Gratis frakt på ordre over 1000,-

Gratis frakt på ordre over 1000,-

HELGE INGSTAD - FOR DET ER BLANT MENNESKER AT ENSOMHET BLIR TIL

Mars 05, 2018 5 Kommentarer

HELGE INGSTAD - FOR DET ER BLANT MENNESKER AT ENSOMHET BLIR TIL

17. mars åpner Revir Oslo fotoutstillingen "Helge Ingstad - For det er blant mennesker at ensomhet blir til". En unik samling fotografier fra Helge Ingstads rikholdige arkiv, der flere aldri har blitt utstilt tidligere. 

"Her er min kano, mine garn, min børse og mine hunder. Skogene og vannene står til  min rådighet. Jeg sitter i skjorteermene foran teltet og føler meg som en millionær.", - Helge Ingstad

FOTOUTSTILLING:
HELGE INGSTAD - FOR DET ER BLANT MENNESKER AT ENSOMHET BLIR TIL
STED: REVIR OSLO  (FOLKETEATERPASSASJEN/STORGATA 21-23)
DATO: 17. MARS 2018 - 30. APRIL (Åpningstidene følger butikkens åpningstid).

Følg Revir på Facebook og Instagram:
@RevirOslo
#reviroslo
#mittrevir

Følg arrangementet på Facebook

Kompromissløs søken etter frihet
Helge Ingstad ble født på 1800-tallets siste dag, hans eventyrlige liv strakk seg over tre århundrer. Et rikt liv drevet av nysgjerrighet, forskertrang og en kompromissløs søken etter frihet. Allerede fra han var søtten tilbrakte han hele somre på Hardangervidda med telt og fiskestang, men det var i 1926 det store oppbruddet kom. Han solgte sin suksessrike advokatpraksis i Levanger og stakk, ad omveier, til Canada. Fem år senere ble bestselgeren "Pelsjegerliv blandt Nord-Kanadas Indianere" utgitt.

“De er en mesterlig iaktaker og skildrer, og alt underbygger De med viden”, var attesten fra Knut Hamsun.

HELGE INGSTAD I CAMP

Grønland, Svalbard, New Mexico og Alaska
I årene etter Pelsjegerliv var han sysselmann både på Grønland og på Svalbard (Øst for den store bre - 1935). Han dro til New Mexico og Sierra Madre-fjellene for å undersøke slektskapet mellom Apacheindianerne og Indianere han hadde levd med i pelsjegerperioden i Kanada (Apache-indianerne. Jakten på den tapte stamme - 1939). I 1949 dro han til Alaskas Brooks Range og tilbrakte en vinter med Nunamiuteskimoene (Nunamiut - blant Alaskas innlands-eskimoer - 1951).

HELGE INGSTAD GRØNLAND

Vikinger til Vinland
Allerede på midten av 30-tallet begynte han å interessere seg for norrøn historie, og utover femtitallet skjøt denne interessen fart. I 1952 foretok han en reise langs Vest-Grønlands kyster for å undersøke restene av de norrøne bosetningene. Det var her Leiv Eiriksson seilte fra da han dro til Vinland rundt år 1000, ifølge de gamle sagaene .

I 1960 fant han og kona, arkeologen Anne-Stine Ingstad, det som etter åtte år med utgravinger skulle vise seg å være en norrøn boplass på New-Foundland. Verdenshistorien måtte skrives om. Vikinger oppdaget det amerikanske kontinent 500 år før Columbus. Boplassen som Helge og Anne-Stine gravde ut er oppført på UNESCOS liste over verdens kulturarv.

Fotografen Ingstad - en formidler
Som fotograf var ikke Ingstad først og fremst en teknisk virtuos, men han bar alltid kameraet med seg, og hadde et skarpt øye for omgivelsene. Noe som resulterte i en rekke unike blinkskudd. Den samme kunnskapsrike iaktakeren og skildreren som Hamsun så i tekstene skinner også gjennom i fotografiene. Bildene spenner fra humoristiske selfies og uforpliktende snapshots fra hverdagen i leiren til episke scener fra spektakulær natur og innsiktsfulle portretter av mennesker han åpenbart møtte med både respekt og beundring. Han var en dyktig formidler.

