07 februar, 2017

HELLE KNIVER

Av: John Harald Knutsson
Revir har lett verden rundt etter interessante og vellagde kniver. Finland, USA og Asia. Og, joda, det finnes flotte kniver i rikt monn. Likevel vendte vi alltid tilbake til vår egen, norske knivtradisjon, og gang på gang var det kniver fra nordvestlandske Helle som fanget vår oppmerksomhet. Kanskje fordi vi selv har vokst opp med akkurat disse knivene, og at det bare i undertegnedes husholdning er tre Hellekniver i daglig bruk. En Jegermester, en Fossekallen og en Nying.

Se utvalget i nettbutikken

DE HARDE TRETTIÅRA
Steinar og Sigmund Helle startet knivproduksjon under familienavnet i 1932 bare et kort stykke unna Holmedal, der Helles fabrikk ligger i dag. I starten hadde de ikke engang strøm i fabrikken og baserte seg på regnvann for å drifte maskineriet, og de første årene syklet Steinar Helle de 565 kilometrene til Oslo for å selge kniver. Det er ikke godt å si om tidsklemma var en faktor i de harde trettiåra.

BELIGGENHET FORMER FUNKSJONALITETEN
Helles beliggenhet mellom fjord og fjell på vestlandet har utvilsomt preget utformingen og funksjonaliteten til knivene som fortsatt produseres der. Jakt, fiske og friluftsliv er en integrert del av hverdagen og selv om knivene er vakre som smykker er de først og fremst rasjonelle og gjennomtenkte bruksgjenstander.

ET SELEKTERT UTVALG BRUKSREDSKAPER
Knivene vi har valgt til Revir representerer en bredde og funksjonalitet vi selv er entusiastiske til, og har erfaring med. Fra den superlette og flytende fiskekniven Hellefisk med korkskaft til den langt tyngre og solide Lappland, Helles tradisjonelle samekniv. Med et blad på 214mm og en totalvekt på 305g har man her mer enn kraft nok.

SURVIVORMAN SAMARBEID
I samarbeid med Les Stroud har Helle utviklet den lille fulltangekniven Mândra, som med sine knappe 70g er såpass nett at man kan ha den rundt halsen. Utvær er en større fulltangekniv med røtter ytterst på kysten. Til de store oppgavene har vi valgt Jegermester med et blad på hele 135mm. Til sist i vårt utvalg har vi foldekniven Dokka, med et blad på 84mm er den en ganske graftig plugg til lommekniv å være. 

John Harald Knutsson
John Harald KnutssonOgså SISTE FRA MAGASINET

HEIMPLANET THE CAVE - BLACK CAIRO CAMO
HEIMPLANET THE CAVE - BLACK CAIRO CAMO

25 juli, 2020

Heimplanet slapp denne helgen en eksklusiv limited edition variant av sitt ikoniske telt The Cave. Det er gjort i sort Cairo Camo og det er kun laget en håndfull telt, og ytterst få av dem er tilgjengelige i Norge.
Les Mer
HUNDEBUMS - MARTE STENSLAND JØRGENSEN
HUNDEBUMS - MARTE STENSLAND JØRGENSEN

16 juli, 2020

Slik vi kjenner hundekjører Marte Stensland Jørgensen så er hun bums helt inn til kjernen. For Marte handler ikke hundekjøring om hobby, eller interesse - det handler om noe som stikker uendelig mye dypere. 
Les Mer
TOMMEN - EN EKTE SNOWBOARDER HAR TAKKET AV.
TOMMEN - EN EKTE SNOWBOARDER HAR TAKKET AV.

15 juli, 2020

Tommen vil bli husket med glede, og omtalt med samme ærbødighet som andre legender snowboarding har mistet gjennom årene. 
Les Mer

Bli med i vårt nyhetsbrev