BUTIKKEN I STORGATA ER STENGT F.O.M. 1. JUNI, MEN VI ÅPNER NY BUTIKK I HEGDEHAUGSVEIEN 1. SEPTEMBER. STAY TUNED!

0

Handlekurven er tom

av Bodil Dorothea Gilje 06 april, 2020

Bodil Gilje har utstrakt telterfaring etter flere år som ivrig turentusiast sommer som vinter. Hun har her tatt for seg to av sine favoritter fra Helsport, kuppelteltet Reinsfjell Superlight og Lofoten Pro Camp.

Jeg har mine første teltminner som barn, i hagen bak huset. Tunnelteltet var blått og duken av bomull. Hvis vi tok på duken fra innsiden, ville fuktigheten trekke igjennom stoffet og dryppe deg i ansiktet resten av natta, og soveposen ble våt.

helsport reinsfjell

Nå, de siste årene, har jeg en litt annen erfaring og har gjort meg opp noen meninger ut ifra de mange teltopplevelsene jeg har hatt de siste årene. I Nordmarka, i Lofoten, på Hardangervidda, langs fjorder og fjell på Vestlandet. Både sommer og vinter, i all slags vær. Etter flere års bruk har jeg funnet noen favoritter, og to av disse er fra den tradisjonsrike norske produsenten Helsport.

BANEBRYTENDE TUR- OG EKSPEDISJONSUTSTYR SIDEN 1951
I 1951 etablerer Arild Helliksen familieselskapet Helliksen Sport, og i 1954 er de i gang med utvikling av egne soveposer. Fra 1957 er de i gang med teltproduksjon også.

Frem til midten av sekstitallet er de mest kjente for campingutstyr, men i 64 kommer de i kontakt med Arne Næss senior, noe som markerer starten på en total omlegging av produktutvalget fra camping til ekspedisjon og fjellklatring. Lettvektstelt, soveposer og ekspedisjonsklær ble fokuset fremover, og i 1970 ble verdens første tunneltelt testet på ekspedisjon i Himalaya. I 1974 ble navnet endret fra Helliksen Sport til Helsport AS.

Fremover til disse dager har Helsport vært banebrytende og innovative innenfor både ekspedisjons- og turutstyr. Og siden 1986 har samarbeidet med Børge Ousland vært sentralt for Helsport. I 2011 satte de ny standard for lettvektstelt med testvinneren Ringstind Superlight, som er ett av teltene vi har testet og beskrevet her.

HELSPORT - REINSFJELL SUPERLIGHT
Helsport Reinsfjell Superlight er et allsidig og lett kuppeltelt med to innganger (og to bagasjerom). Stengene har bøyde segmenter som gjør veggene brattere – som igjen gir litt bedre komfort og større plass i teltet. Innerteltet kan åpnes helt på begge sider og er delvis laget med myggnetting, som gjør at du fint kan sitte i telet og nyte utsikten midt i juli mens knotten herjer vilt utenfor. På varme sommerdager, når du våkner av at morgensola har varmet opp teltet til 45 plussgrader, er det bare å åpne døra på begge sider og kjenne at luften strømmer igjennom teltet (og sove videre).

helsport reinsfjell superlight

Noe av det jeg liker aller best med Helsport sine telt – som mange kanskje ikke tenker over (og som forøvrig ikke er så viktig i det store og det hele sikkerhets-perspektivet når man er på telttur) – er fargen på innerteltet. Innerteltet har en dus, kremgul farge som gir et rolig og fint lys, både når sola står på og på mørke vinterkvelder. Jeg har testet andre telt som har en mye sterkere (gjerne kanarigult) eller helt mørk farge på innerteltet. Mange teltentusiaster vil kanskje si at dette er uvesentlig, men for min del – som er mørkredd og generelt litt nervøs alene på tur – har lyset i innerteltet hatt mye å si for min trivsel.

Reinsfjell Superlight er det perfekte teltet hvis du ikke har tenkt å bruke det midtvinters på vidda i ekstreme værforhold. Eller om du ikke er avhengig av et stort fortelt. Når det er sagt har jeg hatt et par turer i skremmende sterk vind, og har sett at Reinsfjell Superlight står vindstøtt i 32 m/s vindkast også, så lenge det er bardunert riktig og skikkelig. Det er et supert og lett telt med ekstremt god lufting på varme sommerdager. Et smart telt for to personer som vil ha hver sin inngang og bagasjeplass. Et supert valg om du vil telte på svaberg på Vestlandet hvor det er ekstra praktisk med et selvstående telt, eller om du vil gjemme deg bort i Femundsmarka og ønsker et telt som er enkelt å sette opp alene. Og ikke minst – for oss mørkredde som liker trivsel – et koselig telt med deilig og lys innerduk.

Spesifikasjoner:
Type telt: kuppeltelt
Vekt 2-mannstelt: 2,25 kg inkl. plugger

HELSPORT - LOFOTEN PRO CAMP
Helsport Lofoten Pro Camp er det tunnelteltet, etter min mening, som har best kombinasjon av vekt, volum og smarte løsninger. Og det beste, i forhold til mange andre tunneltelt, er panoramaløsningen i forteltet. Forteltet kan åpnes helt i ene enden, som betyr fantastisk utsikt og lufting, selv om det er dårlig vær. Med denne løsningen blir forteltet omtrent som en liten gapahuk.

helsport lofoten

Som et alternativ til Helsport Reinsfjell – et kuppeltelt med to innganger – er Lofoten Pro Camp bedre egnet til vinterbruk med et stort fortelt som kan brukes til matlaging og oppbevaring av bagasje, som det ofte er mer av på vinteren. I tillegg er det mer vindstabilt, så sant du setter opp teltet i riktig retning.

Lofoten Pro Camp er mitt førstevalg når vi er to personer og en (stor) hund på tur, sommer som vinter. Ulempen med et tunneltelt er at det ikke er selvstående. Det er avgjørende at du får bardunert fast teltet i begge ender, slik at det står oppreist. På områder med mye svaberg og fjell kan dette være utfordrende. Skal du bare ha ett allround-telt, som fungerer bra hele året, ville jeg anbefalt Lofoten Pro Camp.

Spesifikasjoner:
Type telt: tunneltelt
Vekt 2-mannstelt: 3,10 kg inkl. plugger