3 min lesetid
Bindinglaus leik på snø er på fremmarsj, både i og utenfor løypene. Vi ser nærmere på powsurfing og snowskate – er det snowboardings forsøk på å nærme seg sin opprinnelse, bølgesurfingen og skateboardet?
HOVLAND SNOWSKATES ENDELIG PÅ LAGER
ET PLATONSK BRETTPERSPEKTIV
Det er fristende å komme trekkende med Platon dersom surf, skate og snowboard skal settes i forhold til hverandre. Surfing som den rene, fullkomne idéen opphøyd i en oversanselig verden. Idealbrettet. De to andre som jordiske «ting» – nærmest kopier, eller skygger av idéene.
Terje Haakonsen har vært en av de fremste profilene for snowskate i flere år, her er han på Folgefonna og kjører banked slalom. Foto: Magnus Aunan Jørgensen.
BRETTSPORTHIERARKIET
Dessverre besto ikke undertegnede ex-phil og kan definitivt ikke idélæren godt nok, så la oss ikke dykke for dypt i dette, men surfing har utvilsomt en opphøyet posisjon i brettsport-hierarkiet. Så kom skateboarding. Først ganske glattpolert beach boy-aktig, men ganske raskt mer obsternasig og punkete. Autonomt og litt sært, kanskje først og fremst fordi det er så sjukt vanskelig.
SJEKK UTVALGET SNOWSKATES OG POWSURF-BRETT
Utover søtti- og åttitallet kom snowboardet – etterpåklatten. Litt rocka og uregjerlig i starten, men ikke verre enn at det kunne absorberes av FIS/IOC. Restene av motstand finnes, men er ganske ufarlig i den større sammenheng.
Rad dads? Reidar Halding-Øren og gjengen er viktige ambassadører for bindinglaus leik.
BINDINGSKOMPLEKSER
Den ene, virkelig store forskjellen på snowboarding og de øvrige to brettsportene er naturligvis bindingene. Heri ligger snowboarderens mindreverdskompleks ovenfor sine litt kulere søsken.
Snowboarderen kompenserer naturligvis for kompleksene gjennom å hoppe høyere, kjøre fortere, spinne flere skrudde rotasjoner – og forsere mer risikofylt terreng (joda, vi kjenner til tow-in surfing og Bob Burnquist, men likevel). Snowboardere jevnt over går større og drøyere til verks, med tilhørende potensielle konsekvenser om noe går galt.
Det ytterst få forunt å beherske brettet slik Terje gjør, men ikke mindre moro å se hva som er mulig å strekke seg mot. Foto: Magnus Aunan Jørgensen
MESTRINGSFØLELSE
Om det er komplekser som har initiert de siste årenes fremvekst av snowskate og powsurfing er ikke godt å si. Det kan like gjerne være drevet frem av gamlinger som ikke lenger opplever progresjon på snowboardet, og som får gleden av progresjon og mestring på et nytt type brett.
Det finnes også mange “rad dads” der ute, forvist til barnebakken med mer eller mindre entusiastiske kids på slep. Snowskate gjør selv den kjipeste barnebakken til en spektakulær utfordring. Og med en powsurfer blir hogstfeltet bak hytta et eventyr for hele familien.
Sindre Kaaseth surfer den frosne bølga i Tessungdalen hos bindinglaus-guru Isaac Manning. Foto: Magnus Aunan Jørgensen.
EKSTRA DIMENSJON
Følelsen av å kjøre pudder på snowboard, med hele fjellet som lekeplass er ubeskrivelig, å gjøre det uten bindinger tilfører en ekstra dimensjon. En slags renhet – som om det var dette som var den opprinnelige idéen.
BINDINGLAUST PÅ REVIR
På Revir har vi drevet med bindinglaust siden starten. Vi arrangerer bygg din egen powsurfer-kurs med Isaac Hegna Manning, og vi har solgt Hovland Snowskates siden vinteren 16/17.
HOVLAND SNOWSKATES
Hovland er ei lita grend i Cook County langs den nordre kysten av Lake Superior, Minnesota. Det var sjømenn av norsk opprinnelse som etablerte seg her på slutten av 1880-tallet, og den mest prominente av dem var Ole Brunes fra Hovland i Norge.
Sånn omtrent 120 år senere etablerte Ryan Braski Hovland Snowskates sammen med partneren Dan Russel, nå ni år senere fortsetter de å drive Minnesota-merket, og sporten videre internasjonalt.
Reidar "@smoothopereidar" Halding-Øren er oftest å se på modellen Buckshot fra Hovland Snowskates.
FIN GJENG PÅ HOVLAND-LAGET
Med på laget har de snowboard-storheter som Terje Haakonsen og Jeremy “jibber” Jones, i tillegg til kreative Spencer Nuzzi og norske Reidar “@smoothopereidar” Halding-Øren.
Hovland lager snowskates for hele fjellet, fra trick-orienterte Five-Oh til den massive 151cm lange powskaten Bubba. I skrivende stund har vi kun to modeller tilgjengelig i butikken, all-round brettet Ram (som bl.a. Jeremy Jones bruker) og den litt større Buckshot, favoritten til flere av de råeste kjørerne.
Sign up to get the latest on sales, new releases and more …