Fri frakt på kjøp over 1500,-

Sending samme dag ved kjøp før kl 12

3 min lesetid

Revir og Kjernekraft inviterer til en upretensiøs yoga-session for nybegynnere med fokus på kroppene til småstive turfolk, aldrende syklister, fiskere med vonde kastearmer og snowboardere med ødelagte knær. Instruktør er Mats Onsum, som har solid erfaring og et bredt spekter å spille på for en helhetlig yoga-opplevelse. Vi regner med å trenge hele spekteret.

Dato: Torsdag 31. oktober 2019
Tidspunkt: 19.00 
Sted: Kjernekraft i Folketeaterpassasjen.
Pris: 350,-

BILLETTER

Følg arrangementet på 
FACEBOOK

Ukjente omgivelser - et mål i seg selv
Vi kjenner etterhvert våre omgivelser, enten de er asfaltjungelen, høyfjellet, eller de dype skoger. Vi beveger oss rundt i dem, manøvrerer våre kropper gjennom dem og håndterer de ulike utfordringer de utsetter oss for på vei til våre respektive mål. Noen ganger setter vi oss selv i ukjente omgivelser, og påtar oss nye oppgaver for å nå nye mål.

På let etter en bra måte å beskrive en slik ny oppgave snublet vi over et interessant begrep, autotelisk. Det kommer av ordene auto og telos (mål) og betyr noe slikt som «mål i seg selv». Den rene leken er for eksempel en autotelisk aktivitet. Kunst for kunstens skyld, kan man si.

roen i fjelletKroppsbevissthet, tilstedeværelse og kontakt med egen pust er noen av stikkordene for Revir og Kjernekrafts yoga-session. Her representert ved Bodil Gilje langt til fjells.


Kan vi finne flytsonen i en travel hverdag
Dette ga mening, ikke ulikt slik Helge Ingstad beskriver det å sitte foran teltåpningen i skjorteermet og ha skogene og vannene til sin rådighet, og føle seg som en millionær gjennom å bare være. Ikke nødvendigvis strekke seg etter mål, prøve å oppnå suksess, vinne, lykkes - men bare la øyeblikket være et mål i seg selv. Veien er målet, sier en klisjé. Prosessen er viktigere enn resultatet er en annen. Og kanskje har vi bare snublet over en, for oss, ny måte å beskrive noe allerede velkjent. Vi vet ikke, men i vår hverdagslige streben etter våre ulike mål glemmer vi ofte å bare være tilstede i øyeblikket, uansett hvor jævla klisjé det høres ut som.

Denne harmonien og roen finner vi gjerne ved et leirbål, foran en sublim utsikt, gjennom kikkertsiktet, i det fiskestanga flexer av vekten av en rugg, i en puddersving på snowboard - vi kaller det gjerne flytsonen - de øyeblikkene da nuet blir altoppslukende og all støyen rundt forsvinner. Denne følelsen jager vi etter, men er den mulig å fremkalle etter arbeidstid på torsdagskvelden midt i byen? Det er ikke godt å si, men vi gjør et forsøk.

Kroppsbevissthet, tilstedeværelse og kontakt med egen pust er noen av stikkordene for Revir og Kjernekrafts yoga-session. Vi finner det vanligvis på tur, med fiskestang, snowboard, sykkel. Kan det gjenskapes i en travel hverdag. Foto: Einar Pfeiffer


Nye naboer, nye perspektiver
Et morellsteinspytt ovenfor Revir i Folketeaterpassasjen flyttet det i vinter inn en interessant gjeng. Kjernekraft yoga og pilates er et nyopprettet studio drevet av entusiastiske og kompetente folk som driver med noe vi i utgangspunktet har liten kjennskap til. Det var med en viss skepsis vi møtte våre nye naboer, slik man gjerne møter framandfolk med andre tradisjoner og skikker. Hvem var disse gåtefulle folkene med komfortable klær og en indre ro i blikket.

Etter noen kopper med kaffe var det gode naboskapet etablert, likhetene mellom oss var åpenbart større enn ulikhetene, praten satt løst og vi var enige om at vi måtte finne på noe moro sammen.

Hva var vel da mer naturlig enn å invitere med oss våre Revirvenner på yoga-sessions hos Kjernekraft, litt som når muslimer inviterer skeptiske nordmenn på te.

En upretensiøs session
Vi drar derfor i gang en upretensiøs yoga-session for nybegynnere der instruktør Mats kommer til å ha fokus på kroppene til småstive turfolk, aldrende syklister og snowboardere med ødelagte knær. Som vel er en slags beskrivelse av Revirs kjernekraft.


Foto: Anne-Sylvi Bonnet

Mats Onsum ble introdusert til yoga i 2011, en treningsform og vitenskap der hele mennesket er tatt i betraktning, og etter bare et par timer ble det klart at dette var noe han ville dedikere seg til. I 2014 gjennomførte han sin første 200-timers yogalærerutdanning. Mats har også fullført 50 timer Yin Yoga TT, og 200 timer Yogic Arts TT de siste par årene, og har med andre ord et bredt spekter av kunnskap å dele.


Som lærer ønsker han å hjelpe mennesker med å utforske sitt eget vesen gjennom yoga. Å oppnå økt kroppsbevissthet, tilstedeværelse og kontakt med egen pust, og på den måten skape et solid fundament for utforsking av kropp, sinn og følelser - og koblingen mellom disse.

Vi ser hvor dette bærer
Vi drar i gang dette prosjektet med senkede skuldre, moderate forventninger og et utrolig godt introduksjonstilbud for Revirvenner som blir med på leken. Så ser vi om det bærer videre inn i yogaens mystiske verden.