HELLE KNIVER

HELLE KNIVER

HELLE KNIVER

Av: John Harald Knutsson
Revir har lett verden rundt etter interessante og vellagde kniver. Finland, USA og Asia. Og, joda, det finnes flotte kniver i rikt monn. Likevel vendte vi alltid tilbake til vår egen, norske knivtradisjon, og gang på gang var det kniver fra nordvestlandske Helle som fanget vår oppmerksomhet. Kanskje fordi vi selv har vokst opp med akkurat disse knivene, og at det bare i undertegnedes husholdning er tre Hellekniver i daglig bruk. En Jegermester, en Fossekallen og en Nying.

Se utvalget i nettbutikken

DE HARDE TRETTIÅRA
Steinar og Sigmund Helle startet knivproduksjon under familienavnet i 1932 bare et kort stykke unna Holmedal, der Helles fabrikk ligger i dag. I starten hadde de ikke engang strøm i fabrikken og baserte seg på regnvann for å drifte maskineriet, og de første årene syklet Steinar Helle de 565 kilometrene til Oslo for å selge kniver. Det er ikke godt å si om tidsklemma var en faktor i de harde trettiåra.

BELIGGENHET FORMER FUNKSJONALITETEN
Helles beliggenhet mellom fjord og fjell på vestlandet har utvilsomt preget utformingen og funksjonaliteten til knivene som fortsatt produseres der. Jakt, fiske og friluftsliv er en integrert del av hverdagen og selv om knivene er vakre som smykker er de først og fremst rasjonelle og gjennomtenkte bruksgjenstander.

ET SELEKTERT UTVALG BRUKSREDSKAPER
Knivene vi har valgt til Revir representerer en bredde og funksjonalitet vi selv er entusiastiske til, og har erfaring med. Fra den superlette og flytende fiskekniven Hellefisk med korkskaft til den langt tyngre og solide Lappland, Helles tradisjonelle samekniv. Med et blad på 214mm og en totalvekt på 305g har man her mer enn kraft nok.

SURVIVORMAN SAMARBEID
I samarbeid med Les Stroud har Helle utviklet den lille fulltangekniven Mândra, som med sine knappe 70g er såpass nett at man kan ha den rundt halsen. Utvær er en større fulltangekniv med røtter ytterst på kysten. Til de store oppgavene har vi valgt Jegermester med et blad på hele 135mm. Til sist i vårt utvalg har vi foldekniven Dokka, med et blad på 84mm er den en ganske graftig plugg til lommekniv å være. 


Også i SISTE FRA MAGASINET

Aften i Reviret: Podkasten Uteliv Live – Roald Amundsens verste år
Aften i Reviret: Podkasten Uteliv Live – Roald Amundsens verste år

I 2024 starter vi opp igjen med «Aften i Reviret», etter en real pause. Vi har fått med oss Randulf Valle, som kommer til å spille inn flere live podkasts på Revir gjennom året som kommer. Første innspilling skjer allerede 25. januar, og flere datoer blir lansert etterhvert.
Les mer
Julegavetips!
Julegavetips!

Det går mot jul i Reviret, og vi halser på for å få julemoroa i havn. Vi håper du tar turen innom for å henge over en (gratis kopp) kaffe, kikke på det fine utvalget vi har og slå av en prat – selv om du (som oss) sikkert begynner å kjenne litt på julestresset.
Les mer
Slip turskøytene hos Revir
Slip turskøytene hos Revir

Vi har hørt ropene fra markas islagte vann. Nå kan vi endelig dele nyheten om at du får slipt turskøytene hos oss i Hegdehaugsveien.
Les mer