HENG MED – MELLOM TRÆRNE

HENG MED – MELLOM TRÆRNE

Det er nesten vanskelig å sove når du må følge med på både stjerneskudd, orrfuglleik og vakre solnedganger. Våren er kanskje den fineste tiden å sove ute i hengekøye. Og her er noen tips fra Revirs mest entusiastiske hengekøyetester, Bodil.

Utvalget hengekøyer er litt begrenset foreløpig, men komfort-kongen Lawson og lettvekteren Heng med er på lager. I fjor var det vanskelig å få tak i nok køyer bl.a fra Lawson, så vi anbefaler å ikke drøye for lenge om du vurderer denne.

TETT PÅ NATUREN
Min første hengekøyenatt ute var på denne tiden av året i Nordmarka for fem år siden. Den natten fikk jeg ikke sove. Ikke fordi det var ubehagelig, men det var så mye stjerner på himmelen at jeg ikke ville lukke øynene. Jeg telte rundt fem stjerneskudd før øyelokkene glapp igjen.

Neste gang jeg sov i hengekøye fikk jeg heller ikke sove. Jeg hang mellom to ensomme trær på en ås som hadde utsikt mot Norefjell på ene siden og Hardangervidda på den andre. Den natten var det også helt stjerneklart. Akkurat da jeg skulle til å sove hørte jeg den herlige lyden av orrfuglleik noen hundre meter fra køya mi. Da de trakk seg tilbake, etter noen timers paradedans nede på myra, startet en to timer lang soloppgang over Norefjell. Jeg sov knapt en time den natta, men var full av begeistring da jeg sto opp. For et eventyr – som jeg hadde gått glipp av om jeg sov inni et telt. 

Du får utvilsomt en større «tett på naturen»-opplevelse ved å sove under åpen himmel på denne måten. Samtidig setter hengekøyeturer mindre avtrykk på naturen – sett at du bruker opphengsstau som er forsiktige med trærne. Du slipper å lete etter en flat teltplass, og kan sove på plasser med fantastisk utsikt.



HVA SKAL DU VELGE?
Singel, dobbel, kompakt, superlett, king size, med og uten tarp, integrert myggnetting, hengekøyer du kan ligge «flatt» i. Det finnes mange varianter å velge mellom, og uten egen erfaring kan det være vanskelig å vite hva man trenger. Skal du bare bruke den til dagstur trenger den ikke å være så bred. Da kan det holde med en liten, kompakt og lett hengekøye.

Hvis du driver med bikepacking eller skal gå langt og ønsker lett sekk, er vekt og størrelse viktig. Står det mellom telt og hengekøye, vil kanskje en med integrert myggnetting og tarp være et naturlig valg.



ENKEL VS DOBBEL
Det finnes mange størrelser på de enkle hengekøyene. Min erfaring er at en bredde på ca. 200 cm er optimalt hvis du skal sove ute på kalde netter og trenger plass til liggeunderlag i hengekøya. Da får du «høye vegger» på siden som vil skjerme for vinden og du slipper at liggeunderlaget «spretter» over kanten når du beveger deg om natten. Også en fordel om du har hund som gjerne vil sove i køya sammen med deg.

En enkel køye vil være lettere og tar mindre plass – ofte lettvektshengekøyer. Det er selvsagt en fordel om du vil redusere vekten i sekken. Et smalere liggeunderlag eller reinskinn kan fint fungere i en smal hengekøye. De er ofte rundt 140 cm i bredden. 

REVIR HENGEKØYE LAWSON HAMMOCK


MYGGNETTING
Noen hengekøyer kommer med integrert myggnetting, andre kan du kjøpe myggnetting til separat. Fordelen med separat myggnetting er å kunne redusere vekt den tiden på året den ikke er nødvendig. Mens integrert myggnetting kan gi en større følelse av å ligge i en «trygg hule» da de ofte kommer med spiler som bygger litt avstand mellom hengekøya og myggnettingen – så noen foretrekker det året rundt.

TARP
Det samme gjelder med tarp. Noen har kanskje en større tarp de bruker til vanlig som også vil gi en større tørr camp rundt hengekøya. Spesielt kjekt om man er flere som vil sove under samme tak. Enkelte tarps som er utviklet for hengekøyer tar mindre plass og veier lite.