Helge Ingstad - en inspirator
… Vi lar oss også inspirere av Nansen og Amundsen. Men det er én stor forskjell. Det er fortsatt mange som pakker kanoen for å leve som Helge Ingstad. Men det er ingen som pakker sleden for å leve som Fridtjof Nansen eller Roald Amundsen. Våre to største polarhelter inspirerer til å mestre og våge, bryte grenser, sette rekorder og kjempe mot naturkreftene. Helge Ingstad inspirerer til å være i naturen.», - Stein P. Aasheim

Det er nettopp denne inspirasjonen om å bare være i naturen som har gjort at Helge Ingstad har truffet oss på Revir så sterkt. Ikke jaget etter prestasjoner, streben etter rekorder, kampen om å være raskest, først, størst eller best. Bare det å være tilstede i øyeblikket, ta det inn over seg og nyte det.

helge ingstad jakt

 

 

5 svar

Annika Bengtsson
Annika Bengtsson

Mars 17, 2018

Hei! Kommer til Oslo i mai. Er utsillingen igjen i mai?

Dag Broch
Dag Broch

Mars 08, 2018

“Over gjerdet til din neste, kan så meget synes vel. Andres koner er de beste, til du får dem selv” Helge Ingstad

Har dere et eksemplar av diktboken hans å selge meg? Jeg kommer innom i begynnelsen av april

Sigrid Rohde
Sigrid Rohde

Mars 07, 2018

Takk for"gaven" i form av utdrag i teksten.Forankrer enda mer av opplevelsen i 5 dager i Dividalen forrige uke.

Halldis Sagmo
Halldis Sagmo

Mars 07, 2018

Tusen takk for den gode formidlingen…… Alle trenger vi vel et sted i naturen der en kan samle krefter. Husker min morfar fra Levnager fortalte mye om denne spennende og kloke mannen som han hadde kontakt med da han bodde på Levanger.

Ellen Marie Ingulfsvann
Ellen Marie Ingulfsvann

Mars 07, 2018

Vi kan alle leve våre egne eventyr-a la Ingstad. Kjenn på å være her og nå, her og nå. Jeg har min egen “Ingstad’s plass” hvor jeg doper meg på stillhet og ro.

Legg igjen en kommentar


Også i SISTE FRA MAGASINET

Helge Ingstad - Ingen nordmann har initiert mer eventyrlyst
Helge Ingstad - Ingen nordmann har initiert mer eventyrlyst

Mars 16, 2018

Det er blitt sagt at Helge Ingstad traff ”tidsånden” med Pelsjegerliv. Det er mulig det. Men ”tidsånd” lyder mer som et lettvint begrep å lene seg på enn en virkelig forklaring, skriver Stein P. Aasheim i denne artikkelen om Helge Ingstad.

Vis hele artikkelen →

LARS OG LARS - SYKE FISKER OG RARE FILMKLIPP
LARS OG LARS - SYKE FISKER OG RARE FILMKLIPP

Mars 15, 2018

Torsdag 22. mars kommer markafisker og en av norges fremste professorer på parasitter og fiskesykdommer på besøk i Reviret. Det blir også en minikavalkade av Lars og Lars klipp samt Bård & Lars klipp som aldri er blitt publisert.

Vis hele artikkelen →

Å AUGE - TREHYTTA I TESSUNGDALEN
Å AUGE - TREHYTTA I TESSUNGDALEN

Mars 01, 2018

Isaac Manning driver ikke bare med puddersurfing, han har også gang på et av landets mest unike overnattingstilbud, Å Camp og trehytta Å Auge i Tessungdalen ved foten av Hardangervidda.

Vis hele artikkelen →