INGSTADFESTIVALEN - EN LITEN FESTIVAL FOR NATUROPPLEVELSER, NYSGJERRIGHET OG EVNTYRLYST

INGSTADFESTIVALEN - EN LITEN FESTIVAL FOR NATUROPPLEVELSER, NYSGJERRIGHET OG EVNTYRLYST

I 1931 ga Helge Ingstad ut sin debutbok Pelsjegerliv. I forbindelse med 90års jubileet inviterer Helges barnebarn Eirik Ingstad til en eksklusiv minifestival med noen av de største navnene i eventyrbransjen – på Brattalid, den gamle stua til Helge Ingstad.

Festivalen vil også streames på det verdensomspennende internettet.

DATO: 3., 9. OG 17. DESEMBER 2021
STED: BRATTALID OG STREAMING PÅ INTERNETTET

BILLETTER TIL BRATTALID: EKSKLUSIVT GJENNOM REVIRS NYHETBREV
Påmelding på forsiden av www.revir.no.

LINKER TIL STREAMING: 

3. DESEMBER – JENS KVERNMO OG EIRIK INGSTAD

9. DESEMBER – STEIN P. AASHEIM OG LIV ARNESEN

17. DESEMBER – BØRGE OUSLAND


3. DESEMBER – JENS KVERNMO OG EIRIK INGSTAD
Jens Kvernmo og Eirik Ingstad starter serien av foredragskvelder med en forestilling som setter Kvernmos Canada-opplevelser i Helge Ingstads fotspor i historisk kontekst.

jens kvernmo9. DESEMBER – STEIN P. AASHEIM OG LIV ARNESEN
Kveld nummer to kommer Stein P. Aasheim for å fortelle historien om det magasinet Klatring kaller ​"En av storveggsklatringens mest banebrytende bestigninger, men også en av de største tragedier i norsk klatrehistorie", Trango-ekspedisjonen i 1984.

TRANGO
Foto fra Trango-ekspedisjonen: Stein P. Aasheim

 

LIV ARNESEN
I tillegg til Stein kommer Liv Arnesen for å snakke om sine turer til Arktis og Antarktis. Dette blir en kveld for historiebøkene. 

liv arnesen17. DESEMBER – BØRGE OUSLAND
Siste festivalkvelden kommer Børge Ousland til Brattalid for å dele opplevelser fra hele sitt ekspedisjonsunivers, og ikke minst den siste turen over Nordpolen med Mike Horn.

BØRGE OUSLAND

BILLETTER GJENNOM NYHETSBREVET
Billetter til kveldene på Brattalid blir distribuert gjennom Revirs nyhetsbrev, dette kan man melde seg på via forsiden til Revir.no


Nærmere info om dagene:

JENS KVERNMO OG EIRIK INGSTAD: PELSJEGERLIV GJENNOM 90 ÅR – JAKTEN PÅ DET STORE VILLMARKSEVENTYRET.

DATO: Fredag 3. Desember 2021
STED: Brattalid
TIDSPUNKT: Foredraget starter presis 19:00.
VARIGHET: ca 1 time 20 minutter.

jens kvernmo

Jens Kvernmo og Eirik Ingstad starter første foredragskveld på Brattalid. Eirik tar oss med på en reise i sin bestefars fotspor, en reise som viser nye sider ved vår kjente oppdager.

Helge Ingstad var i Frankrike og hadde en billett på båt til Afrika. Hvorfor endte han opp som pelsjeger blant Dene-folket i Canada? Etter å ha lest boka Pelsjegerliv, bestemte Jens seg som 15-åring at dette livet skulle han også leve.

I 2015 sa han opp jobben for å leve som villmarking på heltid. Etter flere års forberedelser reiste Jens til Canada for å gjennoppleve pelsjegerlivet som han drømte seg bort i som 15-åring. Det ble et 1 ½ års langt eventyr med jakt, fiske, fangst og urfolk.


STEIN P. AASHEIM: TRANGO – TRIUMF OG TRAGEDIE.
LIV ARNESEN: I MEDVIND OG MOTVIND I ARKTIS OG ANTARKTIS

DATO: Torsdag 9. Desember 2021
STED: Brattalid
TIDSPUNKT: Foredraget starter presis 19:00.
(Publikumsinnslipp mellom 18:20 og 18:50)
VARIGHET: ca 3 timer (to foredrag pluss pause)

TRANGO

STEIN P. AASHEIM: TRANGO – TRIUMF OG TRAGEDIE.

