TELTSESONG - INTRO

TELTSESONG - INTRO

Revir-teamet har opparbeidet seg en ganske utstrakt erfaring på teltbruk, og slipper nå en serie artikler der vi går gjennom våre favoritter. Først ut tar Bodil Gilje for seg litt generelt om hva du bør tenke på ved teltkjøp.

 

HELGE INGSTAD TELTLIV

«Her er min kano, mine garn, min børse og mine hunder. Skogene og vannene står til min rådighet. Jeg sitter i skjorteermene foran teltet og føler meg som en millionær.»

Helge Ingstad

 

TELT - ET OMFATTENDE FAGOMRÅDE
Et telt er i utgangspunktet en konstruksjon som skal beskytte mot innsyn eller været og ble opprinnelig brukt som bolig for jegere og nomadefolk. I dag forbindes det kanskje mest med friluftsliv og camping, og utvalget av teltformer og materialer er enormt: tunneltelt, oppblåsbare telt, pop-up-telt, tilhenger-telt og telt til taket på bilen.

Dagens telt kan ofte settes opp ekstremt raskt og lages av lette og motstandsdyktige materialer – du har både superlight, ultralight, hyperlight og sikkert supertunge og hypertunge om du vil. Men uansett hvor mye utvikling og forbedring som har skjedd på teltfronten er det tross alt viktigst at de holder oss varme og tørre når vi er ute i naturen. 

MSR CARBON REFLEX
John Harald har vært på sykkeltur med det ultralette MSR Carbon Reflex


OPPARBEIDET ERFARING
Jeg har mine første teltminner som barn, i hagen bak huset. Tunnelteltet var blått og duken av bomull. Hvis vi tok på duken fra innsiden, ville fuktigheten trekke igjennom stoffet og dryppe deg i ansiktet resten av natta, og soveposen ble våt. Nå, de siste årene, har jeg en litt annen erfaring og har gjort meg opp noen meninger ut ifra de mange teltopplevelsene jeg har hatt de siste årene. I Nordmarka, i Lofoten, på Hardangervidda, langs fjorder og fjell på Vestlandet. Både sommer og vinter, i all slags vær.

REVIR HEGN TARPRevirs egen Hegn Tarp er praktisk både som alternativ til telt, eller som halvtak over teltåpningen.

KARTLEGG DINE TELTBEHOV
Siden vi ser på oss selv som en relativt kompetent og erfaren gjeng her på Revir tenkte vi å dele noen tips med deg som kanskje vurderer å skaffe deg et telt. Generelt er det jo en del ting du bør tenke på. Skal du bruke teltet året rundt, eller kun om sommeren? Hvor mange personer bør det være plass til? Hvis du skal bruke teltet mye alene er det kanskje en fordel om det er enkelt å sette opp. Hvor mye betyr vekt opp mot innvendig volum og komfort? Ferdes du oftest i høyfjell, skog eller lavland? I høyfjellet krever det svært vindstabile telt i forhold til i lavlandet. Skal du lage mat i teltet? Da bør du kanskje vurdere et telt med romslig fortelt og god lufting. Camper du mye på svaberg og annet underlag hvor plugging ikke er mulig? Da er antakelig et selvstående kuppeltelt midt i blinken for deg. Et kuppeltelt har kryssende stenger, er selvstående og tåler mye sidevind.

heimplanet maverick
Vi har brukt Heimplanet Mavericks som basecamp på arrangement

STØRRELSE PÅ TELTET
Om sommeren, når du ofte oppholder deg mest utendørs, har kanskje ikke størrelsen på teltet så mye å si. Men på vinterstid kan det være lurt å gå opp en størrelse da du ofte trenger mer plass til utstyr, klær, større sovepose og liggeunderlag. Et telt med god innvendig høyde gir god komfort, men det vil også gi teltet høyere vekt. Samtidig vil et høyt telt være mer utsatt for vind og det vil ta lenger tid å varme opp teltet.

Her må egne komfortkrav vurderes opp mot hvor mye vekt du er villig til å bære med deg. Skal teltet slås opp fem meter fra bilen er det klart man kan slå seg løs med både høyde og vekt.

helsport bodil
Bodil er veldig begeistret for teltene fra Helsport


FORTELT/BAGASJEROM/INNGANGER
Her fins det mange muligheter. Du kan ha to innganger (eventuelt én inngang og et bagasjerom). Er dere flere som skal bruke teltet kan det være kjekt med to innganger, så slipper man å klatre over hverandre og kan ha hver sin plass til bagasje. Om vinteren kan du risikere å bli værfast og tvunget til å lage all maten inni teltet. Da kan et stort fortelt til både bagasje og matlaging være en fordel.

