29 januar, 2021 3

Du trenger ikke pakke bort teltet og hengekøya selv om snøen kommer. Du trenger heller ikke ekstremtelt med stormklaffer for å telte om vinteren. Men det er noen småting som kan være kjekt å vite om før din første overnatting i minusgrader. Bodil har noen utenetter i både telt, hengekøye, på bakken, i kantgrop og quinzee. Både i de Østlandske skoger, på tundraen i Alaska og på Svalbard. Her er noen av hennes tips og erfaringer.1. LEGG LASSET PÅ ET AKEBRETT (ELLER PULK)
Min første erfaring med vintertur er at volumet på innholdet som skal ned i sekken øker betraktelig i forhold til oppakningen om sommeren. Klærne, soveposen og liggeunderlaget er tykkere, teltet er kanskje tyngre og matmengden (og antall powerbanks) øker. Å investere i en pulk er en godt start for å gjøre turen ut litt enklere. Det finnes både rimelige og dyre varianter, og pulker til leie. 

2. IKKE UNDERVURDER CAMPSKO
De første to årene på vintertur hoppet jeg rundt i snøen med iskalde tær i skisko. Eller smeltet skoene delvis på bålet i et desperat forsøk på å få igjen varmen. Skal du først dra med deg oppakningen i pulk, koster det lite å ta med noen varme sko du kan ha i campen. Oppskriften på varme føtter:
Stance sokker
– tykke raggsokker
– Tova ullkartanker/ Valenki
– Mittet fotposer
– eventuelt Polarlobben, tovede ullsko

 

3. VARMEFLASKE
Det er deilig å kunne ta med seg noe varmt inn i soveposen (eller dunjakka) om kvelden. Ta med en god gammeldags varmeflaske, eller kok opp vann og hell på drikkeflasken din. Både Nalgene-flaske og Revirs titaniumflaske funker ypperlig. Når du har hatt i kokende vann skrur du på lokket, snur flasken opp ned én gang, og så skrur av lokket og slipper ut trykket før du strammer til på nytt. Tre på en sokk eller lignende, så holder den seg varm lenger. 

 

4. REINSKINN
Et reinskinn er det beste du kan varme stumpen på mens du sitter ute. Hårene i reinsdyrpelsen er hule, og derfor isolerer de mye varme. Vi anbefaler tørkede reinskinn til utebruk. De er skrapet fritt for kjøtt og spent opp til tørk, og visstnok skal de røyte litt mindre siden huden trekker seg sammen ved tørking og holder bedre på hårene (mulig det er en myte). Garvede (og impregnerte) skinn går igjennom en kjemisk prosess som visstnok kan gjøre at hårene løsner lettere. Men, reinsdyrskinn røyter nok uansett og vil slites over tid. De bør oppbevares ute (tørt) og tørkes godt mellom hver tur. Ikke rull sammen et fuktig reinskinn og sett det i en varm bod – da vil forråtnelsesprosessen starte (dette gjelder tørkede skinn). Ta godt vare på det, og du vil kunne ha et reinskinn i mange, mange år. 

 

5. FOOTPRINT TIL TELTET
Skal du sove i telt kan det lønne seg å bruke en footprint under teltet (det finnes til de fleste telt). Det gir litt ekstra isolasjon fra bakken og gulv i forteltet. 

6. VARMEPOSER TIL HENDER OG FØTTER
Pakk med deg små varmeposer som varmes opp av seg selv så fort de kommer i kontakt med luft, til å varme opp kalde fingre og tær. 

7. ULL ER FAKTISK GULL
Bruk ull innerst og vindtette klær utenpå. Et tynt lag innerst, som for eksempel Woolpower 200 g eller Filson Merino Crew, med et tykkere lag utenpå, som for eksempel Woolpower 400 g genser eller jakke, kanskje en enda tykkere ullgenser utenpå der, som Islenderen til Norlender. En tynn ullhals fra Northern Playground og ull-lue. Prinsippet er enkelt – ull innerst, lag på lag, vindtett (vanntett) ytterst, og ta med litt ekstra. 

 

8. INVESTER I EN GOD SOVEPOSE
(Eller lån/lei til du vet hva du trenger). Det er bedre å ha en alt for varm sovepose enn en som ikke isolerer godt nok. Helsport Rago Superlight Winter har en comfor-temp på -11°C og er god å ha store deler av vinteren. Den pakker lett og lite, men dunposer må man passe ekstra godt på hvis du skal på lengre turer – så ikke dunet blir vått. Da isolerer den dårligere. Therm-a-rest Polar Ranger har en comfort-temp på -20°C og gjør kalde vinterturer til en drøm. Med glidelåshull til armene på begge sider, kan du sitte i teltåpningen med soveposen igjen mens du drikker morgenkaffen i -20°C. 

 

9. SNØBØRSTE
Bruk en liten snøbørste til å fjerne snø og rim fra sko, bukse, jakke, teltduken o.s.v. før du kryper inn i teltet. Oppvaskbørste eller skobørste duger. Da unngår du at alt dette smelter inni teltet når temperaturen kommer over 0°C (og det gjør den ofte inni i teltet). 

 

10. BELYSNING OG EKSTRA KOS
Ikke glem belysning. Skal du gå med pulk kan du like gjerne ta med litt ekstra juletrelys og batteridrevne lamper. I teltet kan du henge opp en liten teltlykt, og i forteltet eller over hengekøya kan du pynte med juletrelys – det er lov å gjøre det koselig.