Vi har åpnet ny butikk i Hegdehaugsveien!

0

Kurven din er tom

Utstyr
  • Revir's eget

  • Gavekort

  • klær
  • Revir's eget

  • 6

    I år er sommeren der du endelig skal utforske den norske naturen. Samboer'n har gått med på å bruke alle feriepengene på nytt turutstyr og hele fellesferien skal dere tråle stiene til Den Norske Turistforening, på leiting etter «unike» teltplasser og opplevelser. Eller kanskje du skal loffe rundt helt alene. Her er noen kjappe tips det kan være lurt å ha med seg på veien…

    Bodil var på norgesferie for to år siden, og trasket på måfå til denne leirplassen med utsikt over Stølsheimen. Foto: @bodildall

    1. ALLEMANNSRETTEN – KAN DU BYGGE GAPAHUK HVOR SOM HELST?
    For nordmenn har bruk av naturen stått så sentralt i folkesjela, og vært så selvsagt, at vi ikke trengte en lovtekst før i 1957. Da kom friluftsloven, som siden da har blitt noe justert.

    I dag sier den «Formålet med denne loven er å verne friluftslivets naturgrunnlag og sikre allmennhetens rett til ferdsel, opphold m.v. i naturen, slik at muligheten til å utøve friluftsliv som en helsefremmende, trivselsskapende og miljøvennlig fritidsaktivitet bevares og fremmes».

    Du har med andre ord full rett til å oppleve og bruke naturen rundt deg, så lenge du tar hensyn til grunneier, andre folk, planter og dyr. Du kan gå fritt hvor du vil i utmark, så lenge det skjer på en hensynsfull måte. Plikten til å ferdes sporløst og ikke gjøre unødig skade på terrenget eller forstyrre dyrelivet, gjelder alltid når du ferdes i naturen.

    Du må altså ha tillatelse fra grunneier hvis du ønsker å hogge ned trær for å bygge gapahuk. Trærne har en økonomisk verdi for grunneier, og ved å ta deg til rette kan du redusere verdien av området. I tillegg er trærne viktige for det biologiske mangfoldet. Skulle du få tillatelse fra grunneier, er det også viktig å rydde opp etter seg. Å forlate en egenbygget gapahuk i skogen kan være til fare for både barn og dyr som kan få den over seg. Dessuten visner granbar etter kort tid – og er ikke et vakkert syn. Flotte gapahuker du ser ute i skogen er gjerne bygget av foreninger og turistlag, og har en konstruksjon som holder lenge. 

    Skal du kappe granbar bør du dessuten kappe de minst 10-15 cm fra stammen slik at treet ikke får soppangrep. Kapper du for tett til stammen kan det ende med at hele grantreet blir angrepet av sopp og dør. Kapper du lenger ut vil treet klare å stoppe angrepet før det når stammen. 

    Ivar og Bodil bygde seg en gapahuk i påsken i år. De kjente grunneier og fikk tillatelse til å felle noen trær, med god kunnskap om hvilke trær som er lurt å felle – som kan være til hjelp for grunneier. Avtalen var også å rydde vekk alt før de dro hjem. 

    På innmark er reglene slik at du kan gå tur på veier og stier, så lenge du holder god avstand til hus, hytter, hager og gårdstun. Du kan også gå over frossen eller snødekt åker og eng i perioden 15. oktober til 29. april. Les mer om ferdsel på Miljødirektoratets nettsider.

    Kristine Englund og Maria Edvardsen på Beitostølen. Foto: @bodildall


    Når du nyter naturen til fots, husk å:

    • ikke gå over dyrket mark, gjennom tun eller nær bebodde hus og hytter
    • vise varsomhet når du ferdes på fjellet og i skogen
    • ikke forstyrre dyre- og fugleliv, særlig i yngle- og hekketiden
    • ikke forstyrre husdyr på beite
    • respektere andre brukere av naturen
    • ta med deg søppelet ditt hjem

     

    2. SPORLØS FERDSEL – LEGGER DU IGJEN BRUKT DASSPAPIR PÅ GULVET HJEMME? 
    I Norge er vi særdeles heldige som har lov til å traske land og strand rundt, nesten over alt. Vi bor i et fantastisk land med store, flotte naturområder – med alt fra høye fjell, kyst og fjorder, til dype skoger og små tjern. 

    Det er overraskende at det fremdeles finnes folk som legger igjen dopapir, våtservietter og ølbokser i naturen. Hvorfor ferdes i naturen hvis du skal forsøple den? Kaster du ølbokser i peisen og dasspapir på kjøkkengulvet når du er ferdig hjemme? Nei, du kaster det der det hører hjemme. 