VEKT
Vekt er avgjørende for hvor mye du er villig til å bære med deg. Du får lette, fine telt til under 1 kg, men det egner seg kanskje ikke til vinterbruk og kan gå på bekostning av komfort, innvendig volum og sikkerhet. Om vinteren går du kanskje med pulk og kan fint dra med deg et telt på 3-5 kg som vil stå støtt i vind og snøvær. Og man kan få svært mye ekstra komfort ved å velge et telt som veier noen få hundre gram mer.

helsport vintertelt
Matlaging og solbading i den romslige teltåpningen til Helsport-teltet

VINTERTELT
Vintertelt har ofte stormklaffer på 20-25 cm bredde langs bakken som brukes til å legge stein eller snø på for å holde teltet ekstra godt på plass i vind og dårlig vær. Dette kan være spesielt viktig å ha på vidda og høyfjellet eller lengre turer hvor vinden er spesielt sterk. Det er fullt mulig å kjøpe et tre-sesongers-telt for så å få sydd på stormklaffer, sterkere barduner og lignende ettersom behovet utvikler seg. Service-avdelingen til Helsport er rause med tilpasninger og reparasjoner på eksisterende telt.

ronja msrRonja koser seg uten teltduk i lettvekteren MSR Carbon Reflex. Når myggen regjerer er dette måten å oppleve sommernettene.

TELTUTVALGET PÅ REVIR
På Revir har vi hatt fokus på noen få merker over lang tid. Teltutvalget fra Helsport, MSR og Heimplanet dekker de fleste behovene vi har funnet inntil videre. Teltene fra disse leverandørene som vi selv har testet grundig (og selvsagt selger her i butikken), er Helsport Lofoten Pro Camp 3, Helsport Reinsfjell Superlight 2 og 3, MSR Carbon Reflex 1 og 3 samt alle teltene til Heimplanet. Har du andre teltbehov er det bare å ta kontakt. 

 

HELSPORT

LES VÅR SAK OM VÅRE HELSPORT-FAVORITTER
Helsport Reinsfjell Superlight er et allsidig og lett kuppeltelt med to innganger (og to bagasjerom). Stengene har bøyde segmenter som gjør veggene brattere – som igjen gir litt bedre komfort og større plass i teltet. Innerteltet kan åpnes helt på begge sider og er delvis laget med myggnetting, som gjør at du fint kan sitte i telet og nyte utsikten midt i juli mens knotten herjer vilt utenfor.

 

MSRGEAR

LES VÅR SAK OM LETTVEKTEREN CARBON REFLEX FRA MSR
Carbon Reflex er et ekstremt lett kuppeltelt som er latterlig enkelt å sette opp. Det kommer med to superlette karbonstenger – en lang og en kort. Sleng duken på bakken, fest de fire hjørnene, klips på den lange stangen og tre inn den korte på toppen. Vipps er innerteltet oppe.

 

HEIMPLANET

LES VÅR PRESENTASJON AV HEIMPLANET
Etter en lang testrunde har den innledende skepsisen mot Heimplanets oppblåsbare telt blitt byttet ut med en entusiasme som bikker mot nyfrelsthet. Oppslått telt på 29 sekunder (se video) når du er sulten, sliten og trøtt etter en lang tur er vanvittig rått. Såpass må det være lov å si.

 

SJEKK UT HELE TELTUTVALGET VÅRT HER

 


Også i SISTE FRA MAGASINET

Aften i Reviret: Podkasten Uteliv Live – Roald Amundsens verste år
Aften i Reviret: Podkasten Uteliv Live – Roald Amundsens verste år

I 2024 starter vi opp igjen med «Aften i Reviret», etter en real pause. Vi har fått med oss Randulf Valle, som kommer til å spille inn flere live podkasts på Revir gjennom året som kommer. Første innspilling skjer allerede 25. januar, og flere datoer blir lansert etterhvert.
Les mer
Julegavetips!
Julegavetips!

Det går mot jul i Reviret, og vi halser på for å få julemoroa i havn. Vi håper du tar turen innom for å henge over en (gratis kopp) kaffe, kikke på det fine utvalget vi har og slå av en prat – selv om du (som oss) sikkert begynner å kjenne litt på julestresset.
Les mer
Slip turskøytene hos Revir
Slip turskøytene hos Revir

Vi har hørt ropene fra markas islagte vann. Nå kan vi endelig dele nyheten om at du får slipt turskøytene hos oss i Hegdehaugsveien.
Les mer