HENGEKØYE REVIR

HVORFOR ER DET SÅ KALDT Å SOVE I HENGEKØYE?
Det er lunt og godt hvis du bare vet å pakke deg inn riktig. Det er viktig å isolere godt fra undersiden i hengekøye. Uten liggeunderlag vil du bare ligge på en flatpresset sovepose og dermed ikke ha noe isolasjon under kroppen. Og i forhold til å sove på bakken eller i et telt, har du masse kald luft som sirkulerer under deg hele natta. Derfor er det ekstra viktig med god isolasjon under deg i køya.

På vinteren kan det være lurt å bruke et oppblåsbart liggeunderlag halvfull med luft (så blir den mer medgjørlig å ligge på i køya). Har du et reinskinn i tillegg, får du godt med isolasjon og varme under deg. Om sommeren holder det nok med bare et liggeunderlag.

En god sovepose er vel så viktig, spesielt om vinteren. Ikke undervurder verdien av en god investering på sovepose. Velg heller en som er litt for varm – du kan alltids åpne glidelåsen. Sjekk T-comf og T-lim. T-comf er ofte en indikasjon på hva jenter «tåler», mens T-lim er en indikasjon for menn, som kan tåle litt mer kulde enn oss kvinner.

heng med revir hengekøye
Lettvekteren Heng meder favoritten til den vektbevisste hengeøyeren, den veier 275g og pakker ikke større enn at den går nedi en emaljekopp. Den har Dyneema webbing, solide karabinkroker og en kapasitet på hele 180kg.

TIPS!

  • Bruk varmeflaske i posen. For eksempel en vannflaske ala Mizu-flaskene våre – pakk den inn i en sokk, så holder den på varmen lenger. Eller en god gammeldags varmeflaske. Da får du god hjelp til å varme opp posen.
  • Hodet og ansiktet er mest utsatt når du sover ute i hengekøye. En lang ullhals som du kan trekke oppover ansiktet er kjekt å ha. Og husk lue!
  • Det er viktig å tette rundt halsen så ikke varmen fra soveposen sniker seg ut. Bruk gjerne en ullgenser til å knyte rundt halsen og brett hoveddelen opp bak hodet (som en slags varm pute). Da får du isolert bedre rundt halsen.
  • Ta med en liten pakkpose med de viktigste tingene du trenger. Har du de løst i køya eller soveposen blir det mye å holde styr på. Som for eksempel hodelykt, powerbank, bok, morgensnacks, snytepapir, lommeradio og lignende.
  • Husk å dekke til skoene når du kryper til køys. Kommer det en uventet skur i løpet av natta, og du sover uten tarp, er det greit å vite at skoene ikke står og samler vann. Dytt de inn i hverandre og/eller pakk de inn i en egen pakkpose.
  • Blir du lett sjøsyk i hengekøya, kan det hjelpe å bardunere den fast på én av sidene. Da holder den seg mer stabil.
  • Ikke heng opp køya som en banan – strekk den heller litt ut, så slipper du å ligge med krum rygg hele natta.

Også i SISTE FRA MAGASINET

Aften i Reviret: Podkasten Uteliv Live – Roald Amundsens verste år
Aften i Reviret: Podkasten Uteliv Live – Roald Amundsens verste år

I 2024 starter vi opp igjen med «Aften i Reviret», etter en real pause. Vi har fått med oss Randulf Valle, som kommer til å spille inn flere live podkasts på Revir gjennom året som kommer. Første innspilling skjer allerede 25. januar, og flere datoer blir lansert etterhvert.
Les mer
Julegavetips!
Julegavetips!

Det går mot jul i Reviret, og vi halser på for å få julemoroa i havn. Vi håper du tar turen innom for å henge over en (gratis kopp) kaffe, kikke på det fine utvalget vi har og slå av en prat – selv om du (som oss) sikkert begynner å kjenne litt på julestresset.
Les mer
Slip turskøytene hos Revir
Slip turskøytene hos Revir

Vi har hørt ropene fra markas islagte vann. Nå kan vi endelig dele nyheten om at du får slipt turskøytene hos oss i Hegdehaugsveien.
Les mer