formet, med en «spoon nose» som bærer utrolig godt, og som gir en nydelig manøvrabilitet (er det et godkjent norsk ord?). Kantene, som egentlig er mer «bølger» enn kanter lar deg ta kjappe svinger, og padsene man står på forsterker styrbarheten. Foran og bak foten har Pogo laget en liten «kant» å lirke føttene inn i, som gjør at man kan delvis «låse» seg fast i brettet. Dette gir powsurferen ytterligere kontroll.

    Først og fremst er Asueto for løssnøen, men den funker også i myk slushy vårsnø, og det skal være mulig å traversere ei preppa løype, samt komme seg opp T-kroken med litt trening.

    MER OM POGO ASUETO
    Her forklarer Ben Dietermann, hjernen bak Asueto´en, tankene bak konstruksjonen. Verdt en titt.