Gratis frakt på ordre over 1000,-

Gratis frakt på ordre over 1000,-

DMOS - STEALTH SHOVEL

Februar 13, 2017

DMOS - STEALTH SHOVEL

Jackson Hole-gjengen DMOS Collective Inc. har utviklet The Stealth Shovel, et beist av en grooming-spade for hoppbygging som du lett får med deg i dagstursekken. 

 

EXTREEME - TAKE IT TO THE MAX
Det har kontinuerlig foregått diskusjoner, i hvert fall i mine kretser, om hvilke fellesbegreper man skal benytte om «nye» idretter som snowboard, skateboard, friskiing, kiting, surf, bmx og så videre. Det belastede nittitallsbegrepet extreme sports er det ytterst få som fortsatt benytter. Ikke engang X Games, hvor X´en jo er en forkortelse for EXTREEEME, bruker dette om sine idretter. Hva EkstremsportVeko på Voss gjør vet jeg ikke, men begrepet føles mildt sagt en smule datert. 

ESTETIKK, ACTIONSPORTENS TREDJE FREMSTE KARAKTERTREKK
De fleste bruker action-sport som en paraplybetegnelse, noe som er til å leve med, men det underkommuniserer aktivitetenes tredje fremste karaktertrekk, estetikken.

Estetikkens viktighet i actionsport er av større betydning enn både risiko og teknisk vanskelighetsgrad. Risikoaspektet gir kanskje flere YouTube-klikk, og man vinner ikke X-Games med stilpoeng alene, men for dem som virkelig bryr seg om «sportene» ligger de magiske øyeblikkene i det estetiske uttrykket. Og det er den individuelle, karakteristiske stilen som sikrer en utøvers karriere utover de få årene man kan hevde seg i konkurransesirkuset.TYNGDEKRAFTSUTFORDRENDE SKULPTURER
Actionsportenes estetikk strekker seg fra et stilfult utført triks ned til plassering av sponsorstickers på brettet. Et viktig aspekt av aktivitetenes estetikk er omgivelsene. Ikke bare bølgene, fjellene og arkitekturen, men også de menneskeskapte elementene som er bygget for formålet. Hoppene, rampene, railsene, enten de er i parken, i byen eller i fjellet. Som skulpturer, ruvende i landskapet eller en diskret plassert «cheese wedge», står de formet i tre, betong eller snø, og bærer løfter om spektakulær, tyngdekraftsutfordrende kroppsbeherskelse.

STRENG SPORDISIPLIN
Bygges elementene i snø holde det ikke med en perfekt flate for kjøreren, også sidene skal være «finpusset og skinnende», og omgivelsene minimalt forstyrret av fotspor. Streng spordisiplin råder altså. For parkshapere i skianleggene finnes det en rekke ulike verktøy for finpussing av hoppkanter, men om man skal ut i fjellet eller ragge rundt i byen er de sjelden like praktiske.

DMOS COLLECTIVE INC, JACKSON HOLE
Med en idé om et enkelt verktøy for hoppbygging i fjellet etablerte Susan Pieper i 2015 DMOS i legendariske Jackson Hole. Og med en Kickstarter-kampanje og hjelp fra en annen Jackson Hole-local, Travis Rice, er de nå i gang med produksjonen av The Stealth Shovel og andre relaterte produkter.

THE STEALTH SHOVEL
The Stealth Shovel er konstruert utifra idéen om at hoppbygging handler om funksjonalitet, men også om kreativitet og estetikk. Det er et verktøy designet for den tunge jobben det er å flytte, forme og finpusse snø. Samtidig skal den være sammenleggbar til en størrelse som kan slenges i sekken. I utslått form er spaden 142cm lang og det taggete spadebladet er 46cm bredt. Sammenlagt er den 46cm x 23cm x 6cm og passer nedi, eller utenpå de fleste dagstursekker. Og har du den liggende i bilen kan den være akkurat det du trenger om du kjører deg fast, eller må over en brøytekant på Grünerløkka. 

ACTIONSPORTENES ALLER MEST FREMTREDENDE TREKK
Så lurer kanskje noen på hva som er actionsportenes mest fremtredende trekk, om dette verken er risiko, vanskelighetsgrad eller estetikk?

Ha det moro og henge med venner, naturligvis.

Legg igjen en kommentar


Også i SISTE FRA MAGASINET

UTTYNNINGSFISKE - NOEN HENSIKT?
UTTYNNINGSFISKE - NOEN HENSIKT?

Februar 14, 2018

Røye og sik danner ofte overtallige bestander og har de siste 100 årene ødelagt flotte fiskevann etter at artene i sin tid ble satt ut i fiskekultiveringens tjeneste. Ny aften med Lars Nilssen i Reviret.

Vis hele artikkelen →

FILMPREMIERE: ATTUNGA - A HIGHER PLACE
FILMPREMIERE: ATTUNGA - A HIGHER PLACE

Februar 05, 2018

Filmpremiere på Revir: ATTUNGA - A Higher Place. Den ufiltrerte sagaen om tre unike norske snowboardere. Terje Haakonsen, Torgeir Bergrem og Marcus Kleveland, på vei mot et slags felles, høyere mål. 

Vis hele artikkelen →

REVIR - EN LITEN PRESENTASJON
REVIR - EN LITEN PRESENTASJON

Januar 24, 2018

I høst var Rune Hagerup innom sjappa og filmet litt stemningsbilder. Det ble det jaggu en trivelig liten videosnutt av.

Vis hele artikkelen →