10 TIPS FOR PACKRAFT-TUREN

10 TIPS FOR PACKRAFT-TUREN

Det er liten tvil om at det å forflytte seg vannveien, i packraft gjennom skog og mark tilfører noe ekstra til friluftsfølelsen.

LEI PACKRAFT HOS REVIR

Ikke bare blir det artigere, men det blir også mindre energikrevende å forflytte seg med packraft - i tillegg til at du da kan fiske underveis.

PACKRAFT

Der glassfiberkanoer og også større sammenleggbare farkoster gjør forflytningen mellom vannsystemer til et aber, vil packraften kunne pakkes på sekken og transporteres mellom vannene – all in one go!

...men det er et par ting man skal ha kontroll på i planleggingsfasen.

PACKRAFT

HVORDAN PLANLEGGE DIN TUR.
Det finnes drøssevis med gode turforslag og tips i forumer og ymse facebook-grupper, men det vil alltid være store variasjoner i hva padlefolket foretrekker av terreng, nivå og turlengde. Under kan du lese noen punkter vi mener kan hjelpe deg på veien til ditt egne packraft-eventyr

1. Kartlegge forutsetninger:
Start med å få en oversikt over hvilke forutsetninger du har for å dra på tur. Er du vant til å bære tunge og store oppakninger? Er du kjent med hvordan vind påvirker framdrift? Er du forberedt på at du kan bli våt, og evner du å gjøre opp ild slik at du får tørket kropp og klær?

Her ser du et forslag til en fin introduksjonstur i Østmarka som vil være overkommelig for de fleste og som fungerer fint som en introduksjon til packrafting.

Revir Utleie - Østmarka på langs.

PACKRAFT

2. Oppdag din egen tur:
Vil du ha gleden av å «oppdage» noe på egenhånd så er det beste stedet å starte i Google Maps. Finn deg et område og forstørr kartet slik at elver og mindre vann vises. Her vil du fort se konturer av elver og vannsystemer.

Er det høyoppløselig flyfoto vil du også kunne registrere der vannet beveger seg i stryk og fosser. Google lar deg også markere i kartet med en avstandsmåler så du får et estimat på hvor lang ruten du kikker på vil bli.

PACKRAFT

3. Stryk:
Er du primært ute etter fart og spenning og vil du gå enda dypere i materien kan du også gå inn i mer detaljerte turkart og undersøke fallhøyde på strykene du er ute etter.

Et jevnt fall på 5 meter pr. 100 meter er ansett som greit padlbart med litt erfaring, men det er ingen garanti. Det kan være lav vannstand og mye stein, store vannmasser som øker kreftene i elva, eller at selve fallet i elva går over en kort avstand. Da er det viktig å alltid gå i land å besiktige vannmassene før man setter utfor. Er du i tvil er det bedre å gå rundt stryket.

4. Vær og vind:
Det er viktig å ta til betraktning variabler som vær og vind. En innsjø på 5km kan være rene elve-cruiset hvor du «seiler» av gårde i medvind, mens det i motvind kan virke som en umulig oppgave å padle i det hele tatt. Skal du foreta deg krysninger over åpent vann er det viktig å planlegge godt. Spesielt obs på lokale værforhold og ha stor respekt for åpent vann. Et plutselig værskifte på vei over store innsjøer kan fort bli svært farlig.

Krysninger på over 500m anbefales kun om det ikke er noe tvil om at været holder hele veien over. På store vann er det en fordel å bruke øyer og holmer som le for vær og vind. Selv på land kan vind være et problem om den er sterk nok. Forankre alltid raften når du er på land så den ikke blir tatt av vindkast.

PACKRAFT

5. Bæringer:
Selve packraften i seg selv veier ikke mer enn 4-5 kilo, men når du bærer denne på ryggen vil du ha et stort volum. Det er fort gjort å bli ustødig med en såpass stor oppakning. Et godt hjelpemiddel om man skal forsere mye ulendt terreng er gåstaver. De gir deg stabilitet der balansen ikke strekker til.

PAKKING
Pakkingen er noe av det viktigste å ta hensyn til når du skal på tur med Packraft. Under ser du noen tips til hvordan du best sikrer deg mot utfordringene som kan oppstå ved forflytning i det våte element.

