STIAN MED SEKKEN

STIAN MED SEKKEN

Stian Aadland – Revirvenn, og best kjent som @stian.med.sekken, er polarguide, fotograf og deltidseventyrer. Når han ikke utforsker ensomme fjell på Svalbard eller danser med pingviner i Antarktis bor han stort sett i teltet sitt for å være nærmest mulig naturen. Sånt liker jo vi.

«Stian med sekken» var et norsk musikalsk barneprogram fra tidlig 70-tallet, som handlet om gutten Stian som reiste rundt i verden med eventyrbrillene sine og samlet sanger fra forskjellige land i en sekk. Stian Aadland er ikke så annerledes. For Stian handler eventyrene om lek, nysgjerrighet og jakten på gyldne øyeblikk.

Fredag 10. februar, på Ingstadfestivalen, skal Stian dele den sterke historien om hvordan han har funnet styrke i naturen til å behandle sorgen etter tapet av nære venner i to skredulykker.

KJØP STREAMINGBILLETTER HER

Alle foto: Stian Aadland

Vi har lyst til å bli litt bedre kjent med Stian i forkant av Ingstadfestivalen, og har stilt han ti kjappe spørsmål:

1. Har naturen alltid vært et eventyr for deg?
– Helt klart. Men i ulike faser. Som barn var jeg stort sett ute på eventyr med en vanvittig fantasi, et klassisk utebarn. I ungdomstiden forandret det seg litt for da handlet naturen og eventyret utelukkende om snowboard. Det ble mange år der naturen kun var en arena for å kjøre brett, bygge hopp, cruise pudder osv. Nå i senere år er jeg mer tilbake i en barnlig tilnærming der hver eneste tur er et eventyr i seg selv.2. Når kjøpte du ditt første telt?
– Våren 2011.

3. Var første natt ute som forventet?
– Langt ifra. Første natten var direkte skummel. Jeg hørte lyder over alt, var redd for å bli våt, ble kald og sov nesten ingenting. Det var en veldig tydelig følelse av at «jeg har ikke peiling på hva jeg driver med».

4. Hvor fort ble du hekta på utesoving?
– Det ble som en gradvis tilvenning over tid. Jeg var stort sett alene i fjellet så jeg brukte mye tid på å finne roen i omgivelsene, og ikke minst roen i meg selv.5. Hva er det du oppnår med å tilbringe så mye tid ute i det fri?
– Et gigantisk spørsmål som jeg sikkert må skrive minst en bok for å svare på. Men litt kort og enkelt så oppnår jeg en form for tilstedeværelse i eget liv og eget sinn som jeg ikke finner noen andre steder.6. Hvis du MÅ velge: Svalbard, Antarktis eller Jan Mayen?
– Det er et vanskelig valg, men det må nok bli Jan Mayen. Jeg har vært heldig å få besøke mye ville steder, men Jan Mayen stiller i sin egen klasse. En øy det nesten er umulig å komme til. Veldig stolt av at denne unike plassen har vært mitt hjem i et helt år.7. Hva er det rareste eller mest unyttige du pakker med deg på tur?
– Jeg er en klassisk «tungvektspakker» så det er nesten ingen grenser for hva jeg drasser med meg på tur. Spesielt når det kommer til fotoutstyr så har jeg helt tullete mye med meg. For eksempel et to kilo tungt objektiv som nesten aldri blir brukt. Det rareste er vel muligens at i tillegg til fjellstøvler og crocs så har jeg med meg et eget par hoppesko. Dette er riktig nok helt vanlige joggesko, men de brukes kun til hopping.

8. Hva er det morsomste du driver med når du er ute på tur?
– Jeg leker veldig mye når jeg er på tur. Spesielt så hopper jeg sinnsykt mye. Om jeg finner et godt «hoppested» kan det være god nok grunn til å sette opp camp akkurat der. Da kan jeg herje i timesvis med timeren på kameraet for å fange et artig bilde (fjernkontroll er juks).

9. Trives du best alene, eller sammen med andre?
– Når jeg jobber som guide trives jeg veldig godt på tur sammen med andre. Men i mitt vanlige turliv så må jeg innrømme at jeg trives best alene på tur. Det er noe med den tilstedeværelsen og frihetsfølelsen jeg får som gir meg enormt mye. Tør påstå at 98 prosent av turene mine er alene så det sier jo litt.10. Hva er hovedbudskapet du ønsker å få frem på Ingstadfestivalen?
– Målet er å bruke min egen historie for å vise hvor store krefter det finnes i naturopplevelser. At det gjerne er når man har det tøft, når dørstokken har vokst seg høy, når alt virker mørkt, at det er da det er ekstra viktig å komme seg ut. Man må komme seg ut for å slippe lyset inn.

 

Se foredraget til Stian 10. februar!

KJØP STREAMINGBILLETTER HER

 


Også i SISTE FRA MAGASINET

Utforsk Nye Stier med ROARKs Run Amok-kolleksjon
Utforsk Nye Stier med ROARKs Run Amok-kolleksjon

Hos Revir handler friluftsliv om mer enn prestasjon og konkurranse. Vi tror på å være til stede i øyeblikket, nyte naturen og ta del i de små eventyrene som omgir oss hver dag.
Les mer
Nå skal vi klare oss en uke på egenhånd
Nå skal vi klare oss en uke på egenhånd

Med dagens råd fra myndighetene om å kunne klare oss selv i en uke, er det en perfekt anledning til å utforske hva vi har i skuffer og skap.
Les mer
Når bjørka har fått museører våkner ørreten
Når bjørka har fått museører våkner ørreten

“Når bjørka har fått museører våkner ørreten” er en sannhet like innarbeidet i fiskeres mentale cortex som “det biter mens du driter” og “det står en granbusk i bakslengen din du ikke har sett” - og nå, nå for pokker har “bjørka fått museører”.
Les mer