    Ved Øyungen i Nordmarka ligger det brukt dopapir og våtservietter strødd rundt. Naturen bruker faktisk 2-4 uker, enkelte ganger flere måneder, på å bryte ned papiret. Og våtservietter brytes ikke ned. Putt det i en hundepose og ta det med hjem. Foto: Bodil

    Er du på telttur er det sannsynlig at du må på do i løpet av turen. Tilsynelatende trenger både barn og voksne litt opplæring på dokultur i naturen. Noen enkle tips:

    1. Let etter en steinur med et naturlig (dypt) hull du kan bruke som toalett. Eller grav deg et dypt hull med en medbragt liten spade (type hagespade) eller kniven din. Gjør ditt fornødne mens du sitter på huk – gjerne hold deg fast i en grein eller et tre, så blir det så mye lettere å holde balansen. Dekk til hullet med en stein slik at hunder (og mennesker) ikke finner frem til utetoalettet ditt – dette er viktig. 
    2. Dopapiret kan du enten tenne på – så sant det ikke er fare for skogbrann, grave det ned sammen med resten eller putte det i en medbragt hundepose og ta med hjem. Har dere et lite kveldsbål i campen kan du hive på tissepapiret når ingen ser på (gjerne etter matlaging). 

     

    Ta med en liten «do-kit» i en zip-lock-pose. Dopapir, fyrstikker og Antibac kommer du langt med. Og finner du en steinur med et naturlig hull som dette, trenger du ikke grave deg en do heller. Her er det lett å dekke til med mose og stein etterpå. 

     

     Har du vært litt uheldig og trenger en vask etterpå, eller skal være på tur i mange dager og setter pris på litt renslighet, selger vi Pits & Bits her på Revir. En lett såpe du kan ha med på tur. Du får også tak i små «expandable wipes» som kan dyppes i vann så blir de til små kluter. Men ikke legg disse igjen i naturen. 

    Samle alt dopapiret i en hundepose og ta den hjem sammen med resten av søpla di. Foto: @bodildall

     

    3. BÅLFORBUD – MEN HVA MED KAFFEBÅL? DET MÅ VEL VÆRE LOV, ELLER? 
    Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark, med unntak av godkjente bålplasser. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

    Forbudet gjelder all utmark – det omfatter skog, lyng, gress, snaufjell, holmer og strandområder. Det er likevel ikke et totalforbud (foreløpig), slik det var over store deler av landet sommeren 2018. 

    Generalsekeretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal sier følgende: 
    – Bålreglene åpner for bruk av skjønn. Du kan tenne opp bål i tilfeller hvor det ikke åpenbart kan medføre brannfare. Det kan for eksempel være etter mye nedbør, eller på sand, i god avstand fra vegetasjon.

    På kurs med @revirbushcraft lærer du blant annet om vedsanking og hvordan fyre bål uten fyrstikker. Foto: Marte S. Jørgensen

    Som med felling av trær til bygging av gapahuk o.l., gjelder samme regler for vedsanking. Du må ha tillatelse fra grunneier for å hogge ned trær. Skal du sanke ved til bål kan du bruke tørre kvister du finner i skogen, men unngå å gjøre skade på friske trær (de brenner dessuten svært dårlig). I populære områder i for eksempel Oslomarka finnes det mange bevis på hensynsløs hogging av trær rundt leirplasser. Ikke er det lov, og ikke ser det pent ut. Uansett hvilket område du besøker, bør målet være å oppleve naturen uten å slite nevneverdig på den. 

    NB! I verneområder og nasjonalparker finnes det egne (strengere) bestemmelser knyttet til sanking av ved og bruk av etablerte bålplasser. Les litt om området og bestemmelsene som gjelder dit du skal før du hogger løs på skogen. Husk at selv døde trær er viktige for det biologiske mangfoldet i skogen. 

    Kaffebål på trygg grunn – lett å rydde bort etterpå. Foto: @bodildall

     

    4. GÅ DEG VILL, MED VILJE!
    Denne annerledes-sommeren skal «alle» ut på tur i norsk natur. Vi har mange merkede stier, populære turdestinasjoner og attraksjoner. Men utenfor stien er det et eldorado av urørt natur og unike teltplasser – og du slipper å dele camp med resten av ferie-Norge. Bruk appen til UT.no og SjekkUT fra DNT – der kan du lete deg frem til go'plassene ved å zoome deg rundt på kartet og se etter turtips. 

     En perle i Gulen kommune, ytterst ved Sognefjorden. En magisk leirplass Bodil fant da hun kjørte rundt i kartet til UT.no en sen augustkveld. 

     

    4. SENK SKULDRENE, NYT SOMMERFERIEN OG TA MED MYGGHATT
    Husk å senke forventningene. De beste turene undertegnede har hatt er de som ikke var planlagt. Sekk, telt, primus, sovepose, liggeunderlag, fiskestang og hodelykt lå i bilen. Målet var å finne et sted å parkere bilen og finne en leirplass med utsikt før det ble mørkt. Men husk – juli kan være både varm og våt, og full av mygg. Ta med lue, solkrem og mygghatt. Det er det som er norsk sommer! 

     Eventuelt ta med deg et MSR Carbon Reflex-telt – innerteltet er laget av mesh og kan brukes uten ytterduk. Perfekt som sommertelt!