4 min lesetid

Selv om gradestokken stuper trenger du ikke fryse på føttene! Om du er isfisker, publikum på femmila eller mor / far på skitrening med den unge håpefulle: kalde føtter ødelegger opplevelsen. Revirs egen hundekjører vet hva det vil si å være ute om vinteren og har følgende tips til deg:

1. Varm opp kjernen først – Når kroppen nedkjøles reagerer den med å holde de aller mest vitale organene varme, mens blodomløpet ut til de ytre kroppsdelene reduseres. Øreflipper, hender og føtter ofres. Det er derfor man gjerne fryser på hender og føtter først. Så, den mest effektive måten å holde tærne varme på er å holde kroppen varm. Men, her skal det handle om føttene.



2. Ull gjelder – Ull er ett av naturens mange magiske produkter. Ullfibrene er både vannavstøtende og og absorberende og de holder på varmen selv om de blir fuktige. Stikkordene er hydrofobisk og hygroskopisk, men fordypning i dette kan vi ta en annen gang. Det du trenger å vite er at ull er magisk. Og at høyere ullprosent gir bedre isolering, men noe dårligere holdbarhet. Gå for minimum 70% ull.

3. Velg romsligere sko – Dersom du er trang i skoa hjelper det ikke om sokkene er tjukke, tvert imot. Om blodsirkulasjonen hemmes fryser du. Du skal kunne vrikke og vri, løst og ledig, på tærne inni skoene, så velg heller litt tynnere sokker om skoa dine er litt trange. Skoene må være dimensjonert for antall sokker du har tenkt å ha på deg.



4. Lag på lag, også på føttene – Om nå skoene dine er romslige nok bruker du en supertynn innersokk innenfor en tjukkere raggsokk. Luftlaget mellom sokkene isolerer godt. Bruk gjerne merino-ull innerst og grovere ragg utenpå. To lag sokker vil også hjelpe mot gnagsår. Er det sjukt kaldt kan man steppe opp til tre lag. En supertynn liner som trekker fukten bort fra kroppen, en medium ullsokk, og en tjukk raggsokk.

5. Fotposer utenpå skoene – Et vind-, og vanntett lag utenpå vil også fange et lag med isolerende luft på de kaldeste dagene, og forhindre snø ifra å komme innenfor skoen. Det samme gjelder gamasjer.



6. Isolering i bunn – Tjukke såler holder kulda ute. Vårt heteste tips er å klippe ut innleggssåler av et gammelt liggeunderlag. Du tar bare ut den opprinnelige sålen og tegner den av på underlaget, så klipper du den ut. Over denne anbefaler vi ullsåler, som disse, eller saueskinn, som denne. Ullsåler er billig og veldig bra, fluffy saueskinn er ubeskrivelig komfortabelt. Fattigfrans? Bruk avispapir.

7. Ta med noe å stå på – Om man skal stå ute på ett sted over lang tid kan man isolere bakken med en isoporplate, eller restene av liggeunderlaget etter at familien har klippet ut såler.

8. Blokker fukten – Om du tar plastposer innerst, eller mellom innersokken og mellomsokken vil du forhindre at svette kommer ut i mellomlagene, og holde varm luft inn mot huden. På denne måten holdes isolasjonen tørr. Tærne vil føles fuktige, men holde seg varme.


Marit Beate Kasin – Norgesmester i langdistanse hundekjøring
Som om ikke Revirs egen hundekjører skulle ha troverdighet nok har vi tatt en prat med med Marit Beate Kasin som kom på andreplass i årets Finnmarksløp, og dermed ble Norgesmester i langdistanse hundekjøring 2016. Fra henne fikk vi et ekstra bonustips. Svenske WinterLife, håndlagede støvler laget av ullfilt og elgskinn.

– Jeg utviklet et kjærlighetsforhold under årets Finnmarksløp. Det er fortsatt vanskelig å legge det bak seg. Det var ikke først og fremst utseende som tiltrakk meg, det var det indre. Aller helst vil jeg gå og kjenne på den gode følelsen hver eneste dag. Følelsen av myk, varm ullfilt ikledd brunt elgskinn.



De som har brukt lobber, vet hva jeg snakker om. Jeg trodde ikke det fantes noe varmere og mer behagelige vintersko enn lobber, helt til jeg fikk prøve de nye WinterLife støvlene. Ikke bare er de varme, men skinnet gjør at du også holder deg tørr på beina. I tillegg har skoen en kraftig såle med godt grep, som gjør støvlene ideelle for hundekjøring.

Jeg falt pladask med det samme jeg prøvde dem på, og brukte dem gjennom hele Finnmarksløpet. Anbefales til alle som vil holde seg varm og tørr på beina.

SJEKK UT WINTER LIFE I NETTBUTIKKEN

Følg Marit og kennelen hennes Vinterdans på Facebook.


BONUSTIPS
Noen kjappe bonustips til slutt – Aktivitet øker blodomløpet og gjennomstrømmingen av blod ut i kroppens ytterpunkter, så hopp og sprett litt, men ikke så mye at du blir svett. Ta med ekstra sokker på tur, tørre sokker om morgenen gir en god start på dagen. Om det er veldig kaldt kan du frysetørke våte klær, mer om dette en annen gang. Dropp koffeinholdige drikker…

…ikke faen, om jeg må droppe kaffen på kan jeg like gjerne drite i turen.


VELG OG VRAK, ELLER BRUK DEM ALLE
Om du planlegger å delta i Finnmarksløpet til vinteren, isfiske på Totenåsen, eller bare følge kidsa på langrennstrening, Revir har det du trenger for å holde føttene varme og komfortable. Du må selv vurdere hvilke av tipsene som er egnet for dine behov. Undertegnede bruker selv 7 av tipsene fast i egne hundekjørings-støvler, men må til gjengjeld opp 2-3 størrelser for å få plass til alt.