​«En av storveggsklatringens mest banebrytende bestigninger, men også en av de største tragedier i norsk klatrehistorie»
Klatring

«En av de ti største klatreprestasjonene i forrige århundre.»
Climbing Magazine

- Etter å ha gått noen runder med meg selv, har jeg kommet til at dette er anledningen til å fortelle min historie om Trango.

Stein P. Aasheim

trango

Trango-massivet ligger i det nord-østre hjørnet av Pakistan, nær grensene til Kina og India. Østveggen på Great Trango (6286moh) er verdens høyeste klippevegg – et granitt-stup på 1500 meter.

Ingen hadde klatret noe lignende i slike høyder da Hans Chr Doseth, Finn Dæhli, Dag Kolsrud og Stein P. Aasheim la i vei i 1984. 

trango

Proviantmangel gjorde at Kolsrud og Aasheim returnerte etter to tredjedeler av veggen. Hans Chr Doseth og Finn Dæhlie nådde toppen en uke senere. Men triumfen ble vendt til tragedie da de begge omkom på returen.

Men«The Norwegian Route» på Trango står seg som«one of the climbs that made history” (Climbing Magazine).

LIV ARNESEN: I MEDVIND OG MOTVIND I ARKTIS OG ANTARKTIS

liv arnesen

I 1994 laget Arnesen internasjonale overskrifter ved å bli den første kvinne i verden som gikk alene, uten støtte eller forsyninger, til Sydpolen. I 2001, ble hun, sammen med Ann Bancroft, den første kvinnen som krysset Antarktis på ski.


BØRGE AUSLAND: MOT ALLE ODDS - OVER NORDPOLEN I MØRKET

DATO: Fredag 17. Desember 2021
STED: Brattalid
TIDSPUNKT: Foredraget starter presis 19:30
VARIGHET: ca 1 time 20 minutter

I mer enn 30 år har Børge Ousland foretatt banebrytende ekspedisjoner i Arktis og Antarktis – ekspedisjoner som tøyer grensene for det man trodde var mulig.

børge ousland

I 1994 gjorde han historiens første soloekspedisjon til Nordpolen uten etterforsyninger, og han er den første som har krysset Antarktis alene. Sammen med Mike Horn gjennomførte Børge i 2019 en av de mest banebrytende polarekspedisjonene i moderne tid, over Nordpolen i mørket.

28. august seilte Børge og Mike ut fra Nome i Alaska med båten Pangaea. 12. august nådde de iskanten og fortsatte på ski mot Nordpolen. Men turen var på langt nær over, fremdeles gjenstod den vanskeligste delen, mot iskanten nord for Svalbard. Mesteparten av den 1557 km lange turen foregikk med hodelykter, og de to polfarerne fikk raskt kjenne naturens tøffeste sider på kroppen – skruis, farlige råker, kulde og mørke.

børge ousland

Lenge så det ut til at de måtte gi tapt for de ekstreme forholdene, men de ga aldri opp. Takket være god planlegging og rå gjennomføringsevne nådde de endelig båten Lance etter 87 dager på isen. Historien slutter imidlertid ikke her, Lance satt fast i isen og først etter ytterligere tre uker kom de seg løs fra isens jerngrep og kunne seile til Norge.

I dette foredraget deler Børge opplevelser fra hele sitt ekspedisjonsunivers, og ikke minst den siste turen over Nordpolen med Mike Horn.


Også i SISTE FRA MAGASINET

Aften i Reviret: Podkasten Uteliv Live – Roald Amundsens verste år
Aften i Reviret: Podkasten Uteliv Live – Roald Amundsens verste år

I 2024 starter vi opp igjen med «Aften i Reviret», etter en real pause. Vi har fått med oss Randulf Valle, som kommer til å spille inn flere live podkasts på Revir gjennom året som kommer. Første innspilling skjer allerede 25. januar, og flere datoer blir lansert etterhvert.
Les mer
Julegavetips!
Julegavetips!

Det går mot jul i Reviret, og vi halser på for å få julemoroa i havn. Vi håper du tar turen innom for å henge over en (gratis kopp) kaffe, kikke på det fine utvalget vi har og slå av en prat – selv om du (som oss) sikkert begynner å kjenne litt på julestresset.
Les mer
Slip turskøytene hos Revir
Slip turskøytene hos Revir

Vi har hørt ropene fra markas islagte vann. Nå kan vi endelig dele nyheten om at du får slipt turskøytene hos oss i Hegdehaugsveien.
Les mer