1. Pakksekker av høy kvalitet:
Det ultimate verktøyet for å holde essensielle turartikler som sove-pose, isolasjonslag og ekstra skift tørre, er gode pakkposer. Spesielt sovepose og klær krever litt ekstra oppmerksomhet. Her er vår erfaring at letter pakkposer i tynt nylonstoff ikke gjør denne jobben godt nok. Her må du over på patenter med tykkere materialer som PVC (Polyvinyl Chloride) og gode låsesystemer. Da sikrer du det viktigste utstyret som du er avhengig av for å holde varmen.

Vi anbefaler SealLine - Baja 

For elektronikk, kamera og smånips anbefaler vi også robuste pakkposer, gjerne gjennomsiktige slik at utstyret blir enkelt å fiske frem.

Vi anbefaler SealLine - Baja View

PACKRAFT

2. Helgardering:
De fleste pakker i sekk som igjen festes på packraften med stropper. Fordelen med det er at du har et godt bæresystem du allerede er vant til. Ulempen er at tekstilene i sekken vil absorbere vann fra padletak, regnvær og stryk, og dermed gi deg en betydlig vektøkning – spesielt om sekken blir gjennomvåt.

Løsningen på dette vil være å pakke alt i en stor pakksekk, enten med eget bæresystem, eller som en helt enkel, men solid pakksekk som igjen festes på en god meis. Da vil samtlige turartikler være tørre, og du vil ikke få noe vektøkning i bagasjen om du blir våt. I pakksekken kan du igjen inndele tingene dine i enklere tynnere pakkposer som i seg selv ikke er vanntette.

Vi anbefale SealLine - Pro Pack 

3. Oppbevaring av mat:
Varmt vær kan gi utfordringer ift. Oppbevaring av mat. Det å ha en egen tett pakkpose til mat, som du kan legge under sekken fremme i packraften. Da vil maten være i kontakt med det kjøligere vannet, samtidig som at du frigjør plass i den resterende bagasjen.

4. Løse artikler:
Ha alltid få, eller ingen løse artikler og på raften under forflytning. Skulle man være uheldig å gå rundt, eller punktere en packrafts utpå vannet, så er det en stor fordel at du har så få løse kolli som mulig om bord. Da minimerer du sjansen for å miste utstyr og du kan konsentrere deg om å komme deg på land å få tørket bekledning. Dette gjelder generelt under padling også – det skal ikke mye til før fiskestanga er over bord og dermed borte vekk.

5. Pakking generelt:
Ellers gjelder samme pakkekutyme som vanlig. Hold tunge artikler inntil ryggen og oppover mot topplokket. Da blir forflytningen på land en mer behagelig affære.

PACKRAFT

UTLEIE AV PACKRAFTS
Hos oss kan du leie packrafts for ditt høst-eventyr. Våre packrafts fra Pinpack er solide doninger som tåler det meste av forhold du måtte møte på din tur. Begge modellene du leier hos oss har et kompakt design og lav vekt. Den letteste båten vår veier inn på under 3 kilo – uten åre.

Som oftest er padling med packraft en problemfri affære, spesielt om du har brukt god tid på planleggingen. Så med det ønsker vi deg god tur og god padling!


Besøk oss på www.utleie.revir.noom du er interessert i å leie packraft hos oss!


Også i SISTE FRA MAGASINET

Den første vårnatta ute
Den første vårnatta ute

For å sikre en vellykket natt under stjernene, er det viktig å ha riktig utstyr med seg. Her er noen essensielle ting å huske på:
Les mer
FRYSETØRKET TURMAT FRA LYO
FRYSETØRKET TURMAT FRA LYO

«LYO dyrker idag frukter og urtene på sine egne åkre. Andre ingredienser kommer fra bønder som de personlig kjenner og følger opp. De blir nøye verifisert for å sikre at produktene deres oppfyller de høyeste kvalitetsstandardene.»
Les mer
Podkasten Uteliv på LP – med Moddi som gjest
Podkasten Uteliv på LP – med Moddi som gjest

– Det er selvsagt en total selvmotsigelse å gi ut en podkast på LP, innrømmer Randulf Valle, stemmen bak Podkasten Uteliv som nettopp har sluppet episode 200 eksklusivt på vinyl – med Moddi som musikalsk gjest og samtalepartner.
